Stats

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Ο τουρισμός κερδίζει το στοίχημα της απασχόλησης

Κάθε χρόνο ανοίγουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό
Παρά την οικονομική κρίση, ο τουρισμός στήριξε και στηρίζει τη χώρα μας στη δύσκολη αυτή περίοδο και η νέα γενιά βλέπει μια αχτίδα φωτός σε αυτό τον τομέα προκειμένου να ξεκινήσει την επαγγελματική της ζωή αλλά και μια ευκαιρία να παραμείνει στην Ελλάδα και να μην ξενιτευτεί για να μπορέσει να ζήσει. Κάθε χρόνο ανοίγουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας -κάτι που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια-, ενώ αυξάνονται και οι ανάγκες για εξειδικευμένα στελέχη προκειμένου να προσελκύσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία συγκεκριμένες ομάδες τουριστών...
Οσον αφορά στις σπουδές πάνω σε αυτό τον τομέα οι επιλογές είναι πολλές και ο κάθε
ενδιαφερόμενος πρέπει να κάνει μια προσεχτική επιλογή που να ταιριάζει στις ανάγκες και τις επιθυμίες του αλλά και προκειμένου να αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον τουρισμό. Το σίγουρο είναι ότι οι υποψήφιοι θα πελαγοδρομήσουν, διότι υπάρχουν οι σχολές τουριστικών επιχειρήσεων στα ΤΕΙ, υπάρχουν επίσης και οι δύο ανώτερες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων σε Ρόδο και Αγιο Νικόλαο Κρήτης, και βέβαια οι ιδιωτικές σχολές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πολλοί μάλιστα προτιμούν τις σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς θεωρούν ότι τους ανοίγουν ευρύτερους ορίζοντες απασχόλησης.
Βέβαια υπάρχει και μια κατηγορία νέων που νομίζει ότι δεν χρειάζεται να κάνει ιδιαίτερες σπουδές, καθώς υπάρχει η οικογενειακή επιχείρηση, προκειμένου να απασχοληθούν, επιλογή που φυσικά είναι λανθασμένη με δεδομένο ότι σήμερα οι απαιτήσεις στον χώρο αυτό είναι ιδιαίτερα αυξημένες και χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και όχι μόνο «η επιχείρηση του μπαμπά και ολίγα αγγλικά».
Ο συνήθης δρόμος πάντως είναι τα ΤΕΙ και οι σπουδές στα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, όπως ονομάστηκαν μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», οι οποίες διαρκούν οκτώ (8) εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια των επτά πρώτων εξαμήνων, οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία, ασκήσεις πράξης, εργαστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια και επισκέψεις σε τουριστικές επιχειρήσεις. Το όγδοο εξάμηνο περιλαμβάνει την πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών στο επάγγελμα και την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας.
Οι ασκήσεις πράξης, ως εφαρμογές της θεωρίας, δηλώνονται στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος και από τη φύση τους προϋποθέτουν την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.
Οι σπουδές στο ΤΕΙ Αθήνας
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ:
Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας. Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο των οικονομικών, κοινωνικών και φυσικών επιστημών με εξειδίκευση: πρώτον στη Διοίκηση (Management) όλων των λειτουργικών και παραγωγικών τομέων των Τουριστικών Επιχειρήσεων, δεύτερον στις λειτουργίες διοίκησης των τουριστικών τομέων ή υπηρεσιών των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και οργανισμών του κλάδου, τρίτον στη διοίκηση των τουριστικών τομέων ή υπηρεσιών των ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων που, πέραν των άλλων κλάδων, δραστηριοποιούνται και στον τουρισμό (π.χ. αεροπορικές εταιρείες, ναυτιλιακές, σιδηροδρομικές, συνεδριακά κέντρα, εταιρείες τροφοδοσίας και εκδηλώσεων).
Εξάλλου, το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος οριοθετείται γνωστικά στην εφαρμογή των εξειδικευμένων επιστημονικών κλάδων του τουρισμού αναφορικά με τον προγραμματισμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο του κρατικού παρεμβατισμού στον τουρισμό και στις τουριστικές επιχειρήσεις. Το Τμήμα των Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει ως αποστολή να προάγει τη μετάδοση των τεχνολογικών και επιστημονικών γνώσεων μέσω της θεωρητικής και εργαστηριακής διδασκαλίας καθώς και την ανάπτυξη αυτών των γνώσεων μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας, ώστε να παρέχει στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές του τα απαραίτητα εφόδια για την επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία τους.
ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Σπουδές υψηλού επιπέδου
Η Ανώτερη Σχολή Αγίου Νικολάου του υπουργείου Τουρισμού (πρώην ΟΤΕΚ) δημιουργήθηκε το 1995 και με όλα τα τμήματα που λειτουργεί παρέχει στους νέους και στις νέες όλες εκείνες τις γνώσεις που απαιτούνται για να κάνουν στο μέλλον μια καριέρα ως ανώτερα τουριστικά στελέχη - managers, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, συνεισφέροντας έτσι στην αναβάθμιση του Ελληνικού Τουριστικού Προϊόντος. Το διδακτικό έτος (2 εξάμηνα) αρχίζει στα μέσα Οκτωβρίου και λήγει στα τέλη Ιουνίου του επόμενου έτους. Τα μαθήματα χωρίζονται σε θεωρητικά και πρακτικά (εργαστήρια). Μετά το θεωρητικό και πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης, οι μαθητές, με μέριμνα του υπουργείου Τουρισμού, τοποθετούνται για πρακτική άσκηση κατά τους θερινούς μήνες σε επιλεγμένες, άρτιες ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες (από 1/7 έως 30/9).
AΝΩΤΕΡΗ ΣΧΟΛΗ ΡΟΔΟΥ
Τροφοδοτεί τον κλάδο με στελέχη ξενοδοχείων
Δυο μοναδικές ανώτερες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων διαθέτει η χώρα μας και μάλιστα με μεγάλη ιστορία, αφού η σχολή της Ρόδου κοντεύει να συμπληρώσει 60 χρόνια ζωής. Πρόκειται για την Ανώτερη σχολή της Ρόδου (ΑΣΤΕΡ) και της Κρήτης (ΑΣΤΕΑΝ) η οποία βρίσκεται στον Αγ. Νικόλαο, ενώ και οι δύο περιέχονται στο μηχανογραφικό δελτίο εισαγωγής στα ΑΕΙ. Η σχολή της Ρόδου ιδρύθηκε το 1956, ήταν η πρώτη Σχολή στην Ελλάδα και από τότε λειτουργεί στην πραγματικότητα ως αμιγής ξενοδοχειακή σχολή στα πρότυπα της αντίστοιχης ξενοδοχειακής σχολής της Λοζάνης. Η ΑΣΤΕΡ ιδρύθηκε σε μια εποχή με απόλυτο κενό στον τομέα της ανώτερης ξενοδοχειακής εκπαίδευσης και από την άποψη αυτή ήρθε να καλύψει το έλλειμμα σε στελεχικό δυναμικό της ελληνικής ξενοδοχίας που βρισκόταν στα πρώτα βήματα της ανάπτυξής της.
Μαζί με την ΑΣΤΕΑΝ είναι οι δύο Ανώτερες Σχολές που λειτουργούν στην Ελλάδα και ανήκουν στο υπουργείο Τουρισμού. Η συμβολή των αποφοίτων της ΑΣΤΕΡ από τα μέσα της δεκαετίας του '60 ήταν πολύ σημαντική στην ανάπτυξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όχι μόνο γιατί στελέχωσαν τα ξενοδοχεία με επαγγελματικά καταρτισμένο διευθυντικό προσωπικό, αλλά και άλλες τουριστικές δραστηριότητες και όχι μόνο, αφού απόφοιτοί της στελέχωσαν τα τουριστικά τμήματα των τεχνικών επαγγελματικών λυκείων και αρκετοί κατέλαβαν ακόμα και πανεπιστημιακές θέσεις σε ελληνικά και ξένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στους φοιτητές παρέχονται δωρεάν φοίτηση, αμειβόμενη πρακτική άσκηση, υποτροφίες για σπουδές στο εξωτερικό σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Στόχο της εκπαίδευσης αποτελεί η κατάρτιση ικανών και κατάλληλων στελεχών για ξενοδοχειακές, επισιτιστικές και λοιπές επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στον Τουριστικό τομέα. Η εισαγωγή στις σχολές γίνεται μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων, τα δε μαθήματα επιλογής που θα πρέπει ο υποψήφιος να δηλώσει για να εξετασθεί πανελλαδικά, εκτός των άλλων, είναι μία ξένη γλώσσα και το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ).
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Τμήματος μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος είτε ως στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είτε ως αυτοαπασχολούμενος. Ειδικότερα, ο πτυχιούχος της ΑΣΤΕΡ έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ΤΕΙ, Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων και συγκεκριμένα:
Οι πτυχιούχοι της ΑΣΤΕΡ, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται επαγγελματικά, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όπως αυτός προσδιορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην τουριστική οικονομία και ειδικότερα στην παραγωγή και διάθεση τουριστικών αγαθών και υπηρεσιών καθώς επίσης με την άσκηση διοίκησης στις διάφορες τουριστικές μονάδες και ταξιδιωτικά γραφεία.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
OI ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Διοίκησης Επιχειρήσεων (Αθήνα) - Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ΤΕΙ Αθήνας 13.052
Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πειραιάς) - Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ΤΕΙ Πειραιά 12.195
Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο) - Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ΤΕΙ Κρήτης 7.951
Διοίκησης Επιχειρήσεων (Θεσσαλονίκη) - Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων ΦιλοξενίαςΘεσ/νίκης ΤΕΙ 11.877
Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) - Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ΤΕΙ Δυτ. Μακ/νίας 4.048
Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηγουμενίτσα) - Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Ηπείρου ΤΕΙ 3.539
Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.) ΑΣΤΕ 8.986
Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (Α.Σ.Τ.Ε.Κ.) ΑΣΤΕ 6.951
Διοίκησης Επιχειρήσεων (Λάρισα) - Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Θεσσαλίας ΤΕΙ 8.107
Διοίκησης Επιχειρήσεων (Λευκάδα) - Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 4.062
Διοίκησης Οικονομίας (Αμφισσα) και Επικοινωνίας και Τουριστικών Μονάδων ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας 10.820
Διοίκησης Οικονομίας (Πύργος) και Τουριστικών Μονάδων ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας 10.779

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου