Stats

Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

ΣΙΕΙΕ: ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΙΜΑ ΠΙΟΝΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΙΜΑ ΠΙΟΝΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Οι γονείς δεν είναι χειραγωγήσιμα πιόνια 
Ανακοίνωση με τον βαρύγδουπο τίτλο «Ντροπή» εξέδωσε στις 30-3-2016 η ΟΙΕΛΕ, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «κάποιοι από τους εκπροσώπους των σχολαρχών πιέζουν γονείς των ιδιωτικών σχολείων να δημιουργήσουν «κίνημα κατσαρόλας» εναντίον του Υπουργού Παιδείας για να μην ψηφιστεί η νέα ρύθμιση»! Η ίδια αυτή ανακοίνωση, ανεπαρκώς ψιμυθιωμένη και με τον αλλοπρόσαλλο υπότιτλο «εναντίον της νέας ρύθμισης που βάζει ΦΠΑ – φρένο στην ασυδοσία της ιδιωτικής εκπαίδευσης»(!) παρουσιάστηκε την επομένη στην Αυγή, επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία επί χρόνια διηύθυνε ο νυν υπουργός Παιδείας.

Παρά την ιδεοληπτική δαιμονοποίηση των ιδιωτικών σχολείων, άθλημα με το οποίο συστηματικά και διαχρονικά ασχολείται η ΟΙΕΛΕ, αλλά και  τα όσα με εξωφρενική γλαφυρότητα «φέρνει στο φως» το κατασκοπευτικό δαιμόνιο του συντάκτη της ανακοίνωσης, θα σταθούμε στους ισχυρισμούς της ανακοίνωσης αυτής, γιατί αναδεικνύουν μια εξαιρετικά σοβαρή παράμετρο της επιχειρούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας του κ. Φίλη. Είναι η παράμετρος «γονείς» και το γονεϊκό δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα το σχολείο και την εκπαίδευση που θεωρούν κατάλληλα για τα παιδιά τους.
Στον μικρόκοσμο της ΟΙΕΛΕ και στο αριστερό σύμπαν του κ. Φίλη το δικαίωμα των γονέων στην ελευθερία επιλογής σχολείου αποτελεί βδελυρή νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Όσο πιο ελεύθεροι είναι οι γονείς να κρίνουν και να αποφασίζουν για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους, για  την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών που τους προσφέρονται ανταποδοτικά για τα δίδακτρα που πληρώνουν, τόσο μεγαλύτερη απειλή συνιστούν για το σοβιετικού τύπου εκπαιδευτικό σύστημα που επιδιώκουν να εφαρμόσουν στη χώρα μας, η οποία παρεμπιπτόντως ανήκει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με ποιο τρόπο ενεργεί το κράτος, που φυσικά εκπροσωπείται από την κομματική νομενκλατούρα και τους «δικούς μας» ανθρώπους, σε αυτού του τύπου το εκπαιδευτικό σύστημα; Κατ’ αρχάς επιδιώκει να ελέγξει την παραμικρή λεπτομέρεια στη λειτουργία των σχολείων, δημόσιων και - πρωτίστως - ιδιωτικών, δεν ανέχεται την αυτονομία των σχολικών μονάδων, αρνείται μετά βδελυγμίας το δικαίωμα σε σχολεία και εκπαιδευτικούς να εκπονήσουν ένα στοιχειωδώς ανεξάρτητο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που να μην καθορίζεται απολύτως από τον υπουργό-εκφραστή της κεντρικής εξουσίας και να μην ελέγχεται από τα κατά τόπους διοικητικά όργανα της εμπιστοσύνης της, αντιμετωπίζει περίτρομο τους γονείς-ενεργούς πολίτες και το δικαίωμα τους να επιλέγουν ελεύθερα και, τέλος, φοβάται να επιτρέψει στα σχολεία, δημόσια και – πρωτίστως – ιδιωτικά, να καλλιεργούν το κριτικό πνεύμα και την ανεξαρτησία της σκέψης στους μαθητές τους.
Σε αυτού του τύπου το εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχουν δύο τρόποι να ελέγξεις την ανεξαρτησία της σκέψης και την ελευθερία της επιλογής: Πρώτον, χρησιμοποιείς το διοικητικό μηχανισμό για να διεξάγεις αστυνομικού τύπου, στοχευμένους και εκφοβιστικούς, αντί για εποπτικούς,  ελέγχους σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία. Ο πλέον επιθυμητός στόχος είναι κατά κανόνα ο εκπρόσωπος κάποιου ιδιωτικού σχολείου, που ομολογεί αυθόρμητα και οικειοθελώς (ενδεχομένως και με το αζημίωτο) πόσο δίκαια και σωστά είναι όσα υποστηρίζει η κρατική κεντρική εξουσία. 
Δεύτερον, καταργείς κεντρικά κάθε επιλογή που νομίζεις ότι σε απειλεί, κάθε εναλλακτική δυνατότητα, ώστε να μην έχουν οι γονείς το δίλημμα της επιλογής.
Οι γονείς το κατανοούν αυτό και γι’ αυτό ανησυχούν. Ούτε πρόβατα είναι, ούτε ανόητοι για να χειραγωγούνται είτε από ιδιωτικά σχολεία, είτε από συντεχνίες, είτε από κόμματα, όταν διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών τους. Αυτό είναι που τρομάζει όσους τους θωρούν χειραγωγήσιμα πιόνια στη σκακιέρα των πολιτικών και συντεχνιακών επιδιώξεών τους.
Αυτά, το σοβιετικού τύπου εκπαιδευτικό μοντέλο και η προσπάθεια εξανδραποδισμού της ελεύθερης βούλησης των γονέων, είναι που συνιστούν Ντροπή. Ντροπή με Ν κεφαλαίο.    


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΙΕΙΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου