Stats

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Τα πέντε βήματα προς τη νομιμότητα

Ιδιωτική εκπαίδευση
Ενα πρώτο βήμα προς τον έλεγχο της ιδιωτικής εκπαίδευσης από την Πολιτεία αποτελεί η χθεσινή εγκύκλιος που εστάλη από το υπουργείο Παιδείας προς όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, για άμεση διεξαγωγή ελέγχων των στοιχείων άδειας ίδρυσης των ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες του Δημοσίου, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα πρέπει να εξακριβώσουν:
1. Αν ιδιωτικά σχολεία της περιοχής εποπτείας τους, που οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα όταν τα σχολεία αδειοδοτήθηκαν με τις διατάξεις του ν. 4093/2012, όπως τροποποιήθηκε από άρθρο του ν. 4264/2014 και αντικαταστάθηκε με άρθρο του ν. 4278/2014, έλαβαν τελικά άδεια με νέους ιδιοκτήτες, που προσκόμισαν τα δικαιολογητικά που προβλέπονταν από τις κείμενες διατάξεις, στον ίδιο χώρο με τους ίδιους μαθητές.
2. Αν οι νέοι ιδιοκτήτες είναι σύζυγοι ή συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού με τους παλαιούς ιδιοκτήτες.
3. Αν η νομική μορφή με την οποία λειτουργούν -φορολογικά και ασφαλιστικά- τα σχολεία συμπίπτει με αυτήν της αδειοδότησής τους από το ΥΠΠΕΘ.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να λάβουν υπόψη τυχόν αίτημα των ιδιοκτητών για αλλαγή της νομικής μορφής του σχολείου τους, που υποβλήθηκε στην υπηρεσία σε μεταγενέστερο χρόνο από τις αποφάσεις αδειοδότησής τους από το ΥΠΠΕΘ.
4. Αν από τον έλεγχο που διεξαχθεί διαπιστωθούν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, να προχωρήσουν στην άμεση άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως αυτές προβλέπονται από τη νομοθεσία.
5. Αν οι παραβάσεις που διαπιστωθούν υπερβαίνουν τα όρια δικαιοδοσίας τους, να αποστείλουν σχετική έκθεση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΕΘ, προκειμένου να ασκηθεί αρμοδίως ο πειθαρχικός έλεγχος.
Οι διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να διεξαγάγουν τους ελέγχους και να αποστείλουν τη σχετική έκθεση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου έως την 31η Ιουλίου 2016.
«Ολοι αυτοί που χρησιμοποιούσαν την κομπίνα με την αλλαγή εταιρείας προκειμένου να μην καταβάλλουν φόρους στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, να μη δίνουν στους εκπαιδευτικούς μήνες δεδουλευμένων αποδοχών που τους χρωστούσαν και να απολύουν μαζικά παλιούς εκπαιδευτικούς θα έρθουν επιτέλους προ των ευθυνών τους.
»Κάποιοι από αυτούς είχαν μάλιστα το θράσος να μηνύσουν εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, επειδή η Ομοσπονδία μας πάλεψε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Θα συνεχίσουν άραγε τώρα τους παλικαρισμούς;» μας λέει ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος.

Αντιδράσεις

«Ο κ. Φίλης και η ΟΙΕΛΕ σε αγαστή συνεργασία βάζουν μπρος τα σχέδιά τους να πλήξουν την ιδιωτική εκπαίδευση. Απλά ακολουθούν πιστά την τακτική του Γκέμπελς, που είναι πασίγνωστη σε όλους: ο ένας καταγγέλλει, ο άλλος νομοθετεί. Ο νόμος του Αρβανιτόπουλου δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο τον υπουργό να αναζητήσει τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των σχολείων.
»Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης ουδέποτε ενεπλάκησαν στην αδειοδότηση σχολείων. Για ποιο λόγο λοιπόν ο υπουργός Παιδείας τους εμπλέκει; Για να σηκώσει σκόνη και να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα! Ανησυχεί επειδή τα ιδιωτικά σχολεία αυξάνουν συνεχώς το μαθητικό τους δυναμικό. Και αυτό δεν μπορεί ιδεολογικά να το συγχωρήσει στον εαυτό του», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ).
http://www.efsyn.gr/arthro/ta-pente-vimata-pros-ti-nomimotita

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου