Stats

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Τα μυστικά των αριστούχων


Τα παιδιά που μόχθησαν για να περάσουν στη σχολή που είχαν επιλέξει κάνοντας το όνειρό τους πραγματικότητα γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για τη μετέπειτα πορεία τους. Μιλώντας στο «Εθνος», βάζουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους την επαγγελματική αποκατάσταση, επιθυμούν διακαώς να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και επισημαίνουν ότι αν τους δοθεί μια ευκαιρία για να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό θα την αρπάξουν. «Με ενδιαφέρει η άμεση αποκατάσταση και το γεγονός ότι είναι μικρότερος ο χρόνος αναμονής για ειδικότητα. Επίσης, ο στρατός καλύπτει το μεταπτυχιακό το οποίο δεν είμαι αρνητικός να κάνω στο εξωτερικό» λέει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Νικολάρος, ο οποίος για πρακτικούς λόγους προτίμησε την Ιατρική Σχολή του Στρατού.
Αφροδίτη Ζιώγου

«Ανησυχώ για τα εμπόδια»
Ο δρόμος για το πιο δύσκολο ΑΕΙ, την Ιατρική Αθηνών, είναι επίπονος. Για την Αφροδίτη Ζιώγου, ωστόσο, απόφοιτο των εκπαιδευτηρίων «Πολύτροπη Αρμονία», ήταν απόφαση της τελευταίας χρονιάς. «Δεν ήμουν σίγουρη τι ήθελα να σπουδάσω. Σκεφτόμουν διάφορα πράγματα που με ενδιέφεραν, από τη Φαρμακευτική μέχρι το Μεταφραστικό, και τελικά πήρα την απόφασή μου στην αρχή της τελευταίας σχολικής χρονιάς» λέει στο «Εθνος». Η Αφροδίτη κόπιασε αρκετά, στερήθηκε πολλές εξόδους και τελικά αρίστευσε συγκεντρώνοντας πάνω από 19.300 μόρια. Οπως εξηγεί, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι γιατροί που υπάρχουν στην οικογένειά της. «Με ενθάρρυναν και μου είπαν ότι ως γιατρός θα έχω καλό επαγγελματικό μέλλον». Ενα από τα θέματα που την απασχολούν είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια. «Κυρίως με ανησυχεί η κομματικοποίησή τους και ελπίζω ότι δεν θα συναντήσω πολύ υψηλά εμπόδια στα χρόνια των σπουδών μου» καταλήγει.
Ξένια Δημητρακοπούλου
«Οι λόγοι που φεύγω»
Με 19.014 μόρια στο ενεργητικό της η Ξένια πέρασε πρώτη στην ΑΣΟΕΕ, αλλά οι συμφοιτητές της στο οικονομικό πανεπιστήμιο δεν θα τη γνωρίσουν. Και αυτό διότι επέλεξε να φοιτήσει στο London School of Economics, το οποίο την έκανε δεκτή πριν από μία εβδομάδα. Μιλώντας στο «Εθνος» εξηγεί ότι «ο σημαντικότερος λόγος που πάω στην Αγγλία είναι ότι θα σπουδάσω μαθηματικά και οικονομικά. Εδώ θα έπρεπε να διαλέξω ή το ένα ή το άλλο». Επισημαίνει, επίσης, ότι όσο καιρό θα βρίσκεται στην Αγγλία θα σπουδάζει απερίσπαστη χωρίς να έχει στο μυαλό της τις εμπλοκές που μπορεί να προκύψουν σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο. «Ξέρω ότι σε τρία χρόνια θα έχω πάρει το πτυχίο μου από ένα πανεπιστήμιο το οποίο είναι συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας. Θέλω να εργαστώ και να ζήσω στην Ελλάδα, αλλά μόνο στην περίπτωση που οι ευκαιρίες είναι οι ίδιες με αυτές που υπάρχουν στο εξωτερικό» καταλήγει.
Ελενα Μάνθου
«Το ήθελα από μικρή»
Με μητέρα καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική του ΑΠΘ και πατέρα στρατιωτικό οδοντίατρο, η Ιατρική Σχολή φάνταζε σχεδόν... μονόδρομος για την Ελενα Μάνθου, απόφοιτη του Κολλεγίου Ανατόλια, που με 19.714 μόρια πέρασε πρώτη στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Η Ελενα ενημερώθηκε για την πρωτιά της (την επιτυχία την είχε δεδομένη) στην Ουρανούπολη, όπου κάνει τις καλοκαιρινές της διακοπές, παρέα με φίλους της. «Από μικρή έλεγα πως θέλω να γίνω γιατρός. Εβλεπα τους γονείς μου να αγωνιούν για την υγεία των άλλων και ήθελα πολύ να βοηθάω ανθρώπους που υπέφεραν. Βέβαια, στην πορεία μέτρησε και το ότι η Ιατρική δίνει επαγγελματικές διεξόδους, μπορείς να ασχοληθείς με την έρευνα, να κάνεις ακαδημαϊκή καριέρα, αν το ψάξεις έχει ευκαιρίες» λέει στο «Εθνος». Η Ελενα Μάνθου θα φύγει σίγουρα στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό και ειδικότητα, αλλά θα ήθελε να επιστρέψει και να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα.
Διονύσης Κορακάκης
«Χρονιά με πολύ άγχος»
Στόχευσε στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και πέτυχε διάνα, αλλά θα περιμένει μέχρι τον Νοέμβριο για να εγγραφεί, καθώς ο Διονύσης Κορακάκης, αδελφός της χρυσής Ολυμπιονίκη του Ρίο στη σκοποβολή, Αννας Κορακάκη, εισήχθη στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και περιμένει την εγκύκλιο για τις ειδικές κατηγορίες. Ετσι, εκτός από συναθλητές, θα είναι και συγκάτοικοι με τη «χρυσή Αννα», που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Ηταν μια δύσκολη χρονιά, με προπονήσεις, αγώνες και άγχος. Οπότε τα μαθήματα πήγαν λίγο πίσω, αλλά διάβαζα πολύ» λέει στο «Εθνος» ο Διονύσης, προσθέτοντας ότι τον Δεκέμβριο σταμάτησε τις καθημερινές προπονήσεις στη σκοποβολή. Ωστόσο τον Απρίλιο συμμετείχε στο Πανελλήνιο Εφήβων στην Αθήνα και βγήκε πρώτος. «Ολοι πίστευαν ότι θα δηλώσω πρώτη επιλογή το ΤΕΦΑΑ, αλλά εγώ θέλω να σπουδάσω Πληροφορική, γιατί μου αρέσει περισσότερο και έχει ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης» μας λέει.
Μαρία Ριτζαλέου – Στέλιος Βογιατζάκης
http://www.ethnos.gr/paideia/arthro/ta_mystika_ton_aristouxon-64466437/

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου