Stats

Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Μέλη του ΕΣΥΠ προς τον υπουργό Παιδείας: Μας εξαναγκάζετε σε παραίτηση;

Το γεγονός ότι δεν συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ)  θέτουν οι εκπρόσωποι του ΕΣΥΠ σε Επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας το οποίο απειλούν ανοικτά με παραίτηση. Στο συγκεκριμένο έγγραφο τα μέλη της ηγεσίας του Συμβουλίου, που διορίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν τις διαφωνίες τους με τις τακτικές που ακολουθούνται από τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

Στην επιστολή, που κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, αλλά και τον πρόεδρο και τα μέλη της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, οι υπογράφοντες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια για τον «διακοσμητικό ρόλο», στον οποίον έχουν περιοριστεί και τονίζουν ότι «ανά πάσα στιγμή» μπορεί ο υπουργός να ζητήσει τις παραιτήσεις τους.
H επιστολή των προέδρων του ΕΣΥΠ και των επιμέρους Συμβουλίων (Ν. Θεοτοκάς, Β. Καρδάσης, Δ. Σταμάτης, Δ. Χασάπης) στάλθηκε στον Υπουργό Παιδείας και κοινοποιήθηκε:
1. στον Πρωθυπουργό,
2. στην Αναπληρώτρια Υπουργό,
3. στον Πρόεδρο και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
Στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι του  ΕΣΥΠ (ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ Ν. Θεοτοκάς   και οι πρόεδροι  του ΣΠΔΕ Δημήτρης  Χασάπης, του ΔΑΠΕ  Βασίλης  Καρδάσης και του ΣΑΤΕ  Δημοσθένης  Σταμάτης) σημειώνουν, ανάμεσα σε άλλα:
«Αξιότιμε κύριε υπουργέ, παρά τις επίμονες και συνεχείς εκκλήσεις μας να ορίσετε εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας  στο ΕΣΥΠ, παρά τις εισηγήσεις μας για την ανάγκη άμεσης σύγκλησης των Ολομελειών και τη σύσταση επιτροπών εργασίας που θα επεξεργαστούν με συστηματικό τρόπο τα πορίσματα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, παρά τη σιωπή που ακολούθησε την επιστολή απολογισμού που σας έστειλε ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ, παρά την από μέρους σας απόρριψη του σχεδίου πρόσκλησης της Ολομέλειας του Ε. ΣΥ. Π. και την εισήγηση για την ανάγκη κοινής συνεδρίασης ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ για το θέμα των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών, επιμένετε στην απόφασή σας να είμαστε και να παραμείνουμε πρόεδροι διακοσμητικοί. Το γεγονός μας προσβάλλει και μας εκθέτει. Το ότι δεν έχετε απαντήσει σε καμία από τις ιδιωτικές και επίσημες επιστολές μας, το εκλαμβάνουμε πλέον ως απόλυτη διαφωνία με τις εισηγήσεις μας ή ως έμμεση υπόδειξη να οδηγηθούμε σε παραίτηση».
Και συνεχίζουν:
«Ο Πρωθυπουργός, στην εισήγησή του κατά την πρόσφατη Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία (28 Σεπτεμβρίου ε.ε.) δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε τον Διάλογο στο Εθνι- κό Συμβούλιο Παιδείας, άμεσα. Και ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να καταλήξουμε σε ένα σύστημα που θα οδηγεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στο πανεπιστήμιο χωρίς τις πανελλαδικές εξετάσεις». Αντίθετα, εσείς στην ομιλία σας δηλώσατε ότι «την ευθύνη [για τις αλλαγές στο Σχολείο] έχει θεσμικά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής το οποίο έχει αναδιοργανωθεί και λειτουργεί αποτελεσματικά υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Γεράσιμου Κουζέλη». Και ότι η αρμοδιότητα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν «τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου καθώς και αλλαγές στα ΑΕΙ [...], να ανατεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία, πρέπει, αξιοποιώντας το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου, να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα. Ο Καθηγητής Κ. Γαβρόγλου αναλαμβάνει, δηλαδή, τις αρμοδιότητες του Προέδρου του Ε.ΣΥ.Π. και των Προέδρων των τριών Συμβουλίων που το συναπαρτίζουν».
Παράλληλα οι Πρόεδροι των επιτροπών του ΕΣΥΠ επισημαίνουν: «Κύριε υπουργέ, αρνηθήκατε τη σύγκληση της Ολομέλειας του ΕΣΥΠ για να κατατεθούν προς συζήτηση και επεξεργασία τα πορίσματα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων καθώς και οι αναλυτικές προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου. Αρνηθήκατε την κοινή συνεδρίαση του ΣΑΤΕ και ΣΑΠΕ, ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις για τις Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές. Δεν θα επιμείνουμε άλλο.
Εκλαμβάνουμε τη σιωπή και τις ρητές αρνήσεις σας ως δηλώσεις της επιλογής σας να ακυρωθούν οι όροι που συμφωνήσαμε, ώστε να αποδεχτούμε την τιμητική τοποθέτησή μας στο ΕΣΥΠ. Και οι όροι αυτοί συμπυκνώνονται στην ρητά διατυπωμένη αξίωσή μας, να ξεκινήσει επιτέλους ο αναγκαίος στις μέρες μας διάλογος για την ανάδειξη και την εις βάθος συζήτηση των πολλών προβλημάτων του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αυτός ο διάλογος, πέρα από θέματα που επιτάσσει η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, χρειάζεται να προηγείται κάθε νομοθετικής παρέμβασης. Ασφαλώς, τα πορίσματα των θεσμικών συζητήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΥΠ και των επιμέρους Συμβουλίων του έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να δεσμεύουν την Κυβέρνηση. Εμπλουτίζουν, όμως, τη νομοθετική πρωτοβουλία, την ισχυροποιούν και μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καταγραφή των προβλημάτων, στη διαμόρφωση εκπαιδευτικής στρατηγικής καθώς και στη δημοκρατική εμπέδωση της ανάγκης διαλόγου, συμμετοχής και συναινέσεων στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής κοινότητας»
Η επιστολή καταλήγει με τις φράσεις: «Κύριε Υπουργέ, εφ' όσον οι επιλογές που προκρίνετε δεν περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας με τον ορισμό εκπροσώπων του Υπουργείου σε αυτό, με μεγάλη λύπη και απογοήτευση, είμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε ότι μπορείτε, ανά πάσα στιγμή, να ζητήσετε τις παραιτήσεις μας από τις θέσεις των Προέδρων του ΕΣΥΠ, του ΣΠΔΕ του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ».

Παρέμβαση Μ. Χαρακόπουλου - ΝΔ

Η «διαμάχη» δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη και ασχολίαστη από τον τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, Μάξιμο Χαρακόπουλο. Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αποκάλυψη (tovima.gr) της επιστολής του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) κ. Νίκου Θεοτοκά προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη για την άρνηση συγκρότησης και σύγκλησης του ΕΣΥΠ, προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα της εκπαίδευσης, επιβεβαιώνει με τον πλέον ηχηρό τρόπο, το θεσμικό κατήφορο της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας».
Απαντώντας ο Πρόεδρος του ΕΣΥΠ Νίκος Θεοτοκάς στα λεγόμενα του Μάξιμου Χαρακόπουλου περί αποκάλυψης, σχολιάζει:
«Ποια αποκάλυψη, κύριε Χαρακόπουλε; Σας κοινοποιήθηκε η επιστολή, με αριθ. πρωτοκόλλου, όπως και σε όλα τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Και εσείς, όπως μαθαίνω, την «αποκαλύψατε» στο ΒΗΜΑ...».

http://www.efsyn.gr/arthro/meli-toy-esyp-pros-ton-ypoyrgo-paideias-mas-exanagkazete-se-paraitisi

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου