Stats

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Και κατ’ οίκον απολυτήρια;

Σχολεία, σχολική αίθουσα
Στις αρχές της εβδομάδας, ένα από τα μεγαλύτερα freepress έντυπα, η Lifo, δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα της την ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ «ΙΧΘΥΣ» που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε λίγες ημέρες.

Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η περίπτωση μιας οικογένειας που λόγω «έλλειψης εμπιστοσύνης» στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν στέλνει τα παιδιά της στο σχολείο και έχει συνάψει συμφωνία με κάποιο ιδιωτικό σχολείο για «να δώσουν (τα παιδιά) τις εξετάσεις και να παρακολουθούν και κάποια πράγματα που είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουν».
Πιο συγκεκριμένα, με βάση όσα αναφέρονται στο άρθρο, οικογένεια με τέσσερα παιδιά αποφάσισε, για τους παραπάνω λόγους, να διδάσκονται τα παιδιά κατ’ οίκον.
Συνήψε, δε, συμφωνία με ιδιωτικό σχολείο προκειμένου τα παιδιά να φαίνεται ότι παρακολουθούν τα μαθήματα, να μην καταγράφονται οι απουσίες και να είναι εικονικές οι εξετάσεις (προφανώς, για να λαμβάνουν οι μαθητές προαγωγικούς και απολυτήριους τίτλους).
Ο πατέρας, Σ.Λ., είναι ιατρός και διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας και η μητέρα, που φέρεται ως εκπαιδευτικός, είναι από τη Σερβία.
Πρόκειται για μια παραλλαγή του homeschooling, όπου τα παιδιά παίρνουν απολυτήριους τίτλους σπουδών - ισότιμους μάλιστα με αυτούς των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούν νόμιμα.
Να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η πρακτική της κατ’ οίκον διδασκαλίας επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (στο άρθρο 6 παρ. 4γ του Ν. 3699/2008, όπως έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί, ορίζεται ότι «Οταν η φοίτηση των μαθητών καθίσταται αδύνατη λόγω σοβαρών βραχυχρόνιων ή χρόνιων προβλημάτων που δεν επιτρέπουν τη μετακίνησή τους, η εκπαίδευση των μαθητών αυτών δύναται να παρέχεται με διδασκαλία στο σπίτι») και είναι αναγκαία η κατάθεση συγκεκριμένων δικαιολογητικών προς έγκριση στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο εάν η Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου ανήκει το σχολείο ή οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας γνωρίζουν για το περιστατικό.

Οι στόχοι τους

Οπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) σε σχετική ανακοίνωση, «σε ό,τι αφορά την κατ’ οίκον εκπαίδευση (homeschooling), αυτή αποτελεί κεντρικό στόχο της ευρωπαϊκής ΜΚΟ που εκπροσωπεί τα “ελεύθερα” (ιδιωτικά) σχολεία στην Ευρώπη και της οποίας μέλος είναι ο εδώ Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων.
»Για ποιο λόγο; Οχι, φυσικά, για τη δήθεν “ελεύθερη επιλογή των γονέων”, όπως παραπλανητικά αναφέρουν.
»Η μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε γραφεία εκτύπωσης τίτλων που θα απονέμονται, μετά αμοιβής, σε μαθητές-φαντάσματα εξυπηρετεί τόσο τους επιχειρηματίες που θα εισπράττουν τα χρήματα των γονέων χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν εκπαιδευτικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης όσο και τους προερχόμενους από την ελίτ γονείς των οποίων τα τέκνα θα λαμβάνουν άκοπα απολυτήρια και δεν θα χρειάζεται να αναμιγνύονται κοινωνικά με “κατώτερης κάστας” παιδιά».
Η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για «μια εξαιρετικά επικίνδυνη αντίληψη κοινωνικής καθαρότητας που αγγίζει τα όρια του ρατσισμού» και τονίζει τις ομοιότητες που εντοπίζονται με χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου το homeschooling συνδέεται με ακραίες συντηρητικές ομάδες φονταμενταλιστών χριστιανών, νεοφιλελεύθερων που επιδιώκουν τη διάλυση του οργανωμένου εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και με το λόμπι που υποστηρίζει την οπλοκατοχή.
Η Ομοσπονδία απέστειλε, χθες, επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, με την οποία ζητά την άμεση διερεύνηση του ζητήματος.
Σε ερώτησή μας για το θέμα, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, τονίζει ότι η Ομοσπονδία με αναφορά της προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ζητάει εισαγγελική παρέμβαση για το ζήτημα.
Στην αναφορά τονίζεται ανάμεσα σε άλλα: «Από τα στοιχεία που προκύπτουν από το άρθρο διαπιστώσαμε ότι ο πατέρας των παιδιών ονομάζεται (...) και είναι ιατρός που υπηρετεί στο ιδιωτικό θεραπευτήριο “Υγεία” σε διευθυντική θέση. Ο ένας εκ των μαθητών, ο (...) είναι σήμερα φοιτητής».
Παράλληλα ζητείται από την Εισαγγελία να παραγγείλει:
1) Από το υπουργείο Παιδείας την άμεση έναρξη έρευνας για τον εντοπισμό του ιδιωτικού σχολείου που απένειμε τίτλους σπουδών με κατ’ οίκον διδασκαλία χωρίς να υπάρχει βάσιμος έννομος λόγος, για την απόδοση ευθυνών στα στελέχη της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης που εποπτεύει το εκπαιδευτήριο και για τη διαπίστωση της εγκυρότητας και νομιμότητας των προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων των μαθητών που φοίτησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
2) Από τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας την έναρξη έρευνας για τους γονείς που επέβαλαν, παρά το νομοθετικό πλαίσιο, τον συγκεκριμένο τύπο διδασκαλίας στα παιδιά και για την ενδεχόμενη κατάθεση ψευδών παραστατικών-βεβαιώσεων, ώστε να δικαιολογηθεί η κατ’ οίκον διδασκαλία.
Ελπίζουμε η Δικαιοσύνη να διερευνήσει το θέμα σε βάθος, καθώς, όπως είναι φανερό, ο κίνδυνος για το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης και για τους μαθητές είναι πολύ μεγάλος.

http://www.efsyn.gr/arthro/kai-kat-oikon-apolytiria

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου