Stats

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Βάζουν εθελοντές φοιτητές για τον καθαρισμό στο Πάντειο

Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους

Εν μέσω της δραματικής υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, άλλο ένα κώλυμα έχει προκύψει στον διαγωνισμό καθαριότητας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Όπως καταγγέλλει η φοιτητική παράταξη «Πορεία» οι πρυτανικές αρχές στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης εξαντλούνται σε παρακάλια προς τις δημοτικές αρχές και προτρέπουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να εργαστούν εθελοντικά προκειμένου να καθαρίζεται το πανεπιστήμιο.

Το κώλυμα(;) που έχει προκύψει στον διαγωνισμό για την καθαριότητα (ερώτημα παραμένει γιατί η Πρυτανεία αναζητά συνεργασία με εργολάβους που ενώ ξεζουμίζουν τους υπαλλήλους, ταυτόχρονα αδυνατούν, πάρα το κόστος τους, να καλύψουν τις ανάγκες καθαρισμού) είναι βέβαιο αποτέλεσμα του οικονομικού στραγγαλισμού των ΑΕΙ-ΤΕΙ τα τελευταία μνημονιακά χρόνια.
Και αντί ο στραγγαλισμός αυτός να αποδοκιμάζεται, έστω, από τις πρυτανικές αρχές, αντ'  αυτού οι ίδιες εξαντλούνται σε παρακάλια προς τις δημοτικές αρχές και προτρέπουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να εργαστούν εθελοντικά προκειμένου να καθαρίζεται το πανεπιστήμιο.

Εθελοντισμός στο Πάντειο - μια βεβαρημένη παλιά ιστορία

Όπως δηλώνει στην ανακοίνωσή της η Πορεία, η προτροπή αυτή θα φάνταζε «καλοπροαίρετη» αν οι φοιτητές δεν είχαν γευτεί τα αγαθά του «εθελοντισμού» στο Πάντειο.
Πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν προετοιμάζονταν οι απολύσεις στο διοικητικό προσωπικό, η πρυτανική ηγεσία είχε απευθύνει τότε κάλεσμα στους φοιτητές να εργαστούν εθελοντικά στην Βιβλιοθήκη προκειμένου να διατηρηθεί το κανονικό της ωράριο.
Τη στιγμή, δηλαδή, που εργαζόμενοι έχαναν τη δουλειά τους η Πρυτανεία έβλεπε στους φοιτητές τους επόμενους εργαζόμενους που αμισθί (ή «εθελοντικά», όπως τους αρέσει να λένε) θα κάλυπταν τις άδειες θέσεις των απολυμένων.

Ακριβώς η ίδια λογική αναπαράγεται και τώρα. Οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό, που υποστηρίζουν μια πολύ σημαντική πλευρά της φοιτητικής καθημερινότητας, αυτή της δημόσιας υγιεινής, θα πεταχτούν στο δρόμο και οι φοιτητές θα αναπληρώσουν τη δουλειά τους με το μανδύα του «εθελοντισμού».

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά αποσπάσματα της ανακοίνωσης της Πρυτανείας

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της, η Πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου ενημερώνει πως:
Οι εργασίες κατάρτισης της σχετικής σύμβασης (για την καθαριότητα) ξεκίνησαν με τη δημοσίευση του νέου Νόμου για τις συμβάσεις τον Αύγουστο 2016, ενώ η προκήρυξη αναρτήθηκε τον Νοέμβριο 2016. Εντούτοις, η διαδικασία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού είναι ακόμα σε εκκρεμότητα και βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο υποβολής ενστάσεων.
και συνεχίζει:
Η παλαιά σύμβαση έληξε στις 31/12/2016 και έγινε η επιτρεπόμενη από τον Νόμο παράταση των δύο μηνών. Κατά συνέπεια, υφίσταται πλέον κενό στην υπηρεσία καθαριότητος μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Μετά από συνεννόηση της Πρυτάνεως με τον Δήμαρχο Αθηνών κ. Καμίνη και Καλλιθέας κ. Κάρναβο, θα παρασχεθεί στο Πανεπιστήμιό μας βοήθεια σε θέματα καθαριότητας προκειμένου να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση.
για να καταλήξει:
Τα μέλη της Πρυτανείας θα οργανώσουν και θα συμμετέχουν σε συνεργεία καθαρισμού σε εθελοντική βάση. Καλούνται οι φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ και το διοικητικό προσωπικό να συμβάλλουν στη διατήρηση της καθαριότητας στους χώρους του Πανεπιστημίου μας.
http://www.efsyn.gr/arthro/vazoyn-ethelontes-foitites-gia-ton-katharismo-sto-panteio

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου