Stats

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Γονείς ζητούν ανάκληση της απόφασης για μείωση εισακτέων

Μαθητές
Την ανάκληση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης για δραστική μείωση εισακτέων στις σχολές υψηλής ζήτησης ζητάει από τον Κώστα Γαβρόγλου η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας, η οποία εκπροσωπεί 170.000 γονείς και κηδεμόνες 85.000 μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας.

Η μείωση των θέσεων και η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων με το ψαλίδισμα των περιζήτητων τμημάτων αναμένεται να οδηγήσει, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο χάσμα των βάσεων εισαγωγής.
Γι αυτό η Επιτροπή τονίζει πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας «δυο μόλις μήνες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις οδηγεί σε έκρηξη άγχους χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους.
Ακόμη, χαρακτηρίζει «αντιπαιδαγωγική και άδικη» την απόφαση που εκδόθηκε «μάλιστα τέσσερεις ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για συμμετοχή των μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η δήλωση και 5ου μαθήματος που θα επέτρεπε στο μαθητή να έχει πρόσβαση και σε 2ο πεδίο ».
«Aκόμα όμως και στην περίπτωση που η προθεσμία δεν είχε λήξει, ο μαθητής θα έπρεπε να γνωρίζει τις αλλαγές τουλάχιστον ένα έτος πριν, καθώς είναι αδύνατο να καταφέρει να μελετήσει επαρκώς το 5ο μάθημα μέσα σε μόλις δύο μήνες.  Το μέτρο πλήττει σχεδόν όλους τους υποψηφίους, μια που με το φαινόμενο ντόμινο, θα επηρεαστούν οι βάσεις των περισσοτέρων σχολών ανατρέποντας τον προγραμματισμό και τη στόχευση των μαθητών», διαβάζουμε.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Σίγουρα δε θα βρει κανείς πολλούς ανθρώπους μέσα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, που να μην ξέρουν πόσο ευαίσθητη είναι η ψυχολογία ενός μαθητή Τρίτης Λυκείου λίγο  πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις !
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για περικοπή του αριθμού των εισακτέων στις σχολές υψηλής ζήτησης των ΑΕΙ – δυο μόλις μήνες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις – έσκασε σα βόμβα που οδηγεί σε έκρηξη άγχους χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους.
Η αντιπαιδαγωγική και άδικη αυτή απόφαση εκδόθηκε μάλιστα τέσσερεις ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για συμμετοχή των μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η δήλωση και 5ου μαθήματος που θα επέτρεπε στο μαθητή να έχει πρόσβαση και σε 2ο πεδίο!
Το μέτρο πλήττει σχεδόν όλους τους υποψηφίους, μια που με το φαινόμενο ντόμινο, θα επηρεαστούν οι βάσεις των περισσοτέρων σχολών ανατρέποντας τον προγραμματισμό και τη στόχευση των μαθητών. 
Είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά και αναγκαία μια κίνηση εξορθολογισμού του αριθμού των εισακτέων σε κάθε σχολή, που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς εργασίας στη χώρα, όσο και τις σημερινές δυνατότητες χρηματοδότησης των Πανεπιστημιακών μας Ιδρυμάτων, αλλά όπως πρότειναν και τα ίδια τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε βάθος χρόνου, ώστε και να σχεδιαστεί σωστά μέσα από το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ΚΑΙ να επιτρέψει στους μαθητές τον ανάλογο προγραμματισμό.
Ως γονείς που απαιτούν σεβασμό στον κόπο και την αγωνία των παιδιών μας ΖΗΤΑΜΕ από τον Υπουργό Παιδείας να κατανοήσει την αυξημένη πίεση που δέχονται οι μαθητές. Να δει και να συναισθανθεί το παιδί που σήμερα, στην πρώτη μεγάλη προσπάθεια της ζωής του, στέκεται μπροστά στο τέρμα σαν τον τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι και βλέπει ξαφνικά το τέρμα να μεγαλώνει κατά 20% (!!!) και να ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ!
 
Αθήνα 20 / 3 / 2017

http://www.efsyn.gr/arthro/goneis-zitoyn-anaklisi-tis-apofasis-gia-meiosi-eisakteon

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου