Stats

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Ο βαθμός του απολυτηρίου εισιτήριο για τα ΑΕΙ

Σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια βάσει του αριθμού του απολυτηρίου, αλλά και των πανελλαδικών εξετάσεων θα ισχύει για όσους μπουν στην Γ τάξη του Λυκείου τον Σεπτέμβριο του 2018, με στόχο σε βάθος πενταετίας η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να γίνεται μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου. Αυτό περιλαμβάνεται στις τελικές εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οι οποίες θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες με το υπουργείο Παιδείας.
Η είσοδος των μαθητών στα πανεπιστήμια θα βασιστεί μόνο στο απολυτήριο και σταδιακά θα σταματήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ αρχικά θα προέρχεται κατά 80% από αυτές και 20% από τον βαθμό του απολυτηρίου.

Ο βαθμός Απολυτηρίου, τώρα θα προκύπτει κατά ένα μικρό ποσοστό την πρώτη περίοδο από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά το υπόλοιπο από τις επιδόσεις των μαθημάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις των δυο πρώτων τριμήνων.
Προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα υπάρχει η πρώτη εισήγηση του υπουργείου παιδείας, ελπίζοντας ότι μέχρι τέλος Μαίου, θα μπορούν να υπάρχουν συνεννοήσεις ώστε τα παιδιά που θα πάνε πρώτη λυκείου, να ξέρουν το σχέδιο.
Αμφιβολία ως προς την εφαρμογή
Οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών και μαθητών στο νησί μας για ενδεχόμενες αλλαγές στην είσοδο στα Πανεπιστήμια είναι ποικίλες, αφού κάποιοι είναι εναντίον ενός τέτοιου μέτρου, ενώ άλλοι το χειροκροτούν, καθώς θεωρούν ότι δίνουν περισσότερες ευκαιρίες για να σπουδάσουν οι μαθητές. Βέβαια καθηγητές και μαθητές δεν δείχνουν τόσο βέβαιοι ότι θα εφαρμοστούν μέσα σε μερικά χρόνια τέτοιες σημαντικές αλλαγές στην Παιδεία, αφού τονίζουν ότι έχουν ανακοινώσει και άλλες διαφοροποιήσεις στα σχολεία και τον τρόπο εκπαίδευσης αλλά τίποτα δεν έχει πάρει σάρκα και οστά. Όπως σημειώνουν, θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές τομές στον χώρο της παιδείας, ώστε να μπορέσουν και οι μαθητές να έχουν περισσότερες προοπτικές για το μέλλον τους και να καταφέρουν στο σχολείο να πάρουν τα εχέγγυα που χρειάζονται.
ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΡΑΚΗ

“Το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων αυξάνει πολύ την παραπαιδεία και τα οικονομικά των γονέων. Εγώ θεωρώ ότι το καλύτερο σύστημα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι κάτι που ισχύει και στο εξωτερικό, να υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν πολλές ώρες και ελέγχουν τα ταλέντα, τις δεξιότητες και τις πνευματικές ικανότητες του κάθε παιδιού και το κατευθύνουν στον ανάλογο κλάδο που αυτό αξίζει και το ίδιο επιδιώκει να ασχοληθεί”
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΟΥΝΤΖΗ
“Σαν πρόταση ακούγεται πολύ λογική και έχει εφαρμοστεί στο εξωτερικό με κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Δεν είναι μόνο το να μπαίνει το παιδί με το απολυτήριο αλλά είναι πως εξασφαλίζεις εξετάσεις μέσα στον χώρο του λυκείου αδιάβλητες ώστε να εισέρχεται ο φοιτητής στην ανώτατη εκπαίδευση. Πάντως το ισχύον σύστημα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι το καλύτερο, γιατί τόσο τα παιδιά συνηθίζουν σε ένα σύστημα ψυχοφθόρο αλλά το ίδιο ισχύει και για την οικογένεια και για αυτό θα πρέπει να γίνουν μεταβολές”
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
“Είναι ένα πιο σωστό σύστημα γιατί δίνεται επιλογή στον καθένα να παλέψει χωρίς το άγχος που δημιουργούν όλες αυτές οι εξετάσεις και πολλά παιδιά χάνουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι που θέλουν. Δεν ξέρω κατά πόσο θα εφαρμοστεί από το Υπουργείο Παιδείας γιατί κάθε χρόνο αλλάζουν. Είναι ένα μπλέξιμο και θέλω να τηρηθεί κάτι που θα ισχύει. Θεωρώ ότι είναι λόγια του αέρα και τον επόμενο μήνα θα συζητάμε κάτι άλλο”

http://imerazante.gr/2017/03/22/145226

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου