Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Mαθηματικός χαρίζει την περιουσία του σε όποιον λύσει δική του άσκηση


http://politis.com.cy/images/thumbs_large/Gw18hLGIvlhV5y5uC3bV.jpg
Ολόκληρη την περιουσία του χαρίζει ένας συνταξιούχος Τούρκος μαθηματικός, εάν κάποιος καταφέρει να λύσει το μαθηματικό πρόβλημα, που έχει φτιάξει.

Ο Aydın Cerit, 59 ετών θέλει να προκαλέσει τα μαθηματικά μυαλά της χώρας του να κατασκευάσουν έναν εγχώριο, πείρπλοκο υπολογιστή και παράλληλα να αφυπνίσει την κυβέρνηση.

Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει ένα μαθηματικό πρόβλημα, που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν μπορούν να λύσουν οι ήδη υπάρχοντες υπολογιστές και τα γνωστά μαθηματικά.

Όπως αναφέρει στο δίκτυο Anadolu «Δεσμεύομαι να δώσω όλη μου την περιουσία σε όποιον καταφέρει να λύσει το πρόβλημα και να δώσει τη σωστή απάντηση μέχρι τις 19 Μαΐου».

Αυτή ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Cerit, προκαλεί δίνοντας αξιόλογα ανταλλάγματα φυσικά, τα μαθηματικά μυαλά της Τουρκίας. Σε παλαιότερο πρόβλημα, που είχε φτιάξει χάριζε χρυσό σε όποιον έλυνε ανάλογο πρόβλημα. Κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν τα έχει καταφέρει.
Ωστόσο, πέρυσι είχε υποσχεθεί να χαρίσει την σύνταξή του για 93 μήνες σε όποιον έλυνε ένα άλλο πρόβλημα. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Beykent, Afgan Aslanov, τα κατάφερε αλλά του έστειλε επιστολή αποποιούμενος το έπαθλο και επισημαίνοντάς του, ότι η πρόκληση ήταν να δει αν μπορεί να λύσει το μαθηματικό γρίφο.

Πηγή: https://politis.com.cy/article/mathimatikos-charizi-tin-periousia-tou-se-opion-lisi-diki-tou-askisiΧαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου