Stats

Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Ποια είναι τα Μαθηματικά που έστειλε η NASA προς εξωγήινους πολιτισμούς

Είναι πλέον πιο εύκολο από ποτέ να απολαύσουμε την 'ηχητική περίληψη της ζωής στη Γη', την οποία η NASA έστειλε στο διάστημα, για να την ακούσουν τυχόν εξωγήινοι που θα συναντηθούν με τα διαστημικά σκάφη Voyager. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και ένας χαιρετισμός, στα αρχαία ελληνικά.

Το 1977, τα διαστημικά σκάφη Voyager 1 και 2 της NASA ξεκίνησαν το ταξίδι τους για τα 'πέρατα' του σύμπαντος. Μεταξύ άλλων, στα διαστημόπλοια, βρίσκονται 2 αντίτυπα του Χρυσού Δίσκου - ηχογραφήσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι δίνουν μία γεύση της ζωής στη Γη.
Ουσιαστικά πρόκειται για δύο όμοιους δίσκους από χρυσάφι, οι οποίοι αποτελούν έναν χαιρετισμό προς τα νοήμονα όντα που ίσως συναντήσουν κάποτε τα σκάφη. Οι δίσκοι περιλαμβάνουν ήχους, μουσική και 115 εικόνες από τον πλανήτη Γη.


Καθώς τα Voyager συνεχίζουν το ταξίδι τους στο απέραντο διάστημα, όλο και απομακρυνόμενα από τη μπλε κουκκίδα που ονομάζουμε σπίτι, μεταφέρουν μαζί τους τις ελπίδες της ανθρωπότητας, να συναντήσει, κάποτε, κάποια μορφή ευφυούς εξωγήινης ζωής.
Αν τα Voyager ανακαλύψουν εξωγήινους, εκείνοι θα έχουν τη χαρά (;) να ακούσουν όσα ηχογραφήσαμε και τους στείλαμε - δεδομένου, φυσικά, ότι θα πρόκειται για εξωγήινους που ξέρουν πώς να... βάλουν έναν δίσκο με ηχογραφήσεις φωνογράφου να παίξει.
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι όλα μας τα όνειρα βγαίνουν αληθινά και ένα από τα Voyager συναντά κάποιον εξωγήινο πολιτισμό με κλίση στη μουσική. Αλήθεια, δεν θα θέλατε να γνωρίζετε τι στο καλό έχουμε στείλει, για να αποτελέσει τον πρώτο μας χαιρετισμό;
Ε, λοιπόν, είναι πλέον πιο εύκολο από ποτέ (για ένα μέρος του υλικού, τουλάχιστον)!
Η NASA ανέβασε πρόσφατα στον λογαριασμό της στο Soundcloud, τους χαιρετισμούς σε 55 γλώσσες, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά, καθώς και τους 19 ήχους της Γης, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στον Χρυσό Δίσκο.

Ακούστε τους, λοιπόν. Είναι 'Οι Ήχοι της Γης'!

Οι χαιρετισμοί

Πρόκειται για 55 χαιρετιστήρια μηνύματα, το καθένα σε διαφορετική γλώσσα, τα οποία σκοπό έχουν να κάνουν τις 'συστάσεις' μεταξύ ημών και των εξωγήινων, καθώς και να τονίσουν ότι 'ερχόμαστε εν ειρήνη'.
Συγκεκριμένα, το (αρχαίο) ελληνικό χαιρετιστήριο μήνυμα λέει (με ερασμιακή προφορά):
'Οἵτινές ποτ' ἔστε χαίρετε! Εἰρηνικῶς πρὸς φίλους ἐληλύθαμεν φίλοι'.
Μετάφραση στα νέα ελληνικά: Γεια σας, όποιοι κι αν είστε! Ερχόμαστε ειρηνικά, σε όσους είναι φίλοι.
Οι υπόλοιποι χαιρετισμοί, με αλφαβητική σειρά:

Οι ήχοι της Γης

Πρόκειται για 19 ηχογραφήσεις ήχων, οι οποίοι κρίθηκε, το 1977, ότι αντιπροσωπεύουν καλύτερα από όλους τη ζωή στη Γη. Μεταξύ αυτών, το φιλί μάνας και παιδιού, αλλά και οι ήχοι του ανέμου, της βροχής και των κυμάτων.

Περισσότερα για τον Χρυσό Δίσκο

Είναι καλυμμένος με προστατευτική εξωτερική θήκη (Cover), η οποία περιέχει ένα απλό εγχειρίδιο χρήσης, το οποίο εξηγεί πώς αποκωδικοποιείται το περιεχόμενό του. Οι βοηθητικές πληροφορίες είναι κωδικοποιημένες στο δυαδικό σύστημα και απεικονίζονται π.χ ως άτομο του υδρογόνου. Πέρα από αυτό, απεικονίζεται η σχετική με 14 ραδιοπηγές Πάλσαρ τοποθεσία του πλανήτη μας στο διάστημα (υπάρχει και αντίστοιχος ήχος στον δίσκο - ο πρώτος στην Playlist 'ήχοι της Γης').


Ο δίσκος είναι επίχρυσος με χάλκινο πυρήνα και έχει διάμετρο 30 εκατοστών. Το αρχείο δεδομένων είναι χαραγμένο κυκλικά πάνω στην επιφάνειά του. Αρχίζει με 150 απλά κωδικοποιημένες εικόνες από τη Γη. Μετά ακολουθεί το παραπάνω ηχογραφημένο υλικό. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα μουσικό πρόγραμμα 90 λεπτών.


Αυτήν τη στιγμή, οι δύο όμοιοι δίσκοι βρίσκονται:
  • αυτός του Voyager 1: περίπου 19,7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα ή 131 AU από τη Γη - το Voyager 1 είναι το πιο απομακρυσμένο από τη Γη αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής
  • αυτός του Voyager 2: τον Ιούλιο του 2015 βρισκόταν σε απόσταση 16.115.000.000 χιλιομέτρων περίπου (ή 107,7 AU) από τον Ήλιο
http://www.pathfinder.gr/stories/4447130/akoyste-toys-hhoys-poy-esteile-h-nasa-stoys-exwghinoys/

(νεώτερη ενημέρωση 9-7-2014)
Κι άλλο ηλιακό τσουνάμι προς το Voyager 1
Ένα νέο 'τσουνάμι' από ηλιακή ακτινοβολία δέχτηκε το διαστημικό σκάφος Voyager 1, σύμφωνα με τη NASA. Το σκάφος, το οποίο εκτοξεύθηκε πριν από 37 χρόνια, είναι το πιο απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο κατασκεύασμα απέχοντας από εμάς περίπου 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Αυτού του είδους τα κύματα ήταν κι εκείνα που οδήγησαν τους ερευνητές το περασμένο φθινόπωρο στο συμπέρασμα πως το Voyager έχει ξεφύγει από την προστατευτική φούσκα που δημιουργεί ο Ήλιος κι έχει εισέλθει στο διαστρικό χώρο, το χώρο δηλαδή ανάμεσα στα αστέρια ο οποίος είναι γεμάτος από μια 'αραιά σούπα' από φορτισμένα σωματίδια που αποκαλείται και πλάσμα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της αποστολής η μελέτη του νέου κύματος ακτινοβολίας επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση αν και επισημαίνουν πως το Voyager δεν έχει βγει ακόμη από το Ηλιακό Σύστημα καθώς θα πρέπει πρώτα να διανύσει μία ζώνη από κομήτες.
'Κανονικά ο διαστρικός χώρος είναι σα μια ήσυχη λίμνη', εξηγεί ο Εντ Στόουν, από το τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια και επιστήμονας της αποστολής από το 1972. 'Όταν όμως ο Ήλιος έχει κάποιο ξέσπασμα στέλνει ένα ωστικό κύμα που φθάνει στο Voyager περίπου ένα χρόνο αργότερα και το οποίο κάνει την ύλη που βρίσκεται γύρω από το σκάφος να τραγουδά', κατέληξε.
O Ήλιος περνάει περιόδους έντονης δραστηριότητας και κατά διαστήματα συμβαίνουν εκρήξεις στην επιφάνειά του που εκτοξεύουν πίδακες από ύλη οι οποίοι ονομάζονται στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας. Οι εκτινάξεις αυτές δημιουργούν κύματα από πίεση τα οποία μπορούν να φτάσουν το Voyager. Από το 2012 που πιστεύεται πως το Voyager εισήλθε στο διαστρικό χώρο το έχουν φτάσει τρία τέτοια κύματα. Το πρώτο ήταν πολύ μικρό για να μετρηθεί, αλλά το δεύτερο καταγράφηκε ξεκάθαρα στα όργανα του σκάφους, δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να εξακριβώσουν πως το Voyager περιβάλλεται από πλάσμα.
Πλέον, η ομάδα της αποστολής έχει στη διάθεσή της και τα δεδομένα από το τρίτο συμβάν, το οποίο συνέβη τον περασμένο Μάρτιο. Οι μετρήσεις για την πυκνότητα του πλάσματος συμβαδίζουν με τις προηγούμενες, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως το Voyager 1 είναι το πρώτο σκάφος που έχει ξεφύγει από την προστατευτική περιοχή που δημιουργεί η ακτινοβολία του Ήλιου και βρίσκεται πλέον στο χώρο ανάμεσα στα αστέρια.
16 ημέρες νωρίτερα από το Voyager 1 είχε εκτοξευθεί και αποστολή Voyager 2, με σκοπό να μελετήσει τους εξωτερικούς πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος Ουρανό και Ποσειδώνα. Όντας η πιο μακροχρόνια διαστημική αποστολή που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, το αδερφό σκάφος του Voyager 1 θα εισέλθει κι εκείνο στο διαστρικό χώρο σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων.
naftemporiki.gr - www.space.com
=============
(updated)
Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα. Το διαστημόπλοιο της NASA που εκτοξεύτηκε το 1977, απέχει πλέον, περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο.
Συνεχίζει να γράφει ιστορία το Βόγιατζερ 1. Για πρώτη φορά, λοιπόν, ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο βγήκε από το ηλιακό σύστημά μας, ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία του Βόγιατζερ 1.
Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, το διαστημόπλοιο της NASA που εκτοξεύτηκε το 1977 και πλέον απέχει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, βγήκε από την ηλιόπαυση, το απώτατο όριο του ηλιακού συστήματος και πέρασε στο διαστρικό χώρο κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Αυγούστου 2012, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που έχουν σταλεί στη Γη και δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.
'Τώρα που έχουμε καινούρια, σημαντικά δεδομένα, πιστεύουμε ότι αυτό ήταν το ιστορικό άλμα της ανθρωπότητας στο διαστρικό χώρο', δήλωσε ο Εντ Στόουν του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας. 'Η ομάδα του Βόγιατζερ χρειαζόταν χρόνο για να αναλύσει τα δεδομένα και να βγάλει κάποιο νόημα. Όμως τώρα μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα που μας βασάνιζε όλους: Φτάσαμε; και η απάντηση είναι 'Ναι'', πρόσθεσε ο Στόουν.
Το ακριβές σύνορο του ηλιακού συστήματος δεν είναι γνωστό. Οι επιστήμονες περίμεναν επί χρόνια μια ένδειξη ότι το Βόγιατζερ 1, που ταξίδευε στα όρια της ηλιόσφαιρας, είχε βγει στο διαστρικό χώρο. Αρκετές φορές μάλιστα - πιο πρόσφατα σε δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν φέτος - είχαν συμπεράνει ότι το διαστημόπλοιο είχε φύγει από τα όρια του ηλιακού συστήματος, όμως η NASA δεν επιβεβαίωνε τα ευρήματά τους.


Voyager 1 Golden Record - Earth's cosmic voices από xkfilippidis


Voyager Humanity's Farthest Journey από xkfilippidis
Χάρη στο θρυλικό Voyager 1 που κινείται πλέον έξω από το Ηλιακό Σύστημα, η ανθρωπότητα μπορεί να ακούσει για πρώτη φορά τους ήχους του διαστρικού χώρου.
Εν μέσω των πανηγυρισμών για το πρώτο αντικείμενο που εξερευνά το διάστημα μακριά από τη γειτονιά του Ήλιου, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια ιστορική ηχογράφηση.
Οι απόκοσμοι ήχοι, οι οποίοι επέτρεψαν στους ερευνητές να βεβαιωθούν ότι το σκάφος έχει εξέλθει από το Ηλιακό Σύστημα εδώ και ένα χρόνο, παράγονται από δονήσεις του πυκνού πλάσματος, ή ιονισμένου αερίου, το οποίο πλημμυρίζει το χώρο ανάμεσα στα άστρα.
Οι δονήσεις αυτές έχουν συχνότητες εντός της ανθρώπινης ακοής και αναπαράγονται στο παραπάνω βίντεο στην πραγματική τους ταχύτητα.
'Όταν ακούσετε αυτή την ηχογράφηση, έχετε στο μυαλό σας ότι πρόκειται για ιστορικό γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφουμε τους ήχους του διαστρικού χώρου' σχολίασε ενθουσιασμένος ο Ντον Γκάρνετ, υπεύθυνος του οργάνου που καταγράφει τα κύματα πλάσματος.
O αισθητήρας πλάσματος του Voyager 1 έπαψε να λειτουργεί το 1980, οπότε οι ερευνητές χρειάστηκαν εφευρετικότητα, αλλά και λίγη τύχη, για να καταγράψουν τις μεταβολές του πλάσματος καθώς το σκάφος εξερχόταν από την ηλιόσφαιρα -μια 'φυσαλίδα' φορτισμένων σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο και τελικά συγκρούονται με τα εισερχόμενα διαστρικά σωματίδια.
Αυτό που επέτρεψε στους ερευνητές να μετρήσουν την πυκνότητα του πλάσματος ήταν μια ηλιακή έκρηξη που ξέσπασε το Μάρτιο του 2012 και έφτασε στο Voyager 1 περίπου 13 μήνες αργότερα. Η ηλιακή καταιγίδα έκανε το πλάσμα γύρω από το σκάφος να δονείται, και οι δονήσεις αυτές έδειξαν ότι το Voyager κολυμπούσε σε ένα σύννεφο πλάσματος 40 φορές πιο πυκνό από ό,τι στα εξωτερικά στρώματα της ηλιόσφαιρας.
Η αύξηση αυτή ταίριαζε απόλυτα με τις προβλέψεις των επιστημόνων για την υψηλή πυκνότητα πλάσματος στο διαστρικό χώρο. 'Τώρα που έχουμε νέα, βασικά δεδομένα, μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το ιστορικό άλμα της ανθρωπότητας στο διαστρικό χώρο' δήλωσε ο Εντ Στόουν, μέλος της αποστολής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια.
Οι αναλύσεις των ηχογραφήσεων του 2013 οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το Voyager 1 είχε βγει από το Ηλιακό Σύστημα γύρω στις 25 Αυγούστου του 2012.
Εκτοξεύθηκε το... 1977
Το Βόγιατζερ 1 εκτοξεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1977 και το ακολούθησε ένα μήνα αργότερα το 'αδελφό' σκάφος Βόγιατζερ 2. Το 1979 έφτασε στον Δία και τον επόμενο χρόνο στον Κρόνο, στέλνοντας στη Γη τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες από τους δορυφόρους αυτών των πλανητών. Ακολούθως επισκέφθηκε τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα ενώ το 1990 έστειλε και την πρώτη πλήρη φωτογραφία του ηλιακού συστήματός μας.
'Το Βόγιατζερ έφτασε εκεί που δεν έχει πάει κανένα άλλο διαστημόπλοιο, πετυχαίνοντας ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα στην ιστορία της επιστήμης', τόνισε ο διευθυντής των επιστημονικών αποστολών της NASA Τζον Γκράνσφελντ.
Θα συνεχίσει για... δισεκατομμύρια χρόνια
Η διάρκεια ζωής των δύο Βόγιατζερ υπολογιζόταν αρχικά στα 5 έτη και η αποστολή τους ήταν να εξερευνήσουν τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Σήμερα πάντως βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση και εξακολουθούν να λειτουργούν. Εκτός των επιστημονικών οργάνων και των καμερών, μεταφέρουν και από έναν χρυσό δίσκο επικαλυμμένο με χαλκό που περιέχει 115 φωτογραφίες και διάφορους φυσικούς ήχους καθώς και μηνύματα σε 55 γλώσσες. Εδώ και 35 χρόνια μεταφέρουν τα μηνύματα του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα δύο διαστημόπλοια θα βρεθούν κοντά σε άλλα άστρα σε περίπου δύο έτη φωτός, αφού διανύσουν δηλαδή περίπου 19 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. 'Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία του Βόγιατζερ 1 στο διάστημα, θα συνεχίσει για πολύ-πολύ καιρό, ίσως για δισεκατομμύρια χρόνια', προέβλεψε ο αστροφυσικός Μαρκ Σουίσνταλ.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - news.in.gr - www.universetoday.com

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου