Stats

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

Ελεύθερες απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών;

ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ (ΣΙΕΛ και ΣΙΕΛΒΕ) ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ! – ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ (ΣΙΕΛ και ΣΙΕΛΒΕ) ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ! – ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Πριν από λίγο τα δύο μεγαλύτερα σωματεία-μέλη της ΟΙΕΛΕ, ο ΣΙΕΛ και  ΣΙΕΛΒΕ, κάλεσαν την Ομοσπονδία να ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων αναφέρουν ότι ο Υπουργός με τη χθεσινή του ανακοίνωση στην οποία απεκρύβη ότι, αν δεν αποφασίσει η Επιτροπή εντός 60 ημερών, ο εκπαιδευτικός απολύεται, παραπλάνησε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και την κοινωνία, προχωρώντας στην ψήφιση της δυσμενέστερης διάταξης στη σύγχρονη ιστορία για τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ακόμη χειρότερη κι από το νόμο Αρβανιτόπουλου.

Εν τω μεταξύ, προκαλεί αποτροπιασμό και οργή η καταγγελία του ΣΙΕΛΒΕ, ο οποίος επικαλούμενος έγκυρη πηγή, αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως η χθεσινή ανταλλαγή επιθετικών ανακοινώσεων μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του ΣΙΣ ήταν στημένο επικοινωνιακό παιχνίδι από συμβούλους του Υπουργού. Κάποιοι οφείλουν άμεσα μια απάντηση.
Η ανακοίνωση του ΣΙΕΛ
ΠΡΟΣ: το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ
13/5/17

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Χτες, με έκπληξη, θυμό και απογοήτευση, διαβάσαμε σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας τη δήλωση του Υπουργού ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στο νόμο Φίλη 4415/16.
Εκείνο που «ξέχασε» να δηλώσει ο Υπουργός είναι ότι, όπως έγραψε χτες η ΑΥΓΗ και όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ σε χθεσινή τους συνομιλία,  αν η αρμόδια επιτροπή δικαστών  που θα κρίνει τις απολύσεις των εκπαιδευτικών δεν  συγκροτηθεί και αποφασίσει εντός 60 ημερών, τότε ο εκπαιδευτικός ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ!! …
Θεωρούμε αδιανόητο ένας Υπουργός, να χρησιμοποιεί την ιδιότητά του για να κάνει παραπλανητικές κινήσεις. Εξίσου αδιανόητη, για να μην πούμε εκ του πονηρού, μας φαίνεται η άρνησή του να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της διάταξης.
Ο νόμος Φίλη επανέφερε τη συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση, επιτρέποντας στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να ασκήσουν με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα το λειτούργημά τους, χωρίς τη «δαμόκλειο σπάθη» της επαπειλούμενης απόλυσης για όποιον δεν ήταν αρεστός στον ιδιοκτήτη, επειδή υπερασπιζόταν τα εργασιακά του δικαιώματα.
Ο κ. Γαβρόγλου με την στάση του καθιστά πασιφανές ότι έχει αποφασίσει «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει»….
Επειδή ως ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αρνούμαστε τον εμπαιγμό, σας καλούμε να ζητήσετε την   ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΙΕΛ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αλέκος Γούλας                                                Κατερίνα Ζαμαρία
Η ανακοίνωση του ΣΙΕΛΒΕ
Θεσσαλονίκη 13-5-2017
Αρ. Πρωτοκόλλου 1090
ΠΡΟΣ: το ΔΣ ΟΙΕΛΕ
Αγαπητοί συνάδελφοι
Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε τις αλλαγές που επιχειρεί να φέρει ο Υπουργός Παιδείας στο «νόμο Φίλη», 4415/2016, που η ίδια κυβέρνηση και Βουλή ψήφισε πριν από μόλις 9 μήνες! Σε όλο αυτό το διάστημα ο Υπουργος κ. Γαβρόγλου, μας διαβεβαίωνε ότι οι επιμέρους αλλαγές δεν πλήττουν την ουσία του νόμου, δηλαδή την επαναφορά των ιδιωτικών σχολείων στην εκπαιδευτική κανονικότητα που το Σύνταγμα ορίζει. Σε  μια κρίσιμη, όμως, λεπτομέρεια των αλλαγών που φέρνει ο κ. Γαβρόγλου το πνεύμα του νόμου διαστρέφεται και ουσιαστικά κατεδαφίζεται ο 4415.
Στο μέτρο που η τριμελής των πρωτοδικών δεν αποφανθεί εντός 60 ημερών για τη νομιμότητα και καταχρηστικότητα της επιχειρούμενης απόλυσης, ο εκπαιδευτικός απολύεται! Πρόκειται για κατάργηση της κοινής λογικής και του κράτους δικαίου: καλείται μια δημόσια αρχή να αποφανθεί επί της νομιμότητας μιας απόλυσης θεωρώντας τον υπό κρίση εκπαιδευτικό ήδη απολυμένο υπό προθεσμία! Το Θαύμα ενός – νέας κοπής – Νεοφιλελεύθερου Διαφωτισμού. Και μάλιστα από υπουργό που θεωρείται αριστερός!
Συνάδελφοι
Οι Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στη βόρεια Ελλάδα είναι ανάστατοι και οργισμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις. Αισθάνονται ότι εμπαίζονται και ζητούν την απόσυρση είτε της διάταξης είτε του υπουργού που την καταθέτει.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.
ΥΓ Η οργή μας είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς πληροφορηθήκαμε μόλις από έγκυρη πηγή ότι το χθεσινό πινγκ πονγκ δήθεν επιθετικών ανακοινώσεων μεταξύ ΣΙΣ και Υπουργείου Παιδείας ήταν ένα στημένο επικοινωνιακό παιχνίδι σχεδιασμένο από συμβούλους του Υπουργού. Ένα επικοινωνιακό τρικ με κερδισμένο τον Υπουργό (που εμφανίζεται φιλολαϊκός και εχθρός των «συμφερόντων») και τους σχολάρχες που έκαναν πράξη τα πιο τρελά τους όνειρα. Μόνοι χαμένοι, οι εργαζόμενοι…

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γενικός Γραμματέας

Απόστολος Βουρκούδης                                          Δημήτρης Σελέκος

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ: ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΣ ΟΙΕΛΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΙΛΗ ΚΑΙ Η ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ, ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δυστυχώς ο Νόμος Φίλη, ο πλέον φιλεργατικός και φιλολαϊκός νόμος της κυβέρνησης, κατεδαφίζεται και μάλιστα με τη χειρότερη διάταξη που έχει ψηφιστεί ποτέ για την ιδιωτική εκπαίδευση (περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιεύσουμε αύριο).
Η διάταξη που νομοθετεί ελεύθερες, τιμωρητικές απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου είναι γεγονός, κατατέθηκε απόψε στη Βουλή προς ψήφιση. Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ συνέρχεται εκτάκτως τη Δευτέρα, 15/5 και ώρα 16:30 για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οργανώσει μορφές αντίδρασης απέναντι στο νομοθετικό έκτρωμα Γαβρόγλου.
Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα εκδοθεί ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΟΙΕΛΕ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα αποσπάσματα της επιστολής που απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα για την κατεδάφιση του Νόμου Φίλη σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση και την αντικατάστασή του από μια εγκληματική διάταξη που καταδικάζει τον κλάδο εισάγοντας μαζικές, επί της ουσίας ελεύθερες και τιμωρητικές απολύσεις και μετατρέποντας τα ιδιωτικά σχολεία σε οίκους εμπορίου.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Γνωρίζω την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είχατε σταθεί στο πλάι μας από την έναρξη απορρύθμισης του χώρου το 2010 με τις προτάσεις σας, τις συνεχείς ερωτήσεις στη Βουλή, την ενεργό συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις του κλάδου και στις συναντήσεις μας, όπου είχε αναπτυχθεί ένας εξαιρετικά εποικοδομητικός διάλογος. Ξέρετε καλύτερα από τον καθένα ότι η άλωση του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τις δυνάμεις της αγοράς καθιστά ταυτόχρονα ευάλωτη και τη δημόσια παιδεία.
Γι’ αυτό το λόγο βασική δέσμευση των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επαναφορά της εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας. Γι’ αυτό το λόγο, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, κόντρα σε ένα συντεταγμένο μπλοκ των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων, των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ που τους στηρίζουν ψηφίστηκε, με την ευρεία συναίνεση της Βουλής (εκτός ΝΔ και Χρυσής Αυγής) ο Νόμος 4415/2016 που αποκαθιστούσε τη συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση, που τερμάτιζε το όνειδος των αναιτιολόγητων απολύσεων και έβαζε φραγή σε φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, φοροδιαφυγής και αλλοίωσης του εκπαιδευτικού αγαθού με κορυφαίο την έκδοση παράνομων τίτλων. Ήταν ένας Νόμος με ένα βαθύτερο συμβολισμό. Οι πολίτες έλαβαν το μήνυμα αυτή η κυβέρνηση παίρνει θέση υπέρ των εργαζόμενων σε μια βαθιά ταξική σύγκρουση κόντρα σε μια μικρή, αλλά με ισχυρές διασυνδέσεις παρασιτική επιχειρηματική ομάδα, ότι μάχεται ενάντια στη διάβρωση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και ενάντια στην όξυνση των κοινωνικών και των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.
Δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες αυτό που ένας ολόκληρος κλάδος, ο κόσμος της εργασίας, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία έβλεπαν ως φάρο ελπίδας, φαίνεται να σβήνει. Χθες με οδύνη εγώ και χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο της διάταξης που αντικαθιστά τις ρυθμίσεις του Ν. 4415/2016. Αν αυτές οι αλλαγές τελικά ισχύσουν, χωρίς υπερβολή πρόκειται για την πλέον δυσμενή ρύθμιση για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς μετά τη μεταπολίτευση με καταστροφικές συνέπειες για την εκπαίδευση γενικότερα.
Κάποιοι λένε ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Έχουν δίκιο, τόσο για το διάβολο όσο και για τις λεπτομέρειες. Διότι μια μικρή λεπτομέρεια στη διάταξη ισοπεδώνει οριστικά τις εργασιακές μας σχέσεις, μετατρέποντας τα ιδιωτικά σχολεία σε φρούρια σιωπής και τρόμου. Θεωρούμε τραγικό ότι η λεπτομέρεια αυτή «ευφυώς» απεκρύβη από τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας (ενώ είχε δημοσιευτεί το πρωί στην Αυγή) για τη νέα διάταξη, γεγονός που θέτει ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα για τον Υπουργό και αφήνει χιλιάδες ανθρώπους να αισθάνονται εξαπατημένοι και ταπεινωμένοι.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, εάν η Επιτροπή που θα ελέγχει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης δεν συγκληθεί, ή δεν λάβει απόφαση εντός 60 ημερών, ο εκπαιδευτικός απολύεται αυτοδικαίως! Η απολύτως προκλητική αυτή απόφαση, κόντρα σε οποιαδήποτε προγενέστερη ρύθμιση που όριζε πως πρώτα θα εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση από Επιτροπή, ή υπηρεσιακό συμβούλιο και μετά θα απολύεται ο εκπαιδευτικός, ενέχει ιδιαίτερους συμβολισμούς. Πρώτον, για πρώτη φορά στη νομική και θεσμική μας ιστορία, καταργείται το τεκμήριο της «αθωότητας». Ο εκπαιδευτικός απολύεται, θεωρείται δηλαδή «ένοχος», απλώς και μόνο επειδή τα μέλη μιας Επιτροπής δεν πρόλαβαν (ή δεν ήθελαν/μπορούσαν) να συνεδριάσουν και να εκδώσουν απόφαση. Δεύτερον, επειδή η παραπομπή του εκπαιδευτικού σε μια Επιτροπή γίνεται με έκθεση «αξιολόγησης» (επίσης πρωτοφανές να χρησιμοποιείται η αξιολόγηση και μάλιστα από τον ίδιο το σχολάρχη, ή άνθρωπό του – τον Διευθυντή – όχι επιστημονικά, για τη βελτίωσή του, αλλά τιμωρητικά), αν η Επιτροπή δεν βγάλει απόφαση εντός των 60 ημερών, ο συνάδελφός μας απολύεται και μάλιστα με χαρακτηρισμό παιδαγωγικής ανικανότητας, ένας χαρακτηρισμός που θα τον ακολουθεί ως το τέλος του εργασιακού του βίου, απαγορεύοντάς του να εργαστεί ξανά σε οποιοδήποτε σχολείο της χώρας! Τρίτον, είναι πασιφανές ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει ταξικό φορτίο. Απολύοντας τιμωρητικά τον εργαζόμενο, χωρίς καν να εξεταστεί η υπόθεσή του, η Πολιτεία κλείνει το μάτι στην εργοδοτική πλευρά και δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να μιλήσει για συναλλαγή.
Δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες για να κατανοήσει κάποιος τι πρόκειται να συμβεί, αν αυτή η διάταξη ψηφιστεί ως έχει. Δεν πρόκειται να υπάρξει ιδιωτικός εκπαιδευτικός που θα τολμήσει να καταγγείλει παρανομία, που δεν θα υποκύψει σε απειλές για αλλαγή βαθμολογιών, για παραχάραξη του αναλυτικού προγράμματος, για δήθεν εθελούσια παραίτηση από ώρες, για «εθελοντική» εργασία απογεύματα, βράδια, Σαββατοκύριακα και διακοπές, ακόμη και για επιστροφή χρημάτων του μισθού του (όπως δυστυχώς συμβαίνει σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία που πληρώνουν νόμιμο μισθό μέσω τράπεζας και απαιτούν επιστροφή μέρους των αποδοχών με την απειλή της απόλυσης). Ποιος εργαζόμενος που γνωρίζει ότι, αν υψώσει το ανάστημά του, όχι μόνο θα απολυθεί αλλά δεν θα εργαστεί ποτέ πια ως εκπαιδευτικός σ’ αυτή τη χώρα θα ασκήσει τα καθήκοντά του με την αξιοπρέπεια του λειτουργού και την επιστημονική αυτονομία που απαιτεί η Παιδεία; Τα ιδιωτικά σχολεία της περιόδου Αρβανιτόπουλου θα μοιάζουν παράδεισοι εργασιακής ειρήνης σε σύγκριση με το τι μέλλει γενέσθαι.
Ειλικρινά, Κύριε Πρωθυπουργέ, αδυνατώ να πιστέψω ότι η κυβέρνησή σας δίνει τη χαριστική βολή στο χώρο, ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των σχολαρχών για πλήρη ασυδοσία στις εργασιακές μας σχέσεις. Και τούτο δεν γίνεται με μια κυνική διάταξη, όπως αυτή του Αρβανιτόπουλου που απλώς απελευθέρωσε τις απολύσεις, αλλά χρησιμοποιεί μια κατ’επίφασιν προστατευτική και δίκαια ρύθμιση (την ανεξάρτητη επιτροπή), βάζοντάς της ρήτρα «θανάτου». Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τη διαπλοκή μέρους της δικαιοσύνης με το επιχειρηματικό κατεστημένο. Είναι βέβαιο ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι Επιτροπές αυτές δεν πρόκειται να συγκροτηθούν, ιδίως όταν οι απολύσεις αφορούν εκπαιδευτικούς από συγκεκριμένα, μεγάλα ιδιωτικά σχολεία. Επομένως, οι απολύσεις θα είναι και μαζικές και ελεύθερες και μάλιστα οι εκπαιδευτικοί θα αποβάλλονται δια παντός. Δεν ξέρω τι χειρότερο θα μπορούσε να ψηφιστεί για μια επαγγελματική ομάδα και μάλιστα για τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Σημειώνω, επίσης, ότι για τη διάταξη αυτή δεν υπήρξε κανένας ουσιαστικός διάλογος, καμιά ενημέρωση της πλευράς των εργαζόμενων.
Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν περιθώρια να ψηφιστεί ρύθμιση μέχρι το Φεβρουάριο. Τονίσαμε στον κ. Υπουργό ότι η διάταξη αυτή δεν πρέπει επ’ ουδενί να ψηφιστεί τώρα. Ο κ. Γαβρόγλου είναι αμετάπειστος. Απευθύνω έκκληση να αποσυρθεί η ρύθμιση τώρα και να ξεκινήσει ένας πλατύς, συνολικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς για να υπάρξει μια δίκαιη νομοθέτηση πρώτα και κύρια με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία της δημόσιας Παιδείας και την αποτροπή μετατροπής των ιδιωτικών σχολείων σε οίκους εμπορίου.
Με εκτίμηση,
Μιχάλης Κουρουτός
Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Θ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο Θέμης Δημητρακόπουλος, σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε στην παρακάτω ψύχραιμη και με ισχυρό πολιτικό μήνυμα ανάρτηση σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Ας ελπίσουμε να εισακουστεί από τους αρμόδιους:
ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Πάνω απ’ όλα, η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει ότι τα ιδιωτικά σχολεία θα παραμείνουν σχολεία που παρέχουν γνώση και πολιτισμό και δεν θα μετατραπούν σε οίκους εμπορίου, όπου οι εκπαιδευτικοί θα νιώθουν ευάλωτοι και απροστάτευτοι απέναντι στις ποικίλες αυθαιρεσίες των σχολαρχών [οικονομικές, πχ. όταν απαιτείται επιστροφή μέρους του μισθού που καταβάλλεται προσχηματικά στις τράπεζες για να είναι εντάξει ο σχολάρχης με τον νόμο, καταστρατήγηση ωρολόγιου προγράμματος, απλήρωτες υπερωρίες και άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι).
Η στήριξη και εμπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία είναι υποχρέωση και όρος δικαιοσύνης για μια προοδευτική κυβέρνηση.
Και επιπλέον, είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της σχολικής ειρήνης και της απρόσκοπτης και δημιουργικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ

Προς: τον Συντονιστή του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Κοτσιφάκη
Κοινοποίηση: Μέλη του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ
Η Ομοσπονδία μας σάς απέστειλε προχθές έγγραφο με το οποίο ενημερώνει για τις εξαιρετικά δυσμενείς αλλαγές στο Νόμο Φίλη σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση και αναμέναμε τη δημοσιοποίηση των απόψεών σας για το ζήτημα πριν κατατεθεί η διάταξη στη Βουλή. Δυστυχώς, αν και η απαράδεκτη διάταξη πήγε στη Βουλή, δεν έχουμε ακόμη λάβει οποιαδήποτε απάντηση.
Ως μάχιμος συνδικαλιστής στο χώρο της εκπαίδευσης και ως επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στη χώρα είχατε ταχθεί ενάντια σε ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών στα σχολεία, η αντιεπιστημονική και τιμωρητική αξιολόγηση, οι αναιτιολόγητες απολύσεις, των οποίων υπήρξατε θύμα ως εκπαιδευτικός της τεχνικής εκπαίδευσης. Ελπίζουμε ότι σήμερα ως στέλεχος της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δεν έχετε αλλάξει άποψη επ’ αυτών των ζητημάτων.
Επειδή αυτή τη στιγμή δεν διακυβεύεται μόνο το εργασιακό μέλλον 12.000 ανθρώπων, η ομαλή και νόμιμη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η ισονομία ανάμεσα σε όλους τους μαθητές, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει η κερκόπορτα για δραματικές αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση, όπως η τιμωρητική αξιολόγηση και η κατάργηση κρίσιμων αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων, σας καλούμε να μας γνωστοποιήσετε τις θέσεις του Τμήματος Παιδείας για τις παρακάτω αλλαγές που περιέχει η νέα διάταξη Γαβρόγλου:
  • Ο εκπαιδευτικός με έκθεση του σχολάρχη-Διευθυντή προς την Επιτροπή των δικαστών που θα κρίνει την καταγγελία σύμβασης ως προς τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητά της χαρακτηρίζεται όχι μόνο παιδαγωγικά ανίκανος, αλλά και επαγγελματικά ασυνεπής! (Ποιος θα κρίνει την παιδαγωγική επάρκεια και την επαγγελματική συνέπεια του εκπαιδευτικού; Είναι δυνατόν να επιτραπεί να την κάνει ο σχολάρχης με ό, τι αυτό συνεπάγεται;)
  • Η έκθεση του σχολικού συμβούλου θα είναι προαιρετική και «συμπληρωματική» σ’ αυτήν του σχολάρχη-Διευθυντή! Με τα δύο αυτά σημεία για πρώτη φορά καθιερώνεται θεσμικά στην ελληνική εκπαίδευση η απόλυση μέσω παραθεσμικής και τιμωρητικής αξιολόγησης!
  • Επιτρέπονται οι απολύσεις κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, με δραματικές συνέπειες στη λειτουργία του σχολείου, στη νομιμότητα των διαδικασιών αλλά και για τους μαθητές!
  • Αποσύρεται η αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων να αποφασίζει για τη σύνταξη του ωρολόγιου προγράμματος και παραδίδεται στο σχολάρχη-Διευθυντή! Καταργείται έτσι η τελευταία νησίδα δημοκρατίας μέσα στο ιδιωτικό σχολείο και δίδεται η δυνατότητα στο σχολάρχη να μετατρέψει το σχολείο του σε φροντιστήριο με τις γνωστές συνέπειες στην ισονομία ανάμεσα στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
  • Σε περίπτωση που παρέλθουν οι 60 ημέρες για τη συνεδρίαση της Επιτροπής, «τεκμαίρεται η νομιμότητα και η μη καταχρηστικότητα της καταγγελίας σύμβασης». Καταργείται, δηλαδή, ακόμη και το τεκμήριο της «αθωότητας» και αντικαθίσταται από μια ρήτρα «θανάτου» για εκπαιδευτικούς που θα απολύονται – και μάλιστα στιγματισμένοι – επειδή τα μέλη μιας Επιτροπής δεν μπορούσαν να συνεδριάσουν!
(Για το θέμα της Επιτροπής αξίζει να σημειωθεί το εξής: Οι απολύσεις τα τελευταία χρόνια στα ιδιωτικά σχολεία αγγίζουν περίπου τις 200 κάθε χρόνο. Νομικοί μας έχουν διαβεβαιώσει πως μια Επιτροπή πρωτοδικών δεν υπάρχει πιθανότητα να ελέγξει σε 60 ημέρες τις υποθέσεις και να εκδώσει έγκαιρα αποφάσεις, Επομένως, επί της ουσίας έχουμε ελεύθερες και μαζικές απολύσεις και μάλιστα με αρνητική αξιολόγηση, δηλαδή οι συνάδελφοί μας/σας δεν θα εργαστούν ξανά σε κανένα σχολείο στην Ελλάδα).

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου