Stats

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Ποινές φυλάκισης για εκπαιδευτικούς συνοδούς σχολικών εκδρομών. Έως πότε οι καθηγητές θα ρισκάρουν;

  
ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΛΜΕ
Στηρίζουμε τους συναδέλφους του 2ου Γυμνασίου Νάξου που διώκονται δικαστικά
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του 2ου Γυμνασίου Νάξου, που  εδώ και 8 χρόνια αντιμετωπίζουν πειθαρχικές και δικαστικές διώξεις για το σοβαρό τραυματισμό και το θάνατο μικρού μαθητή σε σχολικό περίπατο που πραγματοποίησε το 2ο Γυμνάσιο Νάξου το 2009. ΄Ολοι οι συνοδοί εκπαιδευτικοί (13 συνοδοί και η τότε δ/ντρια του σχολείου) καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 10 και 20 μήνες φυλάκιση με αναστολή για συλλογική ευθύνη σε «ανθρωποκτονία εξ αμελείας  άνευ συνειδήσεως». Στο Εφετείο η ποινή των εκπαιδευτικών παρέμεινε, ενώ αθωώθηκαν ο τότε αντιδήμαρχος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος που  είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 20 μήνες με αναστολή. Κάποιοι από τους συναδέλφους προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο που θα εκδικάσει την υπόθεσή τους στις 16 Μαϊου.

Θεωρούμε μεγάλης σημασίας την εργασιακή διάσταση αυτού του ζητήματος. Στη θέση των συναδέλφων θα μπορούσε να βρεθεί δυνητικά κάθε εκπαιδευτικός. Οι σχολικοί περίπατοι, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι πολυήμερες εκδρομές, αφορούν ένα σημαντικό και κοπιώδες κομμάτι της εργασίας μας.  Η ευθύνη της τήρησης των κανόνων ασφαλείας εντός και εκτός σχολείου ανήκει στην  Πολιτεία, η οποία επίσης έχει  ευθύνη για  τις ελλείψεις και τις αστοχίες  του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, τις οποίες καλούνται να «πληρώσουν» αποκλειστικά οι εκπαιδευτικοί.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ  ζητά από το Υπουργείο Παιδείας:
1)Να δεσμευτεί ότι δε θα υπάρξει καμία περαιτέρω πειθαρχική ή υπηρεσιακή δίωξη των συναδέλφων (ψήφισμα ΓΣ Προέδρων 2014).
2)Το Υπουργείο Παιδείας με τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις  να καλύπτει νομικά όλους τους εκπαιδευτικούς που ορίζονται συνοδοί σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικές δραστηριότητες (θέση ΟΛΜΕ, 2ο Συνέδριο, 1985).
Σε διαφορετική περίπτωση, αν υπάρξει ολιγωρία από το Υπουργείο, και παρά το ότι έχουμε επίγνωση της παιδαγωγικής σημασίας των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε τη στάση μας, και με βάση ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων (2014), «να καλέσουμε τους συναδέλφους όλου του κλάδου να απέχουν από το να συνοδεύουν σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικές δραστηριότητες για να διαφυλάξουν την εργασιακή αλλά και την ψυχική τους ασφάλεια».
Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ


Σχολικές εκδρομές :«Κάνουμε το σταυρό μας και ξεκινάμε»

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τσάντες μαθητών, ξενοδοχεία, ακόμη και το κέντρο διασκέδασης κάθε προορισμού για να μειωθούν οι κίνδυνοι  Λυγίζουν μπροστά στο παρακλητικό βλέμμα των μαθητών τους που τους ζητούν να τους συνοδεύσουν στις σχολικές εκδρομές. Θεωρούν ότι οι εκδρομές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δεν θέλουν να στερήσουν από τα «παιδιά» τους τις εμπειρίες των εκπαιδευτικών εξορμήσεων. Εστω κι αν οι ίδιοι θα χάσουν τον ύπνο τους στην κυριολεξία για όσες ημέρες θα διαρκέσει η σχολική εκδρομή. Καθηγητές- συνοδοί σχολικών εκδρομών, φαίνεται να παίζουν κορώνα- γράμματα την προσωπική και οικογενειακή τους γαλήνη, απροστάτευτοι από την ίδια την Πολιτεία σε περιπτώσεις κρίσεων….
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Ο εκπαιδευτικός κόσμος του νομού είναι αναστατωμένος το τελευταίο διάστημα. Προ ημερών δύο εκπαιδευτικοί που είχαν συνοδεύσει το 2008 μαθητική εκδρομή Γυμνασίου της Μαγνησίας στη Ζάκυνθο, κάθισαν για μία ακόμη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τους έκρινε ένοχους για σωματική βλάβη από αμέλεια 14χρονου τότε μαθητή και τους επέβαλλε ποινή φυλάκισης 15 και 10 μηνών αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί στάθηκαν σαν γονείς στο προσκέφαλο μαθητή τους που αντιμετώπιση σοβαρό πρόβλημα υγείας. Βρέθηκαν όμως κατηγορούμενοι και κρίθηκαν ένοχοι…
Η δικαστική απόφαση αλλά και το πρόσφατο περιστατικό σε εκδρομή σχολείου της Ημαθίας στη Ρώμη, όπου μαθήτρια πήδηξε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου, έχουν κάνει τους καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας, να μπαίνουν σε δεύτερες σκέψεις αν τελικώς θα συνοδεύσουν τους μαθητές τους στην εκδρομή. Ηδη με ψήφισμά του, το Γυμνάσιο Βελεστίνου, αποφάσισε να ματαιώσει το σύνολο των εκδρομών που είχαν προγραμματιστεί σε ένδειξη συμπαράστασης στους δύο καταδικασθέντες καθηγητές και διαμαρτυρίας για την απόφαση του Δικαστηρίου.
Οσο κι αν ακούγεται εύκολο, να συνοδεύσει κανείς 100 παιδιά σε μαθητική εκδρομή, το ρίσκο είναι μεγάλο. Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας, μιλούν για την ευθύνη που επιφορτίζονται απέναντι στις «τρέλες» των εφήβων.

Οι «τρέλες» των εφήβων
Μία τριήμερη ή πενθήμερη εκδρομή, με το σχολείο μακριά από την οικογένεια, για το σύνολο σχεδόν των εφήβων είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουν και να ξεσκάσουν…
Στον ελεύθερο χρόνο που τους παρέχεται οι έφηβοι απελευθερωμένοι από τη στενή επιτήρηση, δείχνουν να… ξεσαλώνουν.
Περιστατικά μέθης, αταξίες, ομαδικά αστεία που από τύχη πολλές φορές δεν έχουν εξελιχθεί σε τραγωδία, φαίνεται να αποτελούν συχνά φαινόμενα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθηγητές.
Εχουν «συλλάβει» μαθητές να κουβαλούν στις τσάντες τους μπουκάλια με οινοπνευματώδη ποτά, να πηδούν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι στο ξενοδοχείο για να κάνουν αστείο σε κάποιο συμμαθητή τους, να το «σκάνε» από το ξενοδοχείο για να πάνε να διασκεδάσουν. Οι συνοδοί καθηγητές θα πρέπει να είναι χωρισμένοι σε… 100 κομμάτια για να μπορέσουν να ελέγξουν τους μαθητές που συνοδεύουν και για τους οποίους έχουν την ευθύνη.

Αποφασισμένοι ότι δεν θα κοιμηθούν
«Οταν αποφασίζεις να συνοδεύσεις μια σχολική εκδρομή είσαι αποφασισμένος ότι δεν θα κοιμηθείς. Χρειάζεται διαρκείς επαγρύπνηση και επιβολή αυστηρών όρων», αναφέρει η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Ανδρονίκη Ρηγάκη.
Στο παρελθόν είχε αναγκαστεί να ψάχνει ακόμη και τις τσάντες των μαθητών, μία προς μία κατά την επιβίβαση στο λεωφορείο, μήπως και έχουν κρύψει μπουκάλι με οινοπνευματώδες ποτό πάνω τους.
Ακόμη και η επιλογή του ξενοδοχείου, γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Να είναι πιο έξω από περιοχές με βραδινή ζωή προκειμένου τα κέντρα διασκέδασης να μην είναι προσβάσιμα από τους μαθητές.
Το μυστικό μιας εκδρομής χωρίς απρόοπτα –στο μέτρο πάντα του δυνατού- είναι να δημιουργείται ένα πρόγραμμα γεμάτο δράσεις και να δίνεται προσοχή στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών.

«Κεφάλια» καθηγητών κορώνα- γράμματα
«Παίζουμε τα κεφάλια μας κορώνα- γράμματα, κάθε φορά που συνοδεύουμε μια σχολική εκδρομή. Κι αυτό γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί και πώς θα καταλήξει μια εκδρομή που γίνεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς», αναφέρει από την πλευρά του, ο Διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Βόλου, Δημήτρης Μποσνάκης.
Οπως επισημαίνει οι καθηγητές δεν είναι κατοχυρωμένοι από το υπάρχον νομικό πλαίσιο και προσπαθούν να περιορίσουν τυχόν κινδύνους και επιπτώσεις για τους ίδιους μέσα από την αυστηρότητα σε όλα τα επίπεδα. «Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στο θέμα της νυχτερινής διασκέδασης, του ελεύθερου χρόνου των μαθητών αλλά και απέναντι στα τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να τηρούνται κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα», επεσήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη θέσπισης από την Πολιτεία ενός αυστηρού νομικού πλαισίου που να διέπει τις σχολικές εκδρομές και να προστατεύει τους ίδιους τους μαθητές και κατ’ επέκταση τους καθηγητές.

«Κάνουμε το σταυρό μας»
«Κάθε φορά που ξεκινάμε για μια εκδρομή κάνουμε το σταυρό μας και λέμε ο Θεός να βάλει το χέρι του μην συμβεί το παραμικρό. Να γυρίσουμε όλοι σώοι και αβλαβείς», αναφέρει η Διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Καίτη Γαρυφάλλου.
Οπως αναφέρει πριν την αναχώρηση της εκδρομής οι μαθητές πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων τους προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Και πάλι όμως δεν καλυπτόμαστε από πουθενά. Το ρίσκο είναι μεγάλο. Είναι παιδιά και μπορεί να συμβεί οτιδήποτε», προσθέτει.

Μείωση κινδύνων
«Το νομικό πλαίσιο δεν καλύπτει κανέναν από τους καθηγητές σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στην εκδρομή. Οι δηλώσεις των γονέων δεν προσφέρουν κανένα ελαφρυντικό. Την ευθύνη για κάθε έναν από τους μαθητές έχει ο καθηγητής και κανένας άλλος», αναφέρει ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Καναλίων, Κων. Πριάκος.
Οπως ο ίδιος εξηγεί, οι καθηγητές προσέχουν για να μειώνουν τους κινδύνους, προκειμένου η εκδρομή να κυλήσει όσο το δυνατό πιο ομαλά.
Επιλέγονται προορισμοί που δεν έχουν έντονη νυχτερινή ζωή. Γίνεται έλεγχος για να μην καταναλώσουν οι μαθητές αλκοόλ με οποιεσδήποτε συνέπειες.
Ακόμη και το ξενοδοχείο, επιλέγεται με βάση του να υπάρχουν δωμάτια στο ισόγειο σε… περίπτωση που κάποιος μαθητής αποφασίσει να πηδήξει στο διπλανό μπαλκόνι για να κάνει πλάκα σε συμμαθητή του. «Η μόνη λύση που έχουμε είναι να φροντίζουμε για τη μείωση των κινδύνων», αναφέρει ο κ. Πριάκος.

 Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας 
Με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, υπογραμμίζει ότι οι εκδρομές είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν πρέπει να καταργηθούν.
«Εκείνο που προέχει είναι η εκπαιδευτική κοινότητα να διατηρεί και να προάγει τον επιμορφωτικό χαρακτήρα των εκδρομών», υποστηρίζει η ΕΛΜΕ και ζητά «να εξετασθεί εκ νέου και άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας το νομοθετικό πλαίσιο των εκδρομών ορίζοντας μέτρα ουσιαστικής αστικής προστασίας και νομικής κάλυψης των εκπαιδευτικών. Το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να προσδιορίζει επακριβώς τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών - συνοδών, τις αρμοδιότητες και τις υπευθυνότητές τους και μόνον αν καθίστανται επιλήσμονες αυτών να λογοδοτούν.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ζητά για ακόμη μία φορά να εξετασθεί συνολικά το ζήτημα  από την ΟΛΜΕ… γιατί ανεπιθύμητα συμβάντα πάντα θα υπάρχουν στις σχολικές εκδρομές, αλλά δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας ή ο «αποδιοπομπαίος τράγος» που θα φορτώνεται κάθε φορά τις ευθύνες. Οι εκπαιδευτικοί  συμμετείχαν και θα συμμετέχουν στις σχολικές εκδρομές ως επόμενο της ιδιαίτερης παιδαγωγικής σχέσης που αναπτύσσεται στις σχολικές μονάδες με τους μαθητές τους και παρά τη μεγάλη ευθύνη που επωμίζονται. Αλλά δεν μπορεί να  αντιμετωπίζονται ως εξιλαστήρια θύματα είτε από την πολιτεία είτε απ’ οποιονδήποτε θέλει απλά κάπου να επιρρίψει ευθύνες…».
http://www.taxydromos.gr/%CE%A4%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC/164854-%CE%A3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CF%82-:%C2%AB%CE%9A%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%C2%BB.html


Του Χρήστου Κάτσικα
Πριν λίγες μέρες δύο καθηγητές γυμνασίου του Αλμυρού Μαγνησίας καταδικάστηκαν πρόσφατα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε φυλάκιση 15 και 10 μηνών με αναστολή, ως υπεύθυνοι για πρόβλημα υγείας που παρουσίασε μαθητής κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής το 2008, στην οποία ήταν συνοδοί.
Οι εκπαιδευτικοί, που κάθισαν στο εδώλιο έπειτα από μηνυτήρια αναφορά των γονέων του μαθητή, κρίθηκαν ένοχοι για σωματική βλάβη από αμέλεια.
Ορισμένες πλευρές των σχολικών εκδρομών μένουν συνήθως στο περιθώριο των συζητήσεων. Π.χ. οι σχολικές εκδρομές με διανυκτερεύσεις αποτελούν το όνειρο των μαθητών. Πρόκειται για τη «μεγάλη έξοδο», μια μυθοποιημένη λειτουργία «ελευθερίας» που συνδέεται, όμως, χωρίς να το διακηρύσσει με παράγοντες ξένους προς τους σκοπούς για τους οποίους γίνεται.
Η «αριθμητική» των σχολικών εκδρομών φέρνει στην επιφάνεια ένα συνολικό τζίρο που ξεπερνάει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 15 εκατ. ευρώ, τα οποία μοιράζονται 1-2 δεκάδες τουριστικά πρακτορεία και άλλοι τόσοι επιχειρηματίες της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Κρήτης (αν και τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί τα Ιωάννινα, η Θεσσαλονίκη κ.λπ.), περιοχές στις οποίες κατευθύνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών.
Η «πολιτική οικονομία» της πενθήμερης φέρνει στο φως την ταξική διαφοροποίηση, καθώς χωρίζει το μαθητικό πληθυσμό στα δύο, σε εκείνους που έχουν και σε εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν το βάρος της πολυδάπανης εξόδου, αποκλείοντας τους δεύτερους.
«Το βάπτισμα της ενηλικίωσης», όπως πολλές φορές υποδηλώνει η συμμετοχή στην πενθήμερη, έχει και την κοινωνιολογία της, καθώς δεν γίνεται πάντα με διαφανείς οικονομικές δοσοληψίες των μαθητών με τα τουριστικά γραφεία και έχει μετατραπεί σε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που επιχειρείται ο εκμαυλισμός των μαθητικών συνειδήσεων, καθώς ορισμένοι τουριστικοί πράκτορες, προκειμένου να αναλάβουν αυτοί την εκδρομή, δεν διστάζουν να προσεταιρίζονται μαθητές προσφέροντάς τους κάποιο χρηματικό ποσό «κάτω από το τραπέζι».
Η ευθύνη των συνοδών
Παράλληλα, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τη νομοθετική «κατασκευή» της ευθύνης των εκπαιδευτικών συνοδών, που λιπαίνει το έδαφος για την επίμονη αλλά και δικαιολογημένη άρνησή τους να συνοδεύουν με τέτοιους όρους.

Ανάστατη είναι η εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας μετά την καταδίκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου δύο καθηγητών, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για σωματική βλάβη μαθητή από αμέλεια σε σχολική εκδρομή, το 2008, στη Ζάκυνθο.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών και 12 μηνών με αναστολή σε δύο από τους τέσσερις καθηγητές που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη. Οι δύο κρίθηκαν αθώοι. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση επί των αποφάσεων. Θεωρούν, δε, όπως σημειώνουν μέσω των δικηγόρων τους, ότι η απόφαση είναι άδικη και αδικαιολόγητη, την προσέβαλαν στο Εφετείο και περιμένουν δικαίωση.
Οι καταδικασθέντες ήταν καθηγητές – συνοδοί σχολικής εκδρομής σχολείου από την περιοχή του Αλμυρού, το διάστημα 2 έως 3 Απριλίου 2008, στη Ζάκυνθο.
Η εκδρομή είχε μάλιστα εκπαιδευτικό χαρακτήρα και έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλιστώ». Οι τέσσερις καθηγητές είχαν συνοδεύσει 40 μαθητές στη Ζάκυνθο. Ωστόσο ένας μαθητής αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ο μαθητής ευρισκόμενος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμεναν στη Ζάκυνθο, αισθάνθηκε έντονους πόνους στο υπογάστριο, που συνοδεύονταν από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. Οι καθηγητές, όταν ενημερώθηκαν για την κατάσταση του μαθητή, τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Εξετάστηκε από τους γιατρούς, του δόθηκε αγωγή μετά τη διάγνωση και ο μαθητής αισθάνθηκε καλύτερα. Στο κατηγορητήριο υποστηρίζεται ότι ο γιατρός συνέστησε παραμονή του μαθητή στο Νοσοκομείο, αλλά οι καθηγητές τον πήραν πίσω στο ξενοδοχείο. Σημειώνεται δε, ότι δεν ενημέρωσαν τους γονείς του. Ο μαθητής επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο άρχισε να μην αισθάνεται και πάλι καλά. Όμως, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμα της εκδρομής. Στη διάρκεια της επιστροφής των μαθητών στο Βόλο, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ο μαθητής και πάλι είχε τα ίδια συμπτώματα. Φτάνοντας στο Βόλο, ο μαθητής μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου, το βράδυ, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η πλευρά των κατηγορουμένων καθηγητών υποστηρίζει ότι ο γιατρός του Νοσοκομείου Ζακύνθου δεν συνέστησε παραμονή στο Νοσοκομείο, ενώ όταν ο μαθητής -επιστρέφοντας στο Βόλο- είχε τα ίδια συμπτώματα, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το γιατρό της Ζακύνθου, ο οποίος και τους συνέστησε να τον μεταφέρουν στο κοντινότερο Νοσοκομείο, που ήταν αυτό της Άμφισσας. Όπως υποστηρίχθηκε από τους καθηγητές – συνοδούς, έγινε ενημέρωση των γονιών του μαθητή, οι οποίοι και ζήτησαν να έρθει στο Βόλο για να τον μεταφέρουν στο Νοσοκομείο του Βόλου.
Οι γονείς του μαθητή μήνυσαν τους τέσσερις καθηγητές – συνοδούς της εκδρομής για σωματική βλάβη του παιδιού τους από αμέλεια και από άτομα που ήταν υπόχρεοι για την επίβλεψή του το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο πατέρας του μαθητή είναι επίσης εκπαιδευτικός.
Η καταδίκη των δύο καθηγητών ήδη έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία σε άλλους εκπαιδευτικούς. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου της τοπικής ΕΛΜΕ κ. Σωκράτη Σαβελίδη και του μέλους της διοίκησης κ. Χαλκιαδόπουλου, ότι ήδη από την περασμένη Τρίτη (ημέρα έκδοσης της απόφασης του δικαστηρίου) δέχονται τηλεφωνήματα συναδέλφων τους, οι οποίοι θέτουν ζήτημα άρνησης συμμετοχής σε εκδρομές. «Μας λένε από τώρα, ότι δεν θα συνοδεύσουν μαθητές σε σχολικές εκδρομές, φοβούμενοι ευθύνες σε περίπτωση κάποιου περιστατικού» ανέφεραν οι δύο συνδικαλιστές.
Ο κ. Σαβελίδης πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ την ερχόμενη Δευτέρα και έκτακτη γενική συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη. Ως αποκλειστικό θέμα θα τεθεί η συμμετοχή των καθηγητών σε εκδρομές, τι προβλέπει ο Νόμος, ποιες οι ευθύνες και τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση άρνησης.
Εκπαιδευτικοί, όπως επεσήμαναν, θεωρούν υπερβολική και άδικη τη δικαστική απόφαση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «με τη μείωση των μισθών τίθεται και ένα ζήτημα οικονομικής αντιμετώπισης μίας δικαστικής, ενδεχομένως, περιπέτειας».
«Είμαστε υπάλληλοι των 900 ευρώ. Πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα δικαστικά έξοδα που θα απαιτηθούν σε περίπτωση που κάτι συμβεί…» σημείωναν χθες καθηγητές από τη Μαγνησία.
Για τη διοίκηση της ΕΛΜΕ το ζήτημα θεωρείται αρκετά σοβαρό και θα τεθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση των καθηγητών προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να διατυπώσουν τις απόψεις τους και να ληφθεί μία ομαδική απόφαση για τη στάση που θα κρατηθεί σε σχέση με τις σχολικές εκδρομές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι διευθυντής σχολείου, που γνωρίζει την υπόθεση της Ζακύνθου, σημείωνε χαρακτηριστικά στη «Θ», ότι «με κόπο προσπαθούμε να πείσουμε τους καθηγητές να συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα, όπως ορίζουν εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας, μετά την καταδικαστική αυτή απόφαση, φοβάμαι πως θα καταγράφουμε πολλές αρνήσεις…».
https://e-thessalia.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%84%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%b4%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82/Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου