Stats

Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017

Ο Άγγελος Νικομάνης μιλάει για τις Πανελλαδικές, για το μυστικό των Μαθηματικών και το brain drain


Ο Άγγελος Νικομάνης μιλάει στην "Αυγή" για τις Πανελλαδικές, για το μυστικό των Μαθηματικών και το brain drain * "Οι υποψήφιοι πρέπει να διαβάσουν τους οδηγούς σπουδών των τμημάτων και σχολών που τους ενδιαφέρουν πριν κάνουν το μηχανογραφικό τους" συμβουλεύει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης

“Θέλω να μείνω στην Ελλάδα, δεν θέλω να φύγω. Δεν μου αρέσει που οι νέοι σήμερα επιλέγουμε σπουδές στο εξωτερικό”, λέει ο Άγγελος Νικομάνης, αριστούχος των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Έχοντας καταφέρει να γράψει 20 σε Χημεία, Φυσική, αλλά και Μαθηματικά, με βαθμολογία 19,1 στην Έκθεση, και έχοντας συγκεντρώσει 19.820 μόρια, θα πετύχει την εισαγωγή του στην σχολή της επιλογής του. Ο Άγγελος θέλει να σπουδάσει στη σχολή Ναυπηγών του Πολυτεχνείου. “Είναι μια σχολή με επαγγελματική αποκατάσταση και ανοίγει το δρόμο σε ένα τομέα που ήδη ανθεί στην Ελλάδα. Και μπορεί περισσότερο”, λέει. Στον Άγγελο δεν αρέσει το brain drain: “Πρέπει να μείνουμε, να προσφέρουμε στην παραγωγή και ανάπτυξη της Ελλάδας”.
Όταν εξηγεί πώς κατάφερε να γράψει 20 στα Μαθηματικά -το πιο απαιτητικό μάθημα των πανελλαδικών φέτος, λέει: “Το μυστικό ήταν η σωστή διαχείριση χρόνου. Εμένα ίσα ίσα μου έφτασαν οι τρεις ώρες για να λύσω τις ασκήσεις”. Φέτος η εξέταση των Μαθηματικών έγινε σε τελείως διαφορετική φιλοσοφία, με ασκήσεις που δεν συνηθίζονται και που απαιτούσαν την κριτική-συνδυαστική σκέψη.
Λιγότεροι αριστούχοι σε Μαθηματικά και Βιολογία, περισσότεροι σε Αρχαία και Ιστορία
Φέτος αναμένονται μικρές αποκλίσεις προς τα κάτω στις βαθμολογίες των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, σε σχέση με τις περσινές επιδόσεις. Η διαφοροποίηση παρατηρείται, σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”, κυρίως στις υψηλότερες βαθμολογίες και στα βασικά μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Για τους εκπαιδευτικούς, μια τέτοια εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, καθώς πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε το νέο σύστημα εξέτασης και τα θέματα είχαν κριθεί ιδιαίτερα εύκολα. Επομένως, περιμένουμε λιγότερα 19άρια και 20άρια, ιδίως στα Μαθηματικά και τη Βιολογία, καθώς τα θέματα κρίθηκαν πιο απαιτητικά.
Δεν δυσκολεύτηκαν, πάντως, το ίδιο οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών, Νομικών  και Κοινωνικών Σπουδών. Κατά τις πληροφορίες της “Α” ο αριθμός των αριστούχων φέρεται να έχει αυξηθεί, αφού τα θέματα κρίθηκαν σε γενικές γραμμές εύκολα και κατανοητά. Κάτι τέτοιο μένει πάντως να επιβεβαιωθεί τη Δευτέρα, όταν θα ανακοινωθούν τα βαθμολογικά στατιστικά των πανελλαδικών.
Από χθες οι υποψήφιοι μπορούν στην διεύθυνση results.it.minedu.gov.gr να βρουν τη βαθμολογία τους, με τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους. Μπορούν να υπολογίζουν και τα μόριά τους markcalc.it.minedu.gov.gr/.
Οδηγίες για το Μηχανογραφικό
Από τις 6 Ιουλίου ως και τις 14 Ιουλίου -αποκλειστικά- θα μπορούν επίσης να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο στο exams.it.minedu.gov.gr, ώστε να ξεκινήσει η τελική διαδικασία υπολογισμού των βάσεων. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μεταξύ 18 και 31 Αυγούστου, το νωρίτερο δυνατό, καθώς μετά ξεκινούν οι επαναληπτικές πανελλαδικές και οι εξετάσεις των ομογενών.
«Οι υποψήφιοι πρέπει να διαβάσουν τους οδηγούς σπουδών των τμημάτων και σχολών που τους ενδιαφέρουν πριν κάνουν το μηχανογραφικό τους», συμβουλεύει ο εκπαιδυετικός αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης. «Να μην κρίνουν από τον τίτλο μόνο, ούτε να απορρίψουν τα ΤΕΙ. Δεν είναι κατώτετρα, απλώς έχουν άλλη φιλοσοφία», τονίζει και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνική κατά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού: «Να μην βάλουν τις σχολές, ειδικά τις τελευταίες που δηλώνουν, με τυχαία σειρά».
Για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε Λέσβο και Χίο, που συμμετέχουν στις υπολειπόμενες πανελλαδικές εξετάσεις, οι βαθμοί θα ανακοινωθούν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, μαζί με τις βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων. Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στα αθλήματα (για τα ΤΕΦΑΑ), αλλά και τις ικανότητες που απαιτούνται για τις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές.
http://www.avgi.gr/article/10839/8271629/-na-meinoume-na-spoudasoume-sten-ellada-

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου