Συνολικές προβολές σελίδας

Google Analytics

Οι σπουδές στη Γαλλία

Το Παρίσι στην κορυφή της γνώσης

Ολο και περισσότεροι ξένοι φοιτητές επιλέγουν τα τελευταία χρόνια τη Γαλλία προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους, ενώ όσον αφορά στους Ελληνες που βρίσκονται εκεί για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές υπολογίζονται περίπου στους 2.300. Το κόστος ζωής στη Γαλλία για έναν φοιτητή δεν είναι πολύ υψηλό, ενώ η εγγραφή στα Πανεπιστήμια κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 600 ευρώ και στα ιδιωτικά Ιδρύματα κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ.


Κόστος ζωής: Για να ζει σχετικά άνετα ένας φοιτητής θα πρέπει να προϋπολογίσει ποσό μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα για το Παρίσι και μέχρι 800 ευρώ για μικρότερες πόλεις Η Γαλλία είναι η τέταρτη χώρα υποδοχής φοιτητών παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Η Γαλλία έχει δύο τύπου Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τα κλασικά «ΑΕΙ» -83 δημόσια πανεπιστήμια- και τα «Grandes Ecoles». Πρόκειται για 500 περίπου Ανώτατα Πολυτεχνικά Ιδρύματα, Ανώτατες Εμπορικές Σχολές και Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, τα οποία όμως έχουν πιο αυστηρά κριτήρια πρόσβασης και μεγάλο κύρος.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Οι σπουδές είναι οργανωμένες στους εξής 3 κύκλους.
1oς κύκλος: Διαρκεί τρία χρόνια και χορηγεί το Πτυχίο Licence.
2ος κύκλος: Ο μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 2 έτη (Μaster 1, που αντιστοιχεί στο πτυχίο και Μaster 2). Οι Ελληνες φοιτητές οι οποίοι είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών (πτυχίο) μπορούν γενικά να εισαχθούν στο 2ο έτος του Μάστερ (M2), εφόσον βέβαια πρόκειται για τον ίδιο τομέα σπουδών.
3ος κύκλος: Η διδακτορική διατριβή (Doctorat) διαρκεί 3 έτη.
ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ: Παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, καταρτίζουν επαγγελματίες σε ποικίλους τομείς (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Αρχιτεκτονική, Μηχανική κλπ.) και παράγουν αποφοίτους έτοιμους για κορυφαίες επαγγελματικές θέσεις. Δέχονται λιγότερους φοιτητές από τα πανεπιστήμια και τα προγράμματά τους είναι συνήθως πενταετή.
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: Τα Πανεπιστήμια κάνουν δεκτούς στο πρώτο έτος όλους τους κατόχους του γαλλικού απολυτηρίου «Baccalaureat». Κατά συνέπεια, οι Ελληνες μαθητές πρέπει να προσκομίσουν τον ισότιμο του Baccalaureat τίτλο, δηλαδή το Απολυτήριο Λυκείου (με τις Πανελλαδικές εξετάσεις). Δεν υπάρχει όριο κατώτατης βαθμολογίας. Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομίσουν ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της γαλλικής.
Οσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά, ζητείται γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο υποψήφιος γνωρίζει γαλλικά αλλά δεν διαθέτει κάποιο πτυχίο, μπορεί να δώσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.
Οι Γάλλοι υποψήφιοι για τις Grandes Εcoles πρέπει να περάσουν από εξαιρετικά ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις. Για τους αλλοδαπούς φοιτητές υπάρχουν παράλληλοι τρόποι εισαγωγής με βάση τους τίτλους σπουδών, σε κύκλους σπουδών που κυμαίνονται από 2 έως 5 έτη. Πώς γίνεται η εισαγωγή στα γαλλικά πανεπιστήμια ή Grandes Ecoles: Πρέπει ο υποψήφιος να κάνει αίτηση στην ιστοσελίδα http://www.admission-postbac.fr/ από 20 Ιανουαρίου μέχρι 20 Μαρτίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της Γ' Λυκείου. Σ' αυτή την on line αίτηση θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με σειρά προτίμησης έως 12 πανεπιστήμια.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: Οι αιτήσεις γίνονται κατευθείαν στα πανεπιστήμια.
Οι προϋποθέσεις εισαγωγής είναι οι εξής:
1. Πτυχίο ΑΕΙ με αναλυτική βαθμολογία.
2. Επάρκεια στη γνώση της γαλλικής γλώσσας. Συνήθως ζητείται γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς ή TCF.
3. Προσωπική Επιστολή όπου πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά: γιατί ο υποψήφιος επέλεξε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, πώς πιστεύει ότι θα τον ωφελήσει, προπτυχιακές εργασίες, διπλωματική εργασία, αναλυτική αναφορά στην πρακτική άσκηση, βιογραφικό σημείωμα.
ΔΙΔΑΚΤΡΑ: Στη Γαλλία, το κόστος εγγραφής στα πανεπιστήμια (από 180 ευρώ έως 600 ευρώ) είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως, εφόσον το κράτος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πραγματικού κόστους των σπουδών (από 6.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ ετησίως ανά φοιτητή). Το κόστος εγγραφής στα ιδιωτικά Ιδρύματα κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Αθήνα, τηλ. 210-3398653. E.mail: athenes@campusfrance.org
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλoνίκης, Λεωφ. Στρατού 2 Α. ΤΘ 18103. Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310- 821231. E.mail: thessalonique@campusfrance.org Ιστοσελίδα στα ελληνικά με on line κατάλογο των γαλλικών προγραμμάτων σπουδών, των προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, των υποτροφιών και με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδές και τη ζωή στη Γαλλία: www.grece.campusfrance.org.

ΣΟΡΒΟΝΗ - La Sorbonne
www.sorbonne.fr
Η Σορβόνη ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα. Σήμερα αποτελείται από τέσσερα πανεπιστήμια που το καθένα με την ειδικότητά του και τη φήμη του για συγκεκριμένα αντικείμενα σπουδών συμβολίζει το απόλυτο κύρος και την ιστορία της γαλλικής ανώτατης εκπαίδευσης.
ΡARIS Ι ΡANTHEON - SORBONNE - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΡΒΟΝΗΣ, ΠΑΡΙΣΙ Ι - ΠΑΝΘΕΟΝ.
www.univ-paris1.fr
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ευρωπαϊκές Σπουδές, Διεθνείς Σχέσεις, Διοίκηση Επιχειρήσεων. Παρέχει υψηλότατου επιπέδου σπουδές κυρίως στους τομείς Δικαίου, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και στον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Σήμερα είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γαλλίας με 40.000 φοιτητές.
ΡARIS ΙΙΙ - SORBONNE ΝOUVELLE - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΟΡΒΟΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙ ΙΙΙ.
www.univ-paris3.fr
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Γλωσσολογία, Συγκριτική Λογοτεχνία, Γαλλική Λογοτεχνία, η Γαλλική ως ξένη γλώσσα. Σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας αλλά και άλλων τεσσάρων γλωσσών (Αγγλικής, Ιταλικής, Αραβικής, Ισπανικής) σε υψηλό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Διδακτική.
ΡARIS ΙV - ΡARIS SORBONNE -
http://www.paris-sorbonne.fr/
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Γαλλική Φιλολογία, Ιστορία, Φιλοσοφία. Προσφέρει υψηλού επιπέδου σπουδές τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο σε ένα ευρύτατο φάσμα αντικειμένων, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Φιλολογία, την Αιγυπτιολογία, μέχρι τη Γλωσσολογία, την Κοινωνιολογία, τη Φιλοσοφία και τη μελέτη των περισσοτέρων σύγχρονων γλωσσών και πολιτισμών.
UNIVERSITE RENE DESCARTES PARIS V
www.univ-paris5.fr
Φημίζεται για το υψηλό επίπεδο σύγχρονων νομικών σπουδών, σπουδών ψυχολογίας και ιατρικής αλλά και την αρτιότητα του ερευνητικού του προγράμματος στη Βιοϊατρική.
UNIVERSITE NANTERRE PARIS X
www.u-paris10.fr
Πρόκειται για το κατεξοχήν Οικονομικό Πανεπιστήμιο της γαλλικής πρωτεύουσας, που δίνει στην αγορά δυνατά πτυχία και ισχυρούς μεταπτυχιακούς τίτλους γύρω από χρηματοοικονομικές σπουδές και μάνατζμεντ.

πηγη: Εθνος

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός