Συνολικές προβολές σελίδας

Google Analytics

Δείτε πού σπούδασαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Δείτε πού σπούδασαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Η κατάληξή τους ήταν διαφορετική, τόσο από αξιώματα όσο και από πολιτικούς χώρους. Ωστόσο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν μια κοινή συνισταμένη: η πορεία τους προς τη Βουλή ξεκίνησε από τα σχολικά θρανία και τα φοιτητικά έδρανα.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Παραπολιτικά, ο καθένας από τους επτά αρχηγούς έκανε διαφορετικές σπουδές, σε ιδιωτικά ή δημόσια εκπαιδευτήρια, εντός ή εκτός συνόρων, αλλά με κοινό παρονομαστή τη συμμετοχή τους σε φοιτητικές παρατάξεις, διαδηλώσεις και καταλήψεις.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
tsipras22
Ο σημερινός πρωθυπουργός φοίτησε στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, από όπου αποφοίτησε το 1992. Πέντε χρόνια αργότερα η κυβέρνηση Σημίτη κατήργησε με νόμο τα Πολυκλαδικά Λύκεια, τα οποία είχαν ως στόχο να συνδυάζουν τη θεωρητική με την πρακτική εκπαίδευση, προετοιμάζοντας τους μαθητές είτε για τη φοίτηση σε κάποιο πανεπιστήμιο μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων είτε για την περαιτέρω τεχνική εξειδίκευσή τους με τμήματα στο ίδιο το σχολείο. Στη θέση τους δημιουργήθηκαν τα Πειραματικά Λύκεια. Από τη Β' Λυκείου κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος στο 15μελες, ενώ την ίδια χρονιά γράφτηκε στην ΚΝΕ και πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου για την Παιδεία. Αφού πήρε το απολυτήριό του, ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ στην ίδια σχολή, το 2003, έκανε και το μεταπτυχιακό του, με αντικείμενο την Πολεοδομία-Χωροταξία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
htsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την ιδιωτική εκπαίδευση και φοίτησε στο Κολέγιο Αθηνών. Αποφοίτησε με άριστα το 1986, για να συνεχίσει τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αρχικά στο Stanford και μετέπειτα στο Harvard Business School. Τα χρόνια του Λυκείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πολλούς φίλους, όντας ένας δημοφιλής και φιλήσυχος νέος, όπως τον περιγράφουν οι συμμαθητές του, ωστόσο, από τότε καλλιέργησε οικονομική σκέψη, καθώς συνέβαλε στη δημιουργία του ταμείου του Μαθητικού Συμβουλίου, του οποίου διετέλεσε βασικό στέλεχος.
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
gennhmata
Η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αμπελοκήπους, ωστόσο φοίτησε στο Γενικό Λύκειο της Φιλοθέης και λέγεται ότι ήταν άριστη μαθήτρια κυρίως στα θεωρητικά μαθήματα. Μετά την αποφοίτησή της από το σχολείο, το 1982, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόλις πέρασε στο πανεπιστήμιο γράφτηκε στην ΠΑΣΠ, παραμένοντας βασικό της στέλεχος μέχρι να ορκιστεί το 1987. Παράλληλα, από το 1986 ξεκίνησε να εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, προκειμένου να ξεκινήσει την καριέρα της στην πολιτική.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
koutsoy
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Γεννημένος το 1955 στη Φθιώτιδα, μεγάλωσε σε οικογένεια με παράδοση στους αγώνες και συμμετοχή στο ΕΑΜ, γεγονός που οδήγησε στην εξορία τον πατέρα του. Φοίτησε σε εξατάξιο γυμνάσιο στη Λαμία και, όντας καλός μαθητής, πέρασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, το 1973. Από τις πρώτες μέρες του στην πρωτεύουσα ήρθε σε επαφή με στελέχη του παράνομου τότε ΚΚΕ και γράφτηκε μέλος του κόμματος, ενώ συμμετείχε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου έναν χρόνο μετά. Διετέλεσε αντιπρόσωπος στο 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ και εν συνεχεία γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
stavros
Ο αρχηγός του Ποταμιού γεννήθηκε στο χωριό Δραπανιάς του Κισσάμου Χανίων, το 1963, ωστόσο ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στην Αγία Βαρβάρα. Στην ίδια περιοχή πήγε σχολείο και όπως λέει ο ίδιος ήταν ένας μέτριος μαθητής, ο οποίος πάντως έχτισε μια αξιοζήλευτη καριέρα τριών δεκαετιών στη δημοσιογραφία. Δεν ήταν καλός στα Μαθηματικά, γιατί, όπως έχει πει ο ίδιος, είναι δυσλεκτικός. Δεν συνέχισε τις σπουδές του σε κάποιο πανεπιστήμιο, παρακολούθησε όμως μαθήματα στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Από νέος ήταν μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας ενεργά σε διαδηλώσεις, ωστόσο διαγράφηκε το 1982, μετά από έντονη κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση Παπανδρέου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
kammenos sam
Ο Πάνος Καμμένος αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο.για να συνεχίσει στο εξωτερικό, όπου σπούδασε Οικονομικά και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυών και Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελβετία. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Π. Καμμένος εντάχθηκε στην ΟΝΝΕΔ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
levendis
Ήταν το τέταρτο παιδί μιας αγροτικής οικογένειας και γεννήθηκε στη Μεσσηνία, αλλά μετακόμισε στον Πειραιά λίγα χρόνια αργότερα, όπου και μεγάλωσε. Εκεί τελείωσε το Δημοτικό και έπειτα το 4ο Γυμνάσιο Πειραιά, στις τελευταίες τάξεις του οποίου αφοσιώθηκε στο διάβασμα, κατορθώνοντας να περάσει μεταξύ των πέντε καλύτερων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1969. Ηταν παρών στην κατάληψη του 1974. Συνέχισε την πολιτική του δράση συμμετέχοντας στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο αργότερα διαφώνησε, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην ίδρυση της Ενωσης Κεντρώων.
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/305188-deite-pou-spoudasan-oi-politikoi-arxigoi

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός