Συνολικές προβολές σελίδας

Google Analytics

Οι σπουδές στη Βρετανία

Eκπαιδευτικοί κολοσσοί με πτυχία κύρους και επιστημονική κατάρτιση

Tα βρετανικά ΑΕΙ φημίζονται για το κύρος τους και τα πτυχία τους για τη μεγάλη ανταπόκριση στην αγορά εργασίας.


Οι Ελληνες τα προτιμούν δεκαετίες τώρα και γι' αυτό κάθε χρόνο μεταναστεύουν κατά κύματα τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές. Πέρυσι βέβαια η κυβέρνηση προχώρησε σε μια τεράστια αύξηση των διδάκτρων γεγονός που προβλημάτισε ακόμη και τους ίδιους τους Βρετανούς. Παρ' όλα αυτά, το ενδιαφέρον για τους εκπαιδευτικούς κολοσσούς της Βρετανίας είναι πολύ μεγάλο και για τους Ελληνες.
Παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μεγάλος αριθμός φοιτητών επιλέγουν να σπουδάσουν στη Βρετανία και να εκμεταλλευτούν τις άριστες ακαδημαϊκές συνθήκες σπουδών, τη διάρκεια των σπουδών, την εξαιρετική σχέση μεταξύ των πανεπιστημίων και της αγοράς εργασίας.
Πάντως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να δανειοδοτηθούν από τη βρετανική κυβέρνηση για το συνολικό κόστος του πτυχιακού τους προγράμματος. Να ξέρετε πάντως ότι ανάλογα με το πανεπιστήμιο τα δίδακτρα διαφέρουν αλλά πάντως οι 9.000 λίρες είναι ένα συνηθισμένο ποσό. Γι' αυτό, πριν κάνετε οποιαδήποτε επιλογή, να μάθετε ακριβώς το ποσό που ζητά το κάθε ΑΕΙ αφού πρώτα έρθετε σε επαφή με τη διοίκησή του.
Το «Εθνος - Παιδεία», όπως κάθε χρόνο, σας παρουσιάζει σήμερα έναν κατάλογο με τα καλύτερα πανεπιστήμια και τις σπουδές που προσφέρουν για όσους τελικά αποφασίσουν να ταξιδέψουν στη χώρα αυτή.
ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: Οι πτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας είναι τριετείς και σε αυτά της Σκοτίας τετραετείς. Οι κλάδοι της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής και της Αρχιτεκτονικής απαιτούν πέντε έτη σπουδών. Ο κύριος τίτλος σπουδών που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια σε πτυχιακό επίπεδο είναι το Βachelor, το αντίστοιχο του ελληνικού πτυχίου. Το Βachelor ανάλογα με την κατεύθυνση του προγράμματος σπουδών διακρίνεται σε: ΒΑ - Βachelor of Αrts (επιστήμες θεωρητικής κατεύθυνσης), ΒSc - Βachelor of Science (επιστήμες θετικής κατεύθυνσης), ΒΕng - Βachelor of Εngineering (πτυχία μηχανικών και πολυτεχνείου) LLΒ - Βachelor of Law (Νομικά), ΜΒ - Βachelor of Μedicine (Ιατρική).
Αίτηση-Εισαγωγή: Οι αιτήσεις για πτυχιακές σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια συντονίζονται από τον κεντρικό φορέα UCΑS (Universities and Colleges Αdmissions Service, www.ucas.com). Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ιδανικά οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.
Για τα πανεπιστήμια του Cambridge και Oxford καθώς και για τις ιατρικές σχολές, η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης είναι η 15η Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο UCΑS απλά και μόνο συντονίζει τη διαδικασία των αιτήσεων προς τα πανεπιστήμια. Την απόφαση για επιλογή ή απόρριψη παίρνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.
O υποψήφιος μπορεί να επιλέξει από 1 έως 5 προγράμματα σπουδών και αντίστοιχα πανεπιστήμια στα οποία επιθυμεί την εισαγωγή του, χωρίς το δικαίωμα της προτεραιότητας ή της υπόδειξης. Οσοι επιθυμούν σπουδές σε Ιατρική ή Οδοντιατρική έχουν 4 επιλογές.
Τμήμα της αίτησης αποτελεί η συστατική επιστολή που ο υποψήφιος πρέπει να πάρει συνήθως από καθηγητή του στο λύκειο καθώς και το personal statement.
Το personal statement (ας την πούμε «προσωπική δήλωση») είναι η ευκαιρία που έχετε να απευθυνθείτε προς τα πανεπιστήμια που επιλέξατε και να εξηγήσετε γιατί θα πρέπει να σας προτιμήσουν. Οι Ελληνες υποψήφιοι γίνονται δεκτοί με το απολυτήριο του λυκείου (που περιλαμβάνει πανελλήνιες εξετάσεις) και καλή βαθμολογία στα μαθήματα της κατεύθυνσης.
Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, http://www.britishcouncil.gr/exam/ielts. Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council.
Τα GCΕ (General Certificate of Εducation) Advanced Levels απαιτούνται για εισαγωγή σε πολύ απαιτητικές σχολές, όπως αυτή της Ιατρικής.
Η φοίτηση και οι εξετάσεις για τα GCΕ μπορεί να γίνουν είτε στην Ελλάδα, σε ένα από τα αναγνωρισμένα κέντρα, είτε στη Βρετανία, σε ιδιωτικό ή δημόσιο κολέγιο.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι γενικά οι εξής:
Ρostgraduate Diploma / Certificate: Είναι 9μηνο πρόγραμμα και απευθύνεται σε φοιτητές που είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για Μaster ή που απλά επιθυμούν ένα λιγότερο εντατικό πρόγραμμα.
Μaster: Απαιτούνται σπουδές διάρκειας 12 μηνών. Η δομή του προγράμματος περιλαμβάνει συνήθως 9μηνη παρακολούθηση μαθημάτων, εξετάσεις (Μάιο ή αρχές Ιουνίου) και τέλος την υποβολή εργασίας (Dissertation) έκτασης 15-20.000 λέξεων. Οι κυριότερες διακρίσεις: ΜΑ (Μaster in Αrts), ΜSc (Μaster in Science), ΜΒΑ (Μaster of Βusiness Αdministration) και LLΜ (Μaster of Laws).
Μaster of Ρhilosophy (ΜPhil): Είναι διάρκειας δύο χρόνων και συνδυάζει παρακολούθηση μαθημάτων και έρευνα. Συνήθως αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο για Ρh.D.
Doctor of Ρhilosophy (Ρh.D.): Το διδακτορικό χορηγείται έπειτα από πρωτότυπη έρευνα που κάνει ο φοιτητής/ερευνητής για διάστημα 3 έως 5 συνήθως ετών.
Ο υποψήφιος εργάζεται μόνος του υπό την εποπτεία ενός καθηγητή, ο οποίος ελέγχει την πρόοδο της διδακτορικής διατριβής μέχρι την τελική υποβολή και υποστήριξή της.
Αίτηση-Εισαγωγή: Η συνεννόηση και οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται απευθείας με και προς το πανεπιστήμιο της προτίμησης του υποψηφίου. Η τυπική προϋπόθεση εισαγωγής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το πτυχίο ελληνικού πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, δεν είναι λίγα όμως τα πανεπιστήμια που δέχονται και αποφοίτους κολεγίων. Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts). Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council.
Κόστος σπουδών και διαβίωσης
Για πτυχιακά προγράμματα:
  • Αγγλία έως και £9,000 / έτος
  • Σκωτία £1,820 / έτος
  • Ουαλία £3,465 / έτος
  • Βόρεια Ιρλανδία £3,465 / έτος
Οι φοιτητές από την Ε.Ε. μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία παρέχει η βρετανική κυβέρνηση. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει μετά την αποφοίτηση και μόνο εφόσον ο πτυχιούχος θα έχει δικό του προσωπικό εισόδημα, που θα είναι παραπάνω από 21.000 λίρες τον χρόνο.
Για μεταπτυχιακά προγράμματα: Στα μεταπτυχιακά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα. Σε γενικές γραμμές ξεκινούν από 3.900 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το επιστημονικό αντικείμενο. Περισσότερο ακριβά είναι τα δίδακτρα στις οικονομικές επιστήμες ή στις ιατρικές. Στα πτυχία ΜΒΑ τα δίδακτρα φτάνουν σε αστρονομικά ποσά γύρω στα 23.000 ευρώ τον χρόνο.
Κόστος ζωής: Το κόστος ζωής σε κάθε πόλη διαφέρει. Οπως είναι αναμενόμενο, για το Λονδίνο τα ποσά αυξάνονται και ανέρχονται περίπου στα 1.300-1.500 ευρώ τον μήνα. Στις υπόλοιπες πόλεις πρέπει να υπολογίζετε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές δηλαδή κοντά στα 900-1.200 ευρώ τον μήνα για το δωμάτιο, το φαγητό, τη διασκέδαση, τις μετακινήσεις και τα βιβλία, που αποτελούν και τις βασικές ανάγκες.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ & ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής από το British Council
Από το British Council μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τις διαδικασίες εισαγωγής σε βρετανικά πανεπιστήμια. Λειτουργεί δε εξειδικευμένη υπηρεσία για την εύρεση του κατάλληλου τμήματος και πανεπιστημίου ανάλογα με τα προσόντα του υποψηφίου.
Σημειώστε ότι ακόμη και αυτή τη στιγμή μπορούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν αιτήσεις και να ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβριο του 2013. Απευθυνθείτε στο τμήμα εκπαιδευτικών υπηρεσιών του British Council για άμεση εξυπηρέτηση. Για ραντεβού με Εκπαιδευτικό σύμβουλο, στα γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία).
Επίσης κάθε Τετάρτη στις 1200 το British Council διοργανώνει σεμινάρια για τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να πάρουν όσες πληροφορίες χρειάζονται για τις ημερομηνίες και τις διαδικασίες κατάθεσης της αίτησης εγγραφής, τα δίδακτρα το κόστος ζωής κ.λπ. http://www.britishcouncil.gr/events/education-information-sessions.
Για όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους και θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε βρετανικό πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο, θα προτείναμε να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο με πρακτικές συμβουλές για τη φοιτητική ζωή στη Βρετανία.
Τρόποι μετακίνησης, διαμονή και φοιτητικές εστίες, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, έξοδα διαβίωσης, αγορές, ιατρική περίθαλψη κ.λπ. και πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπιστούν οι πιθανές δυσκολίες των πρώτων ημερών στο πανεπιστήμιο. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 210 3692333 η επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα http://www.britishcouncil.gr/events/living-and-studying-uk-seminar.
Στο British Council θα επικυρώσετε και θα μεταφράσετε τα εκπαιδευτικά έγγραφα που απαιτούνται για την εισαγωγή σας σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 3692333 (τηλεφωνικό κέντρο και για τα 2 γραφεία) ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.britishcouncil.gr/study-uk/translation-verification.
  • Οι υποψήφιοι φοιτητές εκτός Ε.Ε. θα χρειαστούν φοιτητική visa. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στη βρετανική πρεσβεία τηλέφωνο 210 7272600.

Τα διαμάντια του Λονδίνου και το δίδυμο Οξφόρδη - Κέιμπριτζ
Η ξενάγηση στα καλύτερα πανεπιστήμια ξεκινά από το επίλεκτο «Πανεπιστήμιο του Λονδίνου». Είναι ομοσπονδιακού χαρακτήρα η οργάνωσή του και διαθέτει την? καλύτερη 11άδα αυτοδιοικούμενων πανεπιστημιακών κολεγίων και σχολών, συνεχίζεται με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του Λονδίνου, απλώνεται στα φημισμένα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ και της υπόλοιπης αγγλικής επαρχίας και ολοκληρώνεται με την αναφορά στις πανεπιστημιακές μονάδες της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας. Σήμερα παρουσιάζουμε τα πανεπιστήμια του ευρύτερου πανεπιστημιακού οργανισμού του Λονδίνου που αντικειμενικά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση ανάμεσα στους Ελληνες υποψήφιους φοιτητές. Για την πλήρη λίστα των κολεγίων και των ινστιτούτων του πανεπιστημίου του Λονδίνου μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.lon.ac.uk/colleges.htm
UNIVERSITY COLLEGE LONDON (UCL)
www.ucl.ac.uk
Τo UCL είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο (1826) κολέγιο του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ολες οι αξιολογήσεις, είτε οι επίσημες κρατικές είτε αυτές του βρετανικού Τύπου, επιβεβαιώνουν διαχρονικά τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ διδασκαλίας και έρευνας για κάθε του ακαδημαϊκό τμήμα. Παρέχει σχεδόν το πλήρες φάσμα των σπουδαστικών αντικειμένων και αποτελεί μία ασφαλέστατη επιλογή ως προς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Φυσιολογικά λοιπόν έχει και απαιτητικά κριτήρια εισαγωγής (admission). Το ένα τρίτο των φοιτητών του προέρχεται από 130 χώρες του κόσμου. Η πλήρης λίστα των τμημάτων του UCL μπορεί να βρεθεί στο www.ucl.ac.uk/UCL-Ιnfo/Lists/units.html
LONDON SCHOOL OF ΕCONOMICS AND ΡOLITICAL SCIENCE (LSΕ)
www.lse.ac.uk
Ενα από τα διασημότερα παγκοσμίως κέντρα διδασκαλίας και επεξεργασίας της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης. Στο alumni club του LSΕ στοιχίζονται πρωθυπουργοί, περίοπτοι ακαδημαϊκοί, υπουργοί, διπλωμάτες, υψηλόβαθμα στελέχη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Ιδρύθηκε (1895) για να εξυπηρετήσει τo βρετανικό imperium εξοπλίζοντας με τεχνογνωσία τα ανά τον κόσμο στελέχη της αυτοκρατορίας. Σήμερα είναι το πανεπιστήμιο που έχει κατεξοχήν συμβάλει στην ανανέωση της βρετανικής και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου, γεγονός που εντείνει τον, ούτως ή άλλως, κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του. Από τους 6.500 φοιτητές του, οι 3.500 προέρχονται από 144 χώρες του κόσμου, ενώ περίπου οι μισοί φοιτητές παρακολουθούν μεταπτυχιακά.
Ολες του οι σχολές είναι εξαιρετικά υψηλής ζήτησης, αλλά τα Οικονομικά, οι Διεθνείς Σχέσεις και η Νομική βρίσκονται στην απόλυτη κορυφή. Ο πλήρης κατάλογος των πτυχιακών τμημάτων και προγραμμάτων βρίσκεται στο www.lse.ac.uk/undergraduate ενώ ο αντίστοιχος των μεταπτυχιακών στο www.lse.ac.uk/graduate.
UNIVERSITY OF CAMBRIDGE
www.cam.ac.uk
O κορυφαίος βρετανικός πανεπιστημιακός κολοσσός που από την εποχή του Ιsaac Νewton έχει διατηρήσει μακρά παράδοση ακαδημαϊκής τελειότητας στον κλάδο των Μαθηματικών και της Αστρονομίας παραμένοντας και σήμερα ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ευρωπαϊκή ήπειρος στους τομείς αυτούς και όχι μόνο.
Δεν υπάρχει ακαδημαϊκός κλάδος στο Κέιμπριτζ που να υστερεί. Το πανεπιστήμιο προήλθε από καθηγητές της Οξφόρδης που το 1209 την εγκατέλειψαν για να δημιουργήσουν μια πιο φιλελεύθερη ακαδημαϊκή στέγη. Σκοπός του πανεπιστημίου είναι η προσέλκυση των καλύτερων φοιτητών από όλα τα μέρη του κόσμου έτσι ώστε να βελτιώνει διαρκώς τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του κόσμου. Ηδη είναι μια ανάσα κάτω από την ύψιστη κορυφή που λέγεται Χάρβαρντ. Τα 35 κολέγια του Κέιμπριτζ βρίσκονται στο site www.cam.ac.uk/cambuniv/colleges.html
Η πλήρης λίστα με τα προπτυχιακά στο www.cam.ac.uk/cambuniv/undergrad/ και τα μεταπτυχιακά στο www.admin.cam.ac.uk/offices/gradstud/app-grad.html.
UNIVERSITY OF ΟXFORD
www.ox.ac.uk
Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου. Η πόλη της Οξφόρδης εμφανίζεται ιστορικά το 1167 και το πρώτο τμήμα του πανεπιστημίου ιδρύεται κάπου 40 χρόνια αργότερα.
Το πτυχίο της Οξφόρδης έχει παγκόσμιο κύρος και ανοίγει ακόμη και τις πιο δύσκολες πόρτες στην παγκόσμια αγορά εργασίας.
Το πανεπιστήμιο διατηρεί αναλλοίωτη την κολεγιακή του δομή, που ήταν κάποτε διαδεδομένη και σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ολοι οι φοιτητές ανήκουν σε κάποιο από τα 40 κολέγια που συναπαρτίζουν το πανεπιστήμιο. Η πλήρης λίστα των κολεγίων απ' όπου μπορείτε να πληροφορηθείτε και τα ακαδημαϊκά πεδία στα οποία κυρίως εστιάζουν βρίσκεται στο www.ox.ac.uk/colleges.
Η Οξφόρδη κατέχει εναλλασσόμενη με το Cambridge την πρώτη θέση στις αξιολογήσεις του βρετανικού Τύπου, ενώ ελάχιστα από τα ακαδημαϊκά τμήματα βαθμολογούνται με λιγότερο από το τέλειο ή το 5 στις επίσημες κρατικές αξιολογήσεις για την ποιότητα της έρευνας.
Τα προπτυχιακά προγράμματα βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.admissions.ox.ac.uk/courses, ενώ τα μεταπτυχιακά στο www.admin.ox.ac.uk/gao/
ΙMPERIAL COLLEGE OF SCIENCE, ΤECHNOLOGY AND ΜEDICINE
www.ic.ac.uk
Ιδρύθηκε το 1907 και μετρά ήδη 14 νομπελίστες επιστήμονες. Θεωρείται από εκείνα τα βρετανικά πανεπιστήμια που μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τα ομόλογά τους αμερικανικά στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας και της ιατρικής. Μαθηματικά, Μηχανολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ιατρική και κάθε κλάδος προηγμένων τεχνολογικών σπουδών στο Ιμπίριαλ, θεωρείται κορυφαίος.
Μολονότι σε αρκετούς τομείς είναι ανώτερο ακόμη και από την Οξφόρδη ή το Κέιμπριτζ, έχει λιγότερο απαιτητικά κριτήρια εισαγωγής, επιλέγοντας να αξιολογήσει τον φοιτητή από την ποιότητα της έρευνάς του κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί και όχι τόσο κρίνοντάς τον από τα τυπικά κριτήρια εισαγωγής.
Οι ασκήσεις περίπλοκων μαθηματικών εξισώσεων δεν είναι η μόνη βραδινή διασκέδαση για τους φοιτητές του Imperial. Το πανεπιστήμιο διαθέτει το μεγαλύτερο φοιτητικό κλαμπ του Λονδίνου, φθηνά ποτά και πολλές εκδηλώσεις. Επισκεφθείτε το www.imperial.ac.uk/options και το www.imperial.ac.uk/pgoptions για την πλήρη λίστα των τμημάτων και των ακαδημαϊκών προγραμμάτων που προσφέρει αυτό το εξαιρετικό πανεπιστήμιο.
QUEEN ΜARY, UNIVERSITY OF LONDON
www.qmul.ac.uk
Ιδρύθηκε το 1885 και διακρίνεται στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και τα Οικονομικά, τη Νομική και την Ιατρική. Επιπλέον προσφέρει εκτεταμένα προγράμματα φιλολογικών σπουδών με διασημότερα αυτά της λατινοαμερικανικής /ισπανόφωνης και της γερμανικής λογοτεχνίας. Γενικά, μια ποιοτικά ασφαλής επιλογή.
ΚING'S COLLEGE LONDON
www.kcl.ac.uk
Τo Κing's ιδρύθηκε το 1829 και αναγνωρίζεται ως ένα από τα πολύ καλά πανεπιστήμια της Βρετανίας, το οποίο μάλιστα κατατάσσεται μεταξύ των 5 πρώτων όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα. Η πρόσφατη συγχώνευσή του με δύο ακόμη λονδρέζικα ιατρικά ινστιτούτα το καθιστά το δυνατότερο ίσως πανεπιστήμιο στην Ιατρική, την Οδοντιατρική (εκεί είναι Νο1) καθώς και τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας. Πολύ καλό όνομα στον τομέα των πολιτικών επιστημών έχει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τον τίτλο War Studies.
Γενικότερα το Κing's έχει άριστο όνομα στις σπουδές διεθνών σχέσεων. Μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kcl.ac.uk/prospective/index.html και επιλέξτε αναλόγως Undergraduate ή Ρostgraduate Study για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, αντίστοιχα.
GOLDSMITHS COLLEGE
www.goldsmiths.ac.uk
Τα 14 τμήματα του παραδοσιακού (1891) αυτού κολεγίου του πανεπιστημίου του Λονδίνου, μαζί με τα μικρότερα ερευνητικά κέντρα και συνεργαζόμενα ινστιτούτα, συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πολύ καλού ακαδημαϊκού προφίλ. Το έγκυρο ένθετο των Τimes για την ανώτατη εκπαίδευση χαρακτηρίζει το Γκόλντσμιθς ως τον ανερχόμενο αστέρα στην έρευνα. Οι σχολές Ανθρωπολογίας, Κοινωνιολογίας, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, καθώς και αυτές της Μουσικής και του Αrt & Design είναι από τις καλύτερες στη Βρετανία.
ΒIRKBECK COLLEGE
www.birkbeck.ac.uk
Το Μπίρμπεκ (1823) είναι το διασημότερο βρετανικό πανεπιστήμιο για ανθρώπους που ξεκινούν σπουδές ή επιστρέφουν στα θρανία σε ηλικία μεγαλύτερη της συνηθισμένης (mature students) και οι οποίοι είναι συνήθως και εργαζόμενοι. Ετσι τα περισσότερα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα είναι προγραμματισμένα απόγευμα και σχεδιασμένα για part-time σπουδές, χωρίς ωστόσο να λείπει και η δυνατότητα για full time παρακολούθηση. Οι σχολές των Πολιτικών Επιστημών, των Διεθνών σχέσεων, της Φιλοσοφίας αλλά και των Οικονομικών παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη ζήτηση. Λόγω του προσανατολισμού του σε ενήλικες / εργαζόμενους φοιτητές, το Μπίρμπεκ δεν παρέχει τη δυνατότητα στέγασης. Μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.bbk.ac.uk/study/ug2003/ για τα μεταπτυχιακά και στο www.bbk.ac.uk/study/pg2003/ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.
SCHOOL OF ΟRIENTAL AND ΑFRICAN STUDIES (SΟΑS)
www.soas.ac.uk
Η SΟΑS (1916) αποτελεί το κορυφαίο βρετανικό σχολείο στις αφρικανικές και ανατολικές σπουδές.
Τι είναι αυτό; Πολύ απλά, ειδικότητες των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (Ανθρωπολογία - Κοινωνιολογία, Αρχαιολογία, Οικονομικά, Ιστορία, Νομική, Μουσική, Πολιτικές Επιστήμες, Θρησκειολογία και Γεωγραφία) διδάσκονται προσαρμοσμένες στην ιστορία, τον πολιτισμό και τα πολιτικά συστήματα των ασιατικών και αφρικανικών χωρών. Υπάρχουν επίσης 5 τμήματα Γλώσσας και Πολιτισμού της Αφρικής, της Ανατολικής Ασίας, της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, στο πλαίσιο των οποίων διδάσκονται 40 ξένες γλώσσες. Αν και οι ειδικότητες της SΟΑS ηχούν ίσως εξεζητημένες στους Ελληνες φοιτητές, τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά γνωστικά πεδία έχουν υψηλά ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης τόσο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσο βεβαίως και στις χώρες (του αναπτυσσόμενου συνήθως κόσμου) πάνω στις οποίες οι φοιτητές εστιάζουν την έρευνά τους.
SCHOOL OF SLAVONIC AND ΕAST ΕUROPEAN STUDIES (SSΕΕS)
www.ssees.ac.uk
Ιδρύθηκε το 1915 αλλά από το 1999 αποτελεί τμήμα του UCL. Ο ραγδαίος ρυθμός και η ουσία των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών στην Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια καθιστά υψηλής ζήτησης την εξειδικευμένη γνώση που προσφέρει η σχολή στους φοιτητές της.
LONDON ΒUSINESS SCHOOL
www.lbs.ac.uk ή www.london.edu
Είναι η προσανατολισμένη στις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, σχολή του πανεπιστημίου του Λονδίνου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα business schools του κόσμου. Συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική εξάσκηση τόσο στη διδασκαλία όσο και την έρευνα. Τα προσφερόμενα ΜΒΑ's προικοδοτούν τους κατόχους τους πτυχίο με τεράστια απήχηση στην αγορά εργασίας. Πρόσφατη κατάταξη των Financial Τimes για τις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων όλου του κόσμου βρίσκει το LΒS στην 9η θέση. Μια κορυφαία επιλογή.
ROYAL ΗOLLOWAY
www.rhul.ac.uk
Ιδρύθηκε το 1886. Τα τμήματα Γαλλικών και Γερμανικών Σπουδών, Γεωγραφίας, Μουσικής, καθώς και αυτά της Βιολογίας, Πληροφορικής, Γεωλογίας, Μαθηματικών, Φυσικής και Ψυχολογίας θεωρούνται τα καλύτερά του.
ΤHE UNIVERSITY OF WARWICK
www.warwick.ac.uk
Μολονότι ιδρύθηκε μόλις το 1964, αποτελεί ένα από τα πραγματικά κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια, υπόδειγμα δυναμισμού, ποιότητας και πρωτοπορίας. Νομική, Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά και Ιστορία διακρίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ξεχωρίζουν οι κλάδοι της Μοριακής Βιολογίας, των Υπολογιστών, της Κατασκευαστικής Μηχανολογίας και των Μαθηματικών.
Το Γουόρικ κατατάσσεται τέταρτο μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημιακών ερευνητικών ιδρυμάτων βάσει της κρατικής έκθεσης Αποτίμησης της Ποιότητας Ερευνας, ενώ 14 τμήματά του έχουν μέχρι σήμερα βαθμολογηθεί με άριστα από το Συμβούλιο Χρηματοδότησης Ανώτερης Εκπαίδευσης. Το πτυχίο του Warwick έχει εξαιρετική απήχηση στην αγορά εργασίας. Προπτυχιακά, στη διεύθυνση: www.warwick.ac.uk/undergrad. Μεταπτυχιακά: www.warwick.ac.uk/postgrad/
ΥORK UNIVERSITY
www.york.ac.uk
Τo δεύτερο, μαζί με το Warwick, επαρχιακό πανεπιστήμιο που κερδίζει ραγδαία έδαφος στο βρετανικό ακαδημαϊκό τοπίο παρά τη σχετικά πρόσφατη ιστορία του (1962).
Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο πανεπιστήμια αποτελούν από κοινού το αντίπαλο δέος στα παραδοσιακά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, γεγονός που στον βρετανικό Τύπο έχει κωδικοποιηθεί στη λέξη Υorwick (Υork+Warwick) έναντι του Οxbridge (Οxford + Cambridge).
Αν και δεν διαθέτει σχολές Νομικής και Ιατρικής, το Γιορκ θεωρείται εξαιρετική επιλογή για σπουδές στα Οικονομικά και γενικά στις Κοινωνικές επιστήμες.
Πρόσφατες μετρήσεις το κατατάσσουν στα 12 κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Βρετανίας, ενώ έχει μια από τις καλύτερες αποδόσεις στην επίσημη Αποτίμηση Ποιότητας Διδασκαλίας.
Μπείτε στη σελίδα www.york.ac.uk/np/deptindex.htm όπου βρίσκονται τα 28 τμήματα του πανεπιστημίου και επιλέγοντας αναλόγως, πληροφορηθείτε για τις ακριβείς διαδικασίες αιτήσεων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.
Πόλος έλξης τα πανεπιστήμια σε Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία
Οταν η Βρετανία αποφάσισε να αυξήσει τα δίδακτρα πάρα πολλοί ξένοι στράφηκαν στα πανεπιστήμια της Σκοτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας. Γι΄ αυτόν τον λόγο οι αιτήσεις, που δέχτηκαν για καινούργιους φοιτητές, αυξήθηκαν. Αλλωστε δεν έχουν και πολλά να ζηλέψουν. Για παράδειγμα το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου βρίσκεται στα πρώτα 20 των κορυφαίων πανεπιστημίων στις σχετικές λίστες, ενώ φημισμένο είναι και το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
ΣΚΟΤΙΑ
Οταν η Βρετανία αποφάσισε να αυξήσει τα δίδακτρα πάρα πολλοί ξένοι στράφηκαν στα πανεπιστήμια της Σκοτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας. Γι΄ αυτόν τον λόγο οι αιτήσεις, που δέχτηκαν για καινούργιους φοιτητές, αυξήθηκαν. Αλλωστε δεν έχουν και πολλά να ζηλέψουν. Για παράδειγμα το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου βρίσκεται στα πρώτα 20 των κορυφαίων πανεπιστημίων στις σχετικές λίστες, ενώ φημισμένο είναι και το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
THE UNIVERSITY OF EDINBURGH
www.ed.ac.uk
Kαταφέρνει να συνδυάζει άριστα κλασικά πεδία σπουδών όπως η Νομική και η Ιστορία με νέα αντικείμενα όπως η πληροφορική και η στατιστική αλλά και η ιατρική και η Βιοτεχνολογία. Σίγουρα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ όμορφη πόλη που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους φοιτητές. Οσο για τα δίδακτρα, κυμαίνονται κοντά στις 13.000 στερλίνες.
THE UNIVERSITY OF GLASGOW
www.glasgow.ac.uk
Το ίδρυμα αυτό είναι από τα παλιότερα (από το 1451) με καλό όνομα όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν και οι θετικές σχολές είναι πλέον πολυπληθείς, οι κλασικές σπουδές αποτελούν το δυνατό του σημείο.
THE UNIVERSITY OG ST ANDREWS
www.st-andrews.ac.uk
Είναι το γηραιότερο πανεπιστήμιο της Σκοτίας (από το 1411) και διατηρεί εδώ και 6 αιώνες την ακαδημαϊκή του αρτιότητα. Από τα 19 τμήματά του τα 9 βαθμολογήθηκαν με άριστα και τα 8 ως εξαιρετικά ικανοποιητικά. Χωρίς να υστερεί στις θετικές επιστήμες, οι κλασικές έχουν διεθνή φήμη.
UNIVERSITY OF ABERDEEN
www.abdn.ac.uk
Ενα επίσης από τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Βρετανίας στο οποίο ιδιαίτερα καλής φήμης απολάβουν οι τομείς της φαρμακολογίας, της βιοϊατρικής, της κοινωνιολογίας , της νομικής και της ιστορίας.
UNIVERSITY OF DUNDEE
www.dundee.ac.uk
Ιατρική, μοριακή, βιολογία, βιοχημεία και ψυχολογία είναι μερικά από τα καλύτερα προγράμματα. Η ιατρική έρευνα στους τομείς του καρκίνου και του διαβήτη είναι αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο.
STRATHCLEDE UNIVERSITY
www.strath.ac.uk
Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1964. Η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων κατατάσσεται μεταξύ των 5 καλύτερων της Ευρώπης, ενώ γενικότερα οι οικονομικές σπουδές που παρέχει θεωρούνται από τις καλύτερες στη Βρετανία.
HERIOT-WATT UNIVERSITY
www.hw.ac.uk
H ύπαρξή του χρονολογείται από το 1821 όταν ιδρύθηκε με το όνομα του Heriot και του Watt του εφευρέτη της ατμοηλετρικής. Οι τομείς Εφηρμοσμένων μαθηματικών, Ορυκτού πλούτου και στατιστικής αξιολογούνται ως οι καλύτεροί του.
THE UNIVERSITY OF WEST OF SCOTLAND
http://www.uws.ac.uk/
Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1992. Το ένα τέταρτο των φοιτητών επιλέγουν σπουδές στη διοίκηση των επιχειρήσεων.
THE UNIVERSITY OF STIRLING
www.striling.ac.uk
Κοινωνικές επιστήμες, περιβαλλοντικές σπουδές και μια καλή business school αποτελούν τα δυνατά του σημεία.
GLASGOW CALEDONIAN UNIVERSITY
www.gcal.ac.uk
NAPIER UNIVERSITY
www.napier.ac.uk
Τα προσφερόμενα μαθήματα στους τομείς του busines και management είναι πρωτοποριακά και ανανεώνονται συνεχώς.
ROBERT GORDON UNIVERSITY
www.rgu.ac.uk
Eχει καλό όνομα στα τμήματα σχεδίου και τεχνών, αρχιτεκτονικής και Διοίκησης επιχειρήσεων.

ΟΥΑΛΙΑ
BANGOR UNIVERSITY
www.bangor.ac.uk
Χημεία, Ωκεανολογία (η μεγαλύτερη βρετανική σχολή του είδους) Δασοκομία, και Δασολογία αποτελούν τα δημοφιλέστερα προγράμματα
CARDIFF UNIVERSITY
www.cardiff.ac.uk
Aπό τα πιο αξιόλογα βρετανικά πανεπιστήμια βάσει κυβερνητικών αξιολογήσεων. Τα δυναμικότερα τμήματα είναι: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Δημοσιογραφίας και Νομικής.
SWANSEA UNIVERSITY
www.swan.ac.uk
Μπορεί να περηφανεύεται τόσο για τις σχολές ξένων γλωσσών όσο και για τη Νομική του με συνδυαστικές σπουδές τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στο Διεθνές Δίκαιο.
THE UNIVERISTY OF WALES ABERYSTWYTH
www.aber.ac.uk
Βιολογία, Βιβλιοθηκονομία και Διαχείρηση Ηλεκτρονικών Δεδομένων, αλλά και οι γεωλογικές επιστήμες είναι το φόρτε του
UNIVERSITY OF WALES, LAMPETER
www.lamp.ac.uk
Oλα τα προγράμματα αφορούν τους τομείς των ανθρωπιστικών σπουδών και των τεχνών.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
QUEEN΄S UNIVERSITY OF BALFAST.
Www.gub.ac.uk
Τα σημαντικότερα προγράμματά του εντοπίζονται στους κλάδους της Ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής μηχανολογίας και της Ψυχολογίας.
UNIVERSITY OF ULSTER
www.ulest.ac.uk
Θεωρητικές Επιστήμες και Σχέδιο είναι οι πλέον προτιμώμενες σχολές του μεγαλύτερου σε μέγεθος πανεπιστημίου της Β. Ιρλανδίας.
πηγη: Εθνος

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός