Συνολικές προβολές σελίδας

Google Analytics

Ο μαθηματικός που δεν ήθελε 1.000.000 $

O ιδιόρρυθμος Ρώσος επιστήμονας, Γκριγκόρι Πέρελμαν, έλυσε έναν από τους δυσκολότερους γρίφους του 20ού αιώνα
Πριν από έξι χρόνια συγκλόνισε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ανακοινώνοντας ότι έλυσε έναν από τους μεγαλύτερους γρίφους των σύγχρονων Μαθηματικών, τη λεγόμενη «υπόθεση του Πουανκαρέ», ένα πρόβλημα που έμενε άλυτο από το 1904, όταν διατυπώθηκε για πρώτη φορά.

O Γκριγκόρι Πέρελμαν, ο ιδιόρρυθμος Ρώσος μαθηματικός με τη μακριά γενειάδα και το αφηρημένο ύφος, έλαμψε διά της απουσίας του από το διεθνές μαθηματικό συνέδριο της Μαδρίτης, όπου επρόκειτο να του απονεμηθεί η ύψιστη τιμητική διάκριση, το βραβείο Φιλντς (αντίστοιχτο των βραβείων Νομπέλ στα Μαθηματικά) για το επίτευγμά του.

Ο 40χρονος επιστήμονας αδιαφορεί για την αναγνώριση και τα χρηματικά έπαθλα. Εχει δηλώσει μάλιστα ότι δεν τον ενδιαφέρει ούτε το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που ενδέχεται να του απονείμει το αμερικανικό ίδρυμα Κλέι για την επίλυση του μεγάλου γρίφου -δεύτερο επίτευγμα αυτού του επιπέδου κατά τα τελευταία χρόνια, μετά την απόδειξη του περίφημου θεωρήματος του Φερμά. Το πρόβλημα είναι ότι ο Πέρελμαν δεν είναι ένας Μαθηματικός σαν τους άλλους. Οπως και οι συνάδελφοί του, λατρεύει την επιστήμη του, αλλά αδιαφορεί για τις δημόσιες σχέσεις. Αντί να δημοσιεύει επιστημονικές μελέτες σε επιθεωρήσεις Μαθηματικών, πρώτο βήμα για τη διεθνή αναγνώριση και την απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων και θώκων, ο Πέρελμαν προτιμά να δημοσιεύει μερικές διάσπαρτες σημειώσεις του στο Ίντερνετ. Συνηθίζει επίσης να εξαφανίζεται, χωρίς να προειδοποιεί κανέναν, καθώς όλοι οι συνάδελφοί του στο Ινστιτούτο Στεκλόφ της Αγίας Πετρούπολης ξέρουν ότι προτιμά τα ρωσικά δάση από τις συζητήσεις και τις επαφές με τους ανθρώπους.

Το Νοέμβριο του 2002, δημοσιεύει σε ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κορνέλ ορισμένες ενδείξεις, που λένε ότι η Υπόθεση του Πουανκαρέ έχει αποδειχθεί. Προσφέρει ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, βασισμένες στο ερευνητικό έργο άλλων Μαθηματικών, αλλά η πρόζα του δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση απόδειξη της Υπόθεσης. Η πρώτη αυτή δημοσίευση προκαλεί, ωστόσο, σεισμό στο χώρο των Μαθηματικών.

Στις αρχές του 2003, ο Πέρελμαν δημοσιεύει δύο νέα μηνύματα (γιατί για τέτοια πρόκειται) αναφέροντας χωρίς περιστροφές ότι κατέχει τη λύση. Τα κείμενα αυτά, όμως, στερούνται και πάλι λεπτομερειών. «Ο Πέρελμαν ανήκει στην κατηγορία αυτή των Μαθηματικών, οι οποίοι δεν έχουν χρόνο για λεπτομέρειες. Τα γραπτά του περιέχουν ελάχιστους υπολογισμούς, αποδείξεις και βασικές έννοιες», εξηγεί Μαθηματικός του Πρίνστον.

Ρώσος συνάδελφός του απλουστεύει τα πράγματα: «Ο Γκριγκόρι αδιαφορεί για τα χρήματα. Ερχεται, εξηγεί αυτό που θέλει και όλα τα άλλα είναι περιττά».

7.000.000 δολάρια για δυνατούς λύτες

Το Μάιο του 2000, το έγκριτο Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι ανακοίνωσε την αθλοθέτηση επτά χρηματικών βραβείων, αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων το κάθε ένα, για την επίλυση ισάριθμων μαθηματικών προβλημάτων, τα οποία ομάδα διεθνούς φήμης Μαθηματικών είχε χαρακτηρίσει ως τα δυσκολότερα και πιο σημαντικά άλυτα προβλήματα της εποχής μας. Τα προβλήματα αυτά έγιναν γνωστά ως Προβλήματα της Χιλιετίας.

Η ανακοίνωση του διαγωνισμού είχε ιστορική, όσο και επιστημονική αξία. Το 1900, ο Μαθηματικός Ντέιβιντ Χίλμπερτ είχε δώσει διάλεξη, στην οποία κατέγραψε τα είκοσι τρία σημαντικότερα άλυτα προβλήματα της εποχής, δίνοντας το έναυσμα για την πλέον παραγωγική περίοδο μαθηματικής έρευνας του 20ού αιώνα. Εναν αιώνα αργότερα, όλα τα προβλήματα του Χίλμπερτ (εκτός από ένα) είχαν επιλυθεί ή είχε αποδεχθεί ότι κάποιο χαρακτηριστικό τους καθιστούσε τη λύση τους αδύνατη. Η πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κλέι υπήρξε μοναδική στο είδος της, καθώς τα Προβλήματα της Χιλιετίας είναι τόσο περίπλοκα, που δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να τα καταλάβουν οι αδαείς. Ο Μαθηματικός και συγγραφέας του βιβλίου «The Millenium Problems», Κιθ Ντέβλιν, λέει: «Αν και υπήρξα Μαθηματικός για τριάντα χρόνια, χρειάστηκα πολύ προσπάθεια, για πολλές εβδομάδες και συζητήσεις με ειδικούς, ώστε να μπορέσω να γράψω τα σχετικά κεφάλαια του βιβλίου μου. Ομολογώ ότι δεν θα αποτολμούσα ποτέ να λύσω τα προβλήματα αυτά».
Γκριγκόρι Πέρελμαν, o μαθηματικός που αδιαφορεί για τις τιμές

Ο 44χρονος Ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν έχει χαρακτηριστεί ο «ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο» και όχι άδικα. Χάρη σε εκείνον, γνωρίζουμε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μία σφαίρα. Η εν λόγω πληροφορία μπορεί να μην προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση με την πρώτη ανάγνωση. Ωστόσο, ήταν η βάση της περίφημης Υπόθεσης του Πουανκαρέ, ενός από τους επτά μεγάλα προβλήματα των μαθηματικών, που παρέμεναν ανεπίλυτα έως και την αρχή του αιώνα μας. Με σημειώσεις του που ανάρτησε το 2002 στην ιστοσελίδα του αμερικανικού πανεπιστημίου του Κορνέλ, ο Πέρελμαν απέδειξε την περίφημη «Υπόθεση», η οποία είχε διατυπωθεί το 1904 από τον ομώνυμο Γάλλο μαθηματικό. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο περίπλοκη ήταν η Υπόθεση του Πουανκαρέ, αρκεί να αναφέρουμε ότι ιδιοφυείς μαθηματικοί χρειάστηκε να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια, μόνο και μόνο για να ελέγξουν την εγκυρότητα της 500 σελίδων απόδειξης του Πέρελμαν. Εκτιμάται ότι η επιβεβαίωση της λύσης του γρίφου θα συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση που έχουμε για το χώρο, ακόμη και στη γνώση μας για το «σχήμα» του σύμπαντος.
Σπαρτιατικός βίος Οπως ήταν αναμενόμενο μετά τη μεγαλειώδη αυτή επιτυχία, το 2006 απονεμήθηκε στον Πέρελμαν το βραβείο Φιλντς (αντίστοιχο των βραβείων Νομπέλ στα μαθηματικά). Ο ιδιόρρυθμος Ρώσος κατέπληξε τους πάντες, αρνούμενος να δεχθεί την ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση. Εξηγώντας τότε τους λόγους που τον οδήγησαν στην ασυνήθιστη απόφασή του, ο τότε ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαθηματικών της Αγ. Πετρούπολης είχε δηλώσει ότι «δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα και η δόξα. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν λες και είμαι κανένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Οχι μόνο δεν είμαι ήρωας των μαθηματικών, αμφιβάλλω κιόλας αν είμαι καν τόσο καλός μαθηματικός». Οπως αποδείχθηκε, η μετριοφροσύνη του δεν ήταν υποκριτική. Παραιτήθηκε από την ερευνητική θέση που κατείχε, με το αιτιολογικό ότι δεν του αρέσει πια η επιστήμη του. Παραμένει έως σήμερα άνεργος και ζει σε ένα φτωχικό διαμέρισμα μαζί με την αδερφή του και τη μητέρα του. Εχει αγοράσει και ένα δικό του στούντιο, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιεί, καθώς οι γείτονες καταγγέλλουν ότι έχει μεταβληθεί σε αποικία κατσαρίδων.
Ο σπαρτιάτικος βίος που διάγει θα μπορούσε να αλλάξει σήμερα, μετά την απόφαση του Ινστιτούτου Μαθηματικών Κλέι να τού απονείμει το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, που είχε προκηρύξει για όποιον έλυνε κάποιο από τα «επτά προβλήματα της χιλιετίας». Ο Πέρελμαν, όμως, άφησε και πάλι άναυδους τους πάντες, αρνούμενος να αποδεχθεί το βραβείο. Η απόφασή του προκάλεσε σεισμό και ήδη ένας στρατός από δημοσιογράφους έχει συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του, προσπαθώντας να επικοινωνήσει μαζί του.
«Μαζεύω μανιτάρια» Ο Πέρελμαν καταφέρνει συνήθως να τους ξεφύγει. Οταν ένας ρεπόρτερ τον βρήκε στο κινητό του τηλέφωνο, ο Πέρελμαν του ζήτησε να μην τον ενοχλεί γιατί εκείνη την ώρα μάζευε μανιτάρια. Στη συνέχεια, όμως, άρχισαν να ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας. Η πρόεδρος ΜΚΟ για την προστασία των παιδιών στην Αγ. Πετρούπολη ζήτησε με επιστολή της από τον Πέρελμαν να δεχθεί τα χρήματα και να τα προσφέρει στα παιδιά που έχουν ανάγκη. Το τοπικό Κομμουνιστικό Κόμμα απαίτησε να δοθούν τα χρήματα για τη συντήρηση του μαυσωλείου του Λένιν. Σύντομα αναμένονται και άλλα αιτήματα.
Ο Πέρελμαν δεν έχει μέχρι στιγμής αποφασίσει τι θα κάνει. Το σίγουρο είναι ότι δεν θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Οι περισσότεροι εξ ημών δεν μπορούν να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν να αρνηθεί κάποιος τόσα χρήματα. Αλλά πάλι, ούτε και την Υπόθεση του Πουανκαρέ μπορούμε να καταλάβουμε. Στον κόσμο του Πέρελμαν και τα δύο έχουν νόημα. Ισως γι’ αυτό να είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος του κόσμου.
Φιλιππίδης Χαράλαμπος παράθεση από Καθημερινή

Ο Ιησούς στο νερό, οδήγησε στη λύση μαθηματικού γρίφου
Ο μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν έχει χαρακτηριστεί ο ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο και όχι άδικα, αφού είναι εκείνος

που κατάφερε να λύσει την περίφημη Υπόθεση του Πουανκαρέ, ενός από τα επτά μεγάλα προβλήματα των μαθηματικών, που παρέμεναν ανεπίλυτα έως και την αρχή του αιώνα μας.
«Δεν υπάρχουν μαθηματικά προβλήματα που δε μπορούν να επιλυθούν, υπάρχουν προβλήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν», δηλώνει τώρα ο ιδιοφυής μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν, σε συνέντευξή που παραχώρησε για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Komsomolskaia Pravda.
Ο Ιησούς τον οδήγησε στην επίλυση του μαθηματικού γρίφου!
Ο Γκριγκόρι Πέρελμαν, υποστηρίζει ότι έφθασε στην απόδειξη της εικασίας του Πουανκαρέ, προσπαθώντας να κατανοήσει πώς ο Χριστός περπατούσε επάνω στο νερό. Αυτό ήταν που τον… προπόνησε , όπως λέει, αφού προσπαθώντας να εξηγήσει πώς ο Χριστός περπατούσε επάνω στο νερό, ανακάλυψε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μία σφαίρα. Η εν λόγω πληροφορία μπορεί να μην προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση με την πρώτη ανάγνωση, ωστόσο, ήταν η βάση της περίφημης Υπόθεσης του Πουανκαρέ!
Αναφερόμενος στις αναμνήσεις του από τα μαθητικά του χρόνια, ο μοναχικός επιστήμονας, ο οποίος μέχρι σήμερα αρνείτο κάθε επαφή με τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι ήθελε να εξηγήσει τον μύθο του Ιησού Χριστού.
«Θυμάστε τον βιβλικό μύθο ότι ο Χριστός περπατούσε στο νερό. Επρεπε να υπολογίσω την ταχύτητα με την οποία περπατούσε χωρίς να πέφτει μέσα», εξηγεί. «Δεδομένου ότι ο μύθος εξακολουθεί να υπάρχει, αυτό σημαίνει ότι δεν έκανα λάθος», συνεχίζει.
«Ενα παιδί μαθαίνει από τη γέννησή του. Εάν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα χέρια και τα πόδια, γιατί δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο», αναρωτιέται.
Ο άνθρωπος που αρνήθηκε 1 εκατομμύριο δολάρια
Ο Γκριγκόρι Πέρελμαν με σημειώσεις του που ανάρτησε το 2002 στην ιστοσελίδα του αμερικανικού πανεπιστημίου του Κορνέλ, απέδειξε την περίφημη «Υπόθεση», η οποία είχε διατυπωθεί το 1904 από τον ομώνυμο Γάλλο μαθηματικό. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο περίπλοκη ήταν η Υπόθεση του Πουανκαρέ, αρκεί να αναφέρουμε ότι ιδιοφυείς μαθηματικοί χρειάστηκε να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια, μόνο και μόνο για να ελέγξουν την εγκυρότητα της 500 σελίδων απόδειξης του Πέρελμαν.
Εκτιμάται ότι η επιβεβαίωση της λύσης του γρίφου θα συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση που έχουμε για το χώρο, ακόμη και στη γνώση μας για το «σχήμα» του σύμπαντος.
Οπως ήταν αναμενόμενο μετά τη μεγαλειώδη αυτή επιτυχία, το 2006 απονεμήθηκε στον Πέρελμαν το βραβείο Φιλντς (αντίστοιχο των βραβείων Νομπέλ στα μαθηματικά). Ο ιδιόρρυθμος Ρώσος κατέπληξε τους πάντες, αρνούμενος να δεχθεί την ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση. Εξηγώντας τότε τους λόγους που τον οδήγησαν στην ασυνήθιστη απόφασή του, ο τότε ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαθηματικών της Αγ. Πετρούπολης είχε δηλώσει:
«Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα και η δόξα. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν λες και είμαι κανένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Οχι μόνο δεν είμαι ήρωας των μαθηματικών, αμφιβάλλω κιόλας αν είμαι καν τόσο καλός μαθηματικός».
Οπως αποδείχθηκε, η μετριοφροσύνη του δεν ήταν υποκριτική. Παραιτήθηκε από την ερευνητική θέση που κατείχε, με το αιτιολογικό ότι δεν του αρέσει πια η επιστήμη του. Αλλά ο 44χρονος μαθηματικός, ο οποίος ζει μαζί με τη μητέρα του σε απόκεντρη συνοικία της Αγίας Πετρούπολης, έκανε κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό όταν βραβεύθηκε το 2010 από το Clay Mathematics Institute για τη ανάρτηση στο Ιντερνετ της λύσης του προβλήματος Πουανκαρέ.
Επειτα από εβδομάδες αναμονής , ανακοίνωσε ότι αρνείται το βραβείο του 1 εκαοτμμυρίου δολλαρίων εξαιτίας «διαφωνίας» του με την μαθηματική κοινότητα. Ο Γκριγκόρι Πέρελμαν εξηγεί στη συνέντευξή του τους λόγους για τους οποίους δεν δέχθηκε πέρυσι το χρηματικό βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Clay Mathematics Institute για την επίλυση του μαθηματικού προβλήματος, λέγοντας ότι γνωρίζει «πώς να κυβερνήσει το Σύμπαν».
«Ξέρω πώς να κυβερνήσω το Σύμπαν. Γιατί να τρέχω πίσω από ένα εκατομμύριο;», λέει.
παράθεση από εκρηκτικο.gr

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός