Συνολικές προβολές σελίδας

Google Analytics

Κι όμως είναι μαθηματικοί

 Ας δούμε μερικούς Μαθηματικούς που έγιναν γνωστοί όχι όμως από τα Μαθηματικά:

1. Αντρέας Μικρούτσικος
 http://mad.tv/wp-content/uploads/2014/11/antreas-mikroutsikos.jpg
Ο Ανδρέας Μικρούτσικος γεννημένος στις 6 Ιουνίου 1951 είναι συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και παρουσιαστής της τηλεόρασης. Είναι αδερφός του Θάνου Μικρούτσικου και τον θεωρούν τον βασιλιά του Reality TV της Ελλάδας.
Στην Αθήνα, ο Αντρέας βρίσκει τον αριστερό του εαυτό. Πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο, σε μια ταραχώδη εποχή με έντονο κοινωνικό προβληματισμό στα αμφιθέατρα αλλά και στην τέχνη. Ήταν τότε που ο Αντρέας κόλλαγε αφίσες μαζί με τον Ζουγανέλη και τον Μπουλά.
Ήταν τότε που η μουσική γινόταν γι' αυτόν ένας τρόπος να εκφραστεί και να επαναστατήσει.
Ένας τρόπος για να βγάλει στο φως τον άλλο του εαυτό.

2. Βαγγέλης Γερμανός 
http://www.musiccorner.gr/wp/wp-content/uploads/2014/11/germanos_2014_11_001.jpg
Ο Βαγγέλης Γερμανός γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε κιθάρα ενώ από πολύ νωρίς συμμετείχε σε διάφορα μαθητικά και συνοικιακά γκρουπ.
Πέρασε στη Μαθηματική Σχολή του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης αλλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εξασφάλισε τη μεταγραφή του στην Αθήνα. Έκανε και τις πρώτες του εμφανίσεις στο Ροντέο και στο Κύτταρο ενώ από τότε είχε αρχίσει να γράφει τα δικά του τραγούδια.
Ο Βαγγέλης Γερμανός έγινε γρήγορα γνωστός. Παρ’ όλη την επιτυχία εκείνου του πρώτου δίσκου, αλλά και την ευρύτατη αποδοχή των επόμενων, ο τραγουδιστής ποτέ δεν αναδείχτηκε σε επαγγελματία, καθώς πάντα ο ίδιος επέλεγε πότε και υπό ποιες συνθήκες θα δημοσιοποιούνταν η δουλειά του.
Εκτός από τη μουσική ο Βαγγέλης Γερμανός έχει ασχοληθεί και με την υποκριτική αφού εμφανίστηκε στην ταινία «Βαριετέ» του Νίκου Παναγιωτόπουλου και στο «Ο αδερφός μου κι εγώ» του Αντώνη Κόκκινου ενώ έχει κάνει και ένα πέρασμα από την τηλεόραση στη σειρά «Νυχτερινοί ακροβάτες» το 1993 και στο «Γλυκόξινο Κρασί» το 2000 και σε άλλες.

3. Νίκος Μιχαλολιάκος

http://www.sportit.gr/site/wp-content/uploads/2015/07/mixaloliakos.jpg
Ο επικεφαλής και ιδρυτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στο Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

4. Θάνος Μικρούτσικος
 http://www.liveinspector.gr/m/images/all/2009/05/06/tm.JPG
Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1947 στην Πάτρα, σπούδασε πιάνο στην Φιλαρμονική Εταιρία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο. Επίσης, σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε να συνθέτει στα τέλη της δεκαετίας του '60, αλλά επίσημα εμφανίστηκε το 1975, με το δίσκο Πολιτικά τραγούδια. Συνέχισε την πορεία του ως στρατευμένος δημιουργός μελοποιώντας Ρίτσο, Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπρεχτ και άλλους. Οι δίσκοι του «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για Φονιάδες», «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ», είναι χαρακτηριστικοί του ριζοσπαστικού κλίματος της μεταπολίτευσης της περιόδου 1975 - 1978. Ειδικά η «Καντάτα για τη Μακρόνησο», έργο πρωτοποριακό για την εποχή του, όπου ο συνθέτης πειραματίζεται πάνω στην ατονική μουσική, γνώρισε διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και σημαδεύτηκε από την καταπληκτική ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη.

Στη συνέχεια, με τον δίσκο Σταυρός Του Νότου, σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ανοίχτηκε σε ευρύτερη τραγουδιστική θεματική, υπηρετώντας παράλληλα το θέατρο, καθώς και την ηλεκτρονική και ατονική μουσική. Με την ίδια αγάπη πάντα για τον έμμετρο λόγο συνεχίζει να μελοποιεί Ρίτσο, Αλκαίο, Τριπολίτη, Βιγιόν, Καβάφη και άλλους. Ακόμα, έχει παρουσιάσει την όπερα Ελένη και έχει μελοποιήσει παραμύθια για μικρούς (και έξυπνους μεγάλους!)

5. Παύλος Σιδηρόπουλος


Ο Παύλος Σιδηρόπουλος o σημαντικότερος εκπρόσωπος της Ελληνικής ροκ, ήταν δισέγγονος του Ζορμπά και ανηψιός της Ελλης Αλεξίου. Σε αυτές τις δύο διαφορετικές του ρίζες έβλεπε την αιτία της συνύπαρξης σε αυτόν του rocker και του σκεπτικιστή.
Ο Π.Σ. γεννήθηκε στις 20/7/1948 (ή 28/7/1948, οι πηγές μου διαφωνούν) στην Αθήνα και ως τα επτά του χρόνια έζησε στην Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του είχε έρθει από τον Πόντο και κατέληξε στην Αθήνα όπου άνοιξε εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού για φωτογραφίες.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 από τη Θεσσαλονίκη όπου είχε πάει για σπουδές στο Μαθηματικό του Α.Π.Θ. Εκεί γνωρίζει τον Παντελή Δελληγιαννίδη (κιθαρίστα των Olympians) και φτιάχνουν το ντουέτο "Δάμων και Φιντίας". Κυκλοφορούν το 7" "Το ξέσπασμα/Ο κόσμος τους" και συμμετέχουν με δύο κομμάτια στο δίσκο "Ζωντανοί στο Κύτταρο".
(Ευχαριστώ τον εξαιρετικό συνάδελφο Βασίλη Καλέση)

6. Θωμάς Μπακαλάκος
 http://i.ytimg.com/vi/EQQu5BbXGrQ/hqdefault.jpg
Ο Θωμάς Μπακαλάκος (Καρδίτσα 1947, ζει κι εργάζεται στην Αθήνα) είναι μαθηματικός και μουσικοσυνθέτης, με πολιτιστική και κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα, που αποτέλεσαν πηγές εμπειριών, γνώσεων και έμπνευσης για το συνθετικό έργο του. Σε μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη των σπουδών του ταυτόχρονα, στη Μαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο ωδείο, ξεκίνησε το συνθετικό του έργο. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, συνέχισε να διευρύνει τις μουσικές του γνώσεις. Τον απασχόλησε το ζήτημα της θεμελίωσης της μουσικής ως επιστήμης με την αυστηρότητα που αυτό συνεπάγεται και προσπάθησε να δώσει τις δικές του απαντήσεις στο ερώτημα, ποιος είναι ο λόγος που οι αρχαίοι Έλληνες δεν μας άφησαν καταγραμμένη την πλούσια μουσική τους φιλολογία, ενώ έγινε ακριβώς το αντίθετο με την αρχαία Ελληνική γραμματεία, που παρά τις μεγάλες απώλειες από εκείνα που είχαν καταγραφεί, διασώθηκαν και έφτασαν μέχρι τις μέρες μας θησαυροί γνώσεων μέσα από συγγράμματα, τα οποία αποτελούν ατράνταχτες αποδείξεις πνευματικής και πολιτιστικής ανωτερότητας. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η επιστημονική του ανακοίνωση στο συνέδριο που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Τομέας Μαθηματικών και Πληροφορικής) του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας Επιστήμης και Εκπαίδευσης (Κ.Ε.ΕΠ.ΕΚ). Στην εισήγησή του με θέμα «Η μουσική ως μέσο επικοινωνίας και η σχέση της με τα μαθηματικά», παρουσίασε μια νέα μέθοδο μουσικής σημειογραφίας με μαθηματικό τρόπο, που την ονομάζει Αριθμητική Μουσική Παράσταση (Α.Μ.Π.). Η καταγραφή μιας μουσικής σύνθεσης μέσω της Α.Μ.Π, επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση των αριθμών και των τεσσάρων πράξεων της αριθμητικής.
(Ευχαριστώ τον εξαιρετικό συνάδελφο Παύλο Σταυρόπουλο)


7. Ιωάννης Ξενάκης
 http://www.eirinika.gr/sites/default/files/styles/article_landscape/public/eirinikaold/imagesdatafiles19504.jpg?itok=1PTYn9hw
Ο Ιάννης Ξενάκης (29 Μαΐου 1922 – 4 Φεβρουαρίου 2001) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες[2] συνθέτες και αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, διεθνώς γνωστός ως Iannis Xenakis. Οι πρωτοποριακές συνθετικές μέθοδοι που ανέπτυξε συσχέτιζαν τη μουσική και την αρχιτεκτονική με τα μαθηματικά και τη φυσική, μέσω της χρήσης μοντέλων από τη θεωρία των συνόλων, τη θεωρία των πιθανοτήτων, τη θερμοδυναμική, τη Χρυσή Τομή, την ακολουθία Φιμπονάτσι κ.ά. Παράλληλα, οι φιλοσοφικές του ιδέες για τη μουσική έθεσαν καίρια το αίτημα για ενότητα φιλοσοφίας, επιστήμης και τέχνης, συμβάλλοντας στο γενικότερο προβληματισμό για την κρίση της σύγχρονης ευρωπαϊκής μουσικής των δεκαετιών του 1950 και 1960.

O πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, μαθηματικός, φιλόσοφος και αρχιτέκτονας, γεννιέται σαν σήμερα για να δώσει νέα διάσταση σε αυτό που μέχρι τότε ονομαζόταν μουσική.
(Ευχαριστώ τον εξαιρετικό συνάδελφο Παύλο Σταυρόπουλο)


8. Μίλτος Πασχαλίδης
 Miltos Paschalidis1.JPG
Ο Μίλτος Πασχαλίδης είναι Έλληνας τραγουδιστής και τραγουδοποιός, πρώην μέλος του συγκροτήματος Χαΐνηδες. Γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1969 στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά οι σπουδές στο μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο, αποτέλεσαν σταθμό στη ζωή και μουσική του καριέρα. Σήμερα ζει στην Αθήνα και συμμετέχει σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Στις αρχές του 2012 κυκλοφόρησε ο 8ος προσωπικός του δίσκος.
(Ευχαριστώ τον εξαιρετικό συνάδελφο Στέλιο Μιόγλου)

Χαρά μου να μου υποδείξετε και άλλους.

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός