Συνολικές προβολές σελίδας

Google Analytics

Επιχείρηση Paperclip

Ο επιστήμονας που δημιούργησε τους φονικούς πυραύλους V2 για τους Ναζί και έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη για τους Αμερικάνους. Βέρνερ Φον Μπράουν, από όργανο του Χίτλερ στην υπηρεσία των ΗΠΑ
Στις 2 Μαΐου 1945, ο μικρός αδερφός του Βέρνερ Φον Μπράουν, Γερμανού ερευνητή του ναζιστικού κόμματος, πήγε με το ποδήλατο του στις αμερικανικές γραμμές και τους είπε: «Είμαι ο Μάγκνους Φον Μπράουν, ο αδερφός μου κατασκεύασε τους πυραύλους V-2» ήταν τα λόγια του και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, άδραξαν την ευκαιρία.
Άλλωστε ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση «Paperclip», όπου διακεκριμένοι Γερμανοί επιστήμονες φυγαδεύτηκαν στις ΗΠΑ για να εργαστούν για λογαριασμό τους και ο Μπράουν ήταν κορυφαία περίπτωση. Ακόμη και φανατικοί Ναζί να ήταν, οι ΗΠΑ τους έδιναν συγχωροχάρτι, αρκεί να συνεργάζονταν μαζί τους.

Ο Βέρνερ Φον Μπράουν, ο επιστήμονας που άλλαξε την ιστορία της διαστημικής έρευνας, γεννήθηκε το 1912. Γιος ενός Βαρόνου και υπουργού της τότε γερμανικής κυβερνήσεως μεγάλωσε σε ένα αριστοκρατικό περιβάλλον του Βερολίνου.
Η θέαση του φεγγαριού ήταν το έναυσμα, όπως είχε δηλώσει, για να αναπτύξει το πάθος του για το διάστημα. Οι γονείς του είχαν αγοράσει ένα τηλεσκόπιο και τότε ξεκίνησε να ονειρεύεται ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν με πυραύλους έξω από τη γη.
Μαζί με τον αδερφό του έκανε τα πρώτα του πειράματα. Είχαν φτιάξει ένα πυραυλοκίνητο έλκηθρο, το οποίο προσγειώθηκε σε μια βιτρίνα ενός μανάβικου. Δεκαετίες αργότερα, οι πύραυλοι του Μπράουν θα έμπαιναν σε τροχιά. «Κάποια στιγμή ο άνθρωπος θα περπατήσει στο διάστημα» είχε γράψει σε μια σχολική εργασία, και πράγματι περπάτησε χάρη και σε αυτόν.

Ο Βέρνερ Φον Μπράουν στις υπηρεσίες της ναζιστικής Γερμανίας
Το 1932 σε ηλικία 20 ετών έκανε μια επίδειξη πυραύλου στον γερμανικό στρατό μαζί με την ομάδα του. Οι στρατιωτικοί δεν ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα αλλά δέχθηκαν να τους χρηματοδοτήσουν, φυσικά υπό τον όρο της αποκλειστικότητας και της απόλυτης μυστικότητας.
Όλοι αρνήθηκαν την πρόταση εκτός από έναν, τον Βέρνερ Φον Μπράουν.
Απώτερος σκοπός του ήταν  να εξελίξει τους πυραύλους. Ο στρατός θα χρηματοδοτούσε τη διδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και αυτός θα δημιουργούσε όπλα υψηλής τεχνολογίας.
Υπηρέτησε στο πυροβολικό σώμα ως ερευνητής σε πυραυλικά προγράμματα. Στα 22 του είχε ήδη φτιάξει τους πυραύλους Α2 και μέχρι τα 25 είχε γίνει τεχνικός διευθυντής  όλων των μυστικών προγραμμάτων.

Ο Πρόεδρος Κένεντι ενημερώνεται από τον Βέρνερ Φον Μπράουν για την μελλοντική αποστολή στο διάστημα
Στις 3 Οκτωβρίου 1942, ο πρώτος πύραυλος Α4 η διαφορετικά V2, που στα γερμανικά σήμαινε «το όπλο της εκδίκησης» εκτοξεύθηκε πιάνοντας ταχύτητα πενταπλάσια του ήχου. Ο Χίτλερ, τους χρησιμοποίησε το 1944 ως υπερηχητικές βόμβες, θεωρώντας πως αυτό θα ήταν το μυστικό φονικό του όπλο, εναντίον της Βρετανίας.
Συνολικά σκότωσαν 5.000 αμάχους. Η τρομερή ταχύτητα που ανέπτυξε, ήταν το έναυσμα για τη μετέπειτα δημιουργία ενός πυραύλου, που δεν θα χρησιμοποιούνταν για να σκοτώσει αλλά για να ταξιδέψει στο διάστημα.
Λίγο πριν τη λήξη του πολέμου, βλέποντας ότι η Γερμανία θα έχανε το πόλεμο, έπεισε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του να συνεργαστούν με την Αμερική.
Η ομάδα του Μπράουν ήταν το «μυστικό δισκοπότηρο» που ήθελαν Αμερικανοί και Ρώσοι. Οι Γερμανοί ερευνητές δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να πέσουν στα χέρια των Σοβιετικών.
Αφού παραδόθηκαν στους Αμερικανούς, η ομάδα  Μπράουν ξεκίνησε τις μελέτες για τον πύραυλο που θα έστελνε στο διάστημα. Ήταν η περίοδος του ψυχρού πολέμου, που η κατάκτηση τους διαστήματος ήταν το μήλον της έριδος μεταξύ Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Μπράουν που πίστευε ότι η ανθρωπότητα έπρεπε να κατακτήσει το διάστημα και ότι το μεγάλο βήμα θα γινόταν στην εποχή του, δεν σταμάτησε να εξελίσσει τα μοντέλα των πυραύλων που δημιουργούσε.

Η αποστολή του «Απόλλων 11» εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 16 Ιουλίου 1969 με έναν πύραυλο Κρόνος V και τριμελές πλήρωμα
Τελικά, η Σοβιετική Ένωση τους πρόλαβε το 1957. Ο Φον Μπράουν ακολούθησε το 1958 εκτοξεύοντας έναν πύραυλο με τον δορυφόρο Explorer. Αλλά δεν ήταν αρκετό. Απώτερος σκοπός του ήταν να εκτοξεύσει έναν επανδρωμένο πύραυλο με διαστημόπλοιο.
Στις 16 Ιουλίου 1969 το όνειρό του είχε γίνει πραγματικότητα. Το «Apollo 11» εκτοξεύθηκε στο διάστημα και ο πρώτος άνθρωπος περπάτησε στη σελήνη.
Τα επόμενα χρόνια οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονταν να χρηματοδοτήσουν διαστημικά προγράμματα. Ο Φον Μπράουν παραιτήθηκε από τη ΝΑΣΑ και πέθανε το 1977 από καρκίνο έχοντας καταφέρει να πραγματοποιήσει αυτό που στα νιάτα του φάνταζε αδύνατο. “Οπως είχε πει και ο ίδιος: «Έμαθα να χρησιμοποιώ τη λέξη αδύνατο, με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή».


Oι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δημιούργησαν «ασφαλές καταφύγιο» για τους ΝαζίΜια μυστική έκθεση σχετικά με το κυνήγι παλαιών ναζιστών από τις αμερικανικές αρχές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δημιούργησαν ένα «ασφαλές καταφύγιο» για τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, γράφουν οι New York Times.  Η εφημερίδα αναφέρει ότι η 600 σελίδων έκθεση, της οποίας εξασφάλισε αντίγραφο, αναφέρεται σε δεκαετίες συγκρούσεων με άλλες χώρες σχετικά με την τύχη των εγκληματιών πολέμου που κρατούνταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό. 
Η έκθεση αναφέρεται κυρίως σε μια βοήθεια που δόθηκε το 1954 από αξιωματούχους της CIA στον Οτο Φον Μπόλσβινγκ, έναν συνεργάτη του ναζιστή εγκληματία πολέμου Αντολφ Αϊχμαν
Ο Οτο Φον Μπόλσβινγκ, ο οποίος είχε συνεισφέρει στην τελειοποίηση των αρχικών σχεδίων που είχαν ως στόχο «να απαλλαγεί η Γερμανία από τους 
Εβραίους
», στη συνέχεια εργάστηκε για τη CIA στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την έκθεση. 
Σε μια σειρά εσωτερικών υπομνημάτων, οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρουν κυρίως τι θα πρέπει να γίνει αν ο Οτο Φον Μπόλσβινγκ ερωτηθεί για το παρελθόν του--θα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τους Ναζί ή «θα δικαιολογήσει τον εαυτό του αναφέροντας ελαφρυντικές περιστάσεις», προσθέτουν οι New York Times. 
Μετά την ανακάλυψη των δεσμών του με το ναζισμό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε επιχειρήσει να τον απελάσει το 1981, αλλά ο Οτο Φον Μπόλσβινγκ πέθανε την ίδια χρονιά σε ηλικία 72 χρόνων, υπογραμμίζει η εφημερίδα. 
Από τις είκοσι περιπτώσεις που παρατίθενται, η έκθεση αναφέρεται επίσης σε εκείνη του Αρθουρ Ρούντολφ, ενός ναζί επιστήμονα ο οποίος διηύθυνε το εργοστάσιο εξοπλισμών Μίτελβερκ (Mittelwerk) στη Γερμανία, αναφέρουν ακόμη οι New York Times. 

Έγινε δεκτός στις ΗΠΑ το 1945 για τις επιστημονικές του γνώσεις σε θέματα κατασκευής πυραύλων στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που βαπτίστηκε "Επιχείρηση συνδετήρας"--ένα αμερικανικό πρόγραμμα στρατολόγησης επιστημόνων που είχαν εργαστεί στη ναζιστική Γερμανία.  Ο Αρθουρ Ρούντολφ στη συνέχεια ανταμείφθηκε από τη NASA και πιστώνεται ως ο πατέρας του αμερικανικού πυραύλου Κρόνος V.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εμπόδισε τη δημοσίευση της έκθεσης από το 2006, σημειώνουν οι New York Times. Τελικά όμως εστάλη στον Τύπο και σε άλλους οργανισμούς για να αποφευχθεί μια δίκη. 
Και ο "ήρωας" της Αμερικής Φον Μπράουν...:
Μετά την λήξη του πολέμου το 1945 ο φον Μπράουν και η ομάδα του υπήρξαν ανάμεσα στους δεκάδες Γερμανούς επιστήμονες που οι αμερικανικές δυνάμεις μετέφεραν στις ΗΠΑ σαν μέρος της επιχείρησης Paperclip (Operation Paperclip). Εκεί ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος ερευνών βαλλιστικών βλημάτων ειδικής υπηρεσίας του αμερικανικού στρατού (White Sands Proving Grounds) στο Νέο Μεξικό, όπου και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη των μέσων στην εξερεύνηση του διαστήματος. Το 1955 απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Φον Μπράουν υπήρξε ο κατασκευαστής των πυραύλων «Jupiter C» και «Vanguard» με τους οποίους και εκτοξεύτηκαν οι τεχνητοί δορυφόροι «Explorer 1» και «Explorer 3». Από το 1961 άρχισε, με την εποπτεία του φον Μπραόυν, η κατασκευή των πυραύλων «Saturn» που ήταν σχεδιασμένοι για να μεταφέρουν μεγάλα φορτία σε τροχιά και πέρα από την τροχιά της Γης. Το 1969 ο πύραυλος «Saturn V» που έφερε το διαστημόπλοιο Απόλλων 11, μετέφερε στο διάστημα τους πρώτους αστροναύτες οι οποίοι στις 20 Ιουνίου προσεδαφίστηκαν και περπάτησαν στην Σελήνη.


Ο φον Μπράουν αποχώρησε από τη NASA το 1972. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του συνεργάστηκε με ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πέθανε στην Αλεξάντρια της Βιρτζίνια στις 16 Ιουνίου του 1977. Είχε νυμφευθεί το 1947 την Μαρία Λουΐζε φον Κίστορπ (Maria Luise von Quistorp), εξαδέλφη του από την πλευρά της μητέρας του, και είχαν τρία παιδιά
Η επιχείρηση «Paperclip» αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά- από άποψης δυσκολίας και διεξαγωγής- και συνάμα αμφιλεγόμενα εγχειρήματα των μυστικών υπηρεσιών κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Διεξήχθη από τo OSS (Office of Strategic Services), τον θεωρούμενο «πρόγονο» της CIA και αρχικά επονομαζόταν επιχείρηση Overcast.
Το αντικείμενό της ήταν, εν ολίγοις, η «διάσωση» και μεταφορά στις ΗΠΑ Γερμανών επιστημόνων, μηχανικών και τεχνικών κατά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι και θα εργάζονταν για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία προετοιμαζόταν ήδη για τον Ψυχρό Πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Στο πλαίσιό της έφτασαν στις ΗΠΑ πάνω από 1.500 άτομα,και βασικός στόχος της ήταν να διασφαλιστεί ότι οι επιστήμονες αυτοί δεν θα καταλήξουν να εργάζονται για τους Σοβιετικούς- οι οποίοι σημειώνεται ότι είχαν αντίστοιχο πρόγραμμα, την επιχείρηση Osoaviakhim- αλλά και ότι δεν θα αξιοποιούνταν οι γνώσεις και δυνατότητές τους για έναν πιθανό εξοπλισμό της μεταπολεμικής Γερμανίας.
Σημαίνουσες προσωπικότητες που στρατολογήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης Paperclip ήταν οι Βέρνερ φον Μπράουν, Μάγκνους φον Μπράουν, Ρούντι Μπάιχελ, Βέρνερ Νταμ, Κόνραντ Ντάνενμπεργκ, Κερτ Ντέμπους, Βάλτερ Ντόρνμπεργκερ, Ερνστ Έκερτ, Κραφτ Άρνολντ Έρικε, Ότο Χίρσλερ, Χέρμαν Κούρτσβεγκ, Φριτς Μίλερ, Σίγκχαρντ Χέρνερ, Σίγκφριντ Κνεμάιερ, Αλεξάντερ Μάρτιν Λίπιτς, Χανς Άντμαν, Κερτ Μπλόμε Έριχ Τράουμπ, Ότο φον Μπόλσβινγκ και άλλοι. Οι τομείς εξειδίκευσής τους, στους οποίους αξιοποιήθηκαν, ήταν η αεροναυτική και η πυραυλική τεχνολογία (ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι πύραυλοι cruise και ICBM και το διαστημικό πρόγραμμα, καθώς και η έρευνα και ανάπτυξη πάνω στα αεριωθούμενα από πλευράς των ΗΠΑ βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα Γερμανών επιστημόνων), αλλά και η Ιατρική, η ηλεκτρονική τεχνολογία και ο τομέας της συλλογής πληροφοριών. Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του πολέμου, αρκετοί εξ αυτών είχαν εργαστεί σε τομείς όπως οι πύραυλοι V-1 και V-2, τα χημικά και βιολογικά όπλα, ή ακόμα και η διεξαγωγή πειραμάτων σε ανθρώπους.

Οι περισσότεροι από τους επιστήμονες αυτούς απεστάλησαν για να εργαστούν σε βάσεις στο Γουάιτ Σαντς, το Νέο Μεξικό, το Φορτ Μλις και το Χάντσβιλ. Σημειώνεται πως δεν επρόκειτο για τη μόνη επιχείρηση με τέτοιους στόχους, καθώς αντίστοιχου χαρακτήρα ήταν και η επιχείρηση «Άλσος» (για την κλοπή μυστικών της πυρηνικής έρευνας των Ναζί), το πρόγραμμα TICOM, καθώς και οι επιχειρήσεις APPLEPIE, Backfire και Surgeon (οι δύο τελευταίες βρετανικές).

Επιχείρηση Osoaviakhim
Εν όψει του Ψυχρού Πολέμου, αντίστοιχα προγράμματα και επιχειρήσεις είχε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η σοβιετική πλευρά, καθώς τα ναζιστικά «Wunderwaffen» αποτελούσαν για πολλούς το «απόλυτο έπαθλο», που θα διασφάλιζε την υπεροχή στην επερχόμενη αναμέτρηση μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Η επιχείρηση Osoaviakhim διεξήχθη από την NKVD και μονάδες του Κόκκινου Στρατού τον Οκτώβριο του 1946, και είχε αποτέλεσμα την στρατολόγηση άνω των 2.000 ειδικών σε τομείς στρατιωτικής τεχνολογίας από τη σοβιετική ζώνη κατοχής στη Γερμανία, οι οποίοι μεταφέρθηκαν- μαζί με μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού- στη Σοβιετική Ένωση. Ο όγκος του υλικού και των ατόμων που μεταφέρθηκαν (μαζί με τους ειδικούς και οι οικογένειές τους) ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς απώτερος στόχος ήταν πρακτικά η μετεγκατάσταση ολόκληρων μονάδων παραγωγής στην ΕΣΣΔ. 

http://www.mixanitouxronou.gr/o-epistimonas-pou-dimiourgise-tous-fonikous-piravlous-v2-gia-tous-nazi-ke-estile-ton-proto-anthropo-sti-selini-gia-tous-amerikanous-verner-fon-braoun-apo-organo-tou-chitler-stin-ipiresia-ton-ipa/

http://www.allnewz.gr/tau941chinuepsilonsigmaf/-paperclip

http://www.huffingtonpost.gr/2015/05/07/paperclip-osoaviakhim_n_7231404.html

http://http---ellinon-anava.pblogs.gr/2013/11/h-mystikh-epiheirhsh-syndethras-operation-paperclip-apo-toys-naz.html


Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός
Στο χάος που ακολούθησε το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάποια από τα σημαντικότερα λάφυρα ήταν τα επιστημονικά μυαλά του Τρίτου Ράιχ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μυστικά αποφάσισε ότι η αξία της γνώσης αυτών των πρώην Ναζί υπερτερούν των εγκλημάτων τους και, με την κωδική ονομασία μυστική επιχείρηση Paperclip, τους επέτρεψε να εργαστούν στις ΗΠΑ εν αγνοία του κοινού. 


Με αποκλειστικές συνεντεύξεις με δεκάδες μέλη της ομάδας Paperclip, μέλη της οικογένειας, συναδέλφους και ανακριτές, καθώς και με την πρόσβαση στα γερμανικά έγγραφα και αρχεία που λαμβάνονται μέσω του Freedom of Information Act, η Annie Jacobsen ακολουθεί τα ίχνη περισσοτέρων από μια ντουζίνα Γερμανών επιστημόνων μέσω της μεταπολεμικής ζωής τους και σε ένα από τα πιο πολύπλοκα, φαύλα και ζηλότυπα μυστικά της αμερικάνικης κυβέρνησης του 20ου αιώνα .

Η Annie Jacobsen, μια ερευνητική δημοσιογράφος και πρώην συνεργάτης της Los Angeles Times Magazine, αφηγείται στο βιβλίο της την απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία του πώς η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία σχεδίαζε να προσλάβει τους ιθύνοντες του Χίτλερ για δικούς της οργανισμούς στο χάος που επικράτησε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανία είχε μια αδέσποτη ελίτ Ναζί επιστημόνων και η κυβέρνηση των ΗΠΑ μυστικά αξιολόγησε εάν η αξία της γνώσης τους δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Picture
Τον Μάιο του 1945, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε μια μυστική επιχείρηση με την 
The Secret Intelligence Program That Brought Nazi Scientists to America Εκδόσεις Little, Brown and Company, 2004, σελ. 575, τιμή 30 δολάρια
κωδική ονομασία Επιχείρηση Paperclip (συνδετήρας) για να φέρει τους επιστήμονες και τις οικογένειές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας συχνά την επιστήμη πάνω από τη δικαιοσύνη. Η εποχή των όπλων μαζικής καταστροφής έχει ήδη αρχίσει και η κύρια δικαιολογία ήταν ότι εάν η Αμερική έπρεπε να πάρει στα χέρια της αυτούς τους ανθρώπους, πριν τους πάρουν οι Σοβιετικοί.
Από τη μια, δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η έκβαση του β' ΠΠ αν οι σύμμαχοι δεν είχαν σταματήσει τα σχέδια του Γ' Ράιχ και την χρήση των όπλων μαζικής καταστροφής που ετοίμαζαν, από την άλλη, η δίψα για εξουσία αλλά και για κέρδος, υπερτέρησε της ηθικής και της δικαιοσύνης και οι 'εγκέφαλοι' συνέχισαν το έργο τους αφήνοντας και απογόνους, μέχρι και στις μέρες μας που χαρακτηρίζονται ως 'ειρηνικές'.  Και το ερώτημα που τίθεται, το Γ' Ράιχ πέθανε τελικά ποτέ; Αν το δει κανείς στη λεπτομέρεια και στα καλά κρυμμένα σχέδια της παμπάλαιας και καθόλου νέας παγκόσμιας ελίτ που έχει επιβάλει την κυριαρχία της στις μάζες, η απάντηση είναι σίγουρα... όχι!!!

O 20ς αιώνας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο αιώνας που ο άνθρωπος υπήρξε πειραματόζωο όσο ποτέ άλλοτε στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Μερικές μόνο περιπτώσεις αναφέρονται ακόμα και στο βικι αλλά υπάρχουν κι άλλες και η λίστα συνεχώς αυξάνεται. Unethical human experimentation in the United States Και... λόγω της 'παγκοσμιοποίησης' φυσικά περνάει και τα αμερικάνικα σύνορα.
- See more at: http://www.allnewz.gr/tau941chinuepsilonsigmaf/-paperclip#sthash.2kpHAQ3B.dpuf